Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #14667 Oltchim Ramnicu Valcea, tinut pe "aparatele insolventei" (retrospectiva)

2013-12-17 11:09

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-16227528-oltchim-ramnicu-valcea-tinut-aparatele-insolventei-retrospectiva.htm

de DP HotNews.ro
Marţi, 17 decembrie 2013, 12:48 Economie | Finanţe & Bănci

Anul 2013 a fost unul extrem de dificil pentru combinatul Oltchim, la finele lunii ianuarie intrand oficial in insolventa, dupa ce, timp de 40 de ani, a fost inima economiei judetului Valcea, noteaza Agerpres. De la 10.000 de angajati, cati avea in perioada sa "de glorie", Oltchim a ramas, la sfarsitul anului acesta, cu aproximativ 2.300, iar de la cifrele de afaceri de sute de milioane de euro pe care le inregistra in perioada post-decembrista, a ajuns 11,3 milioane de euro, raportati in luna septembrie, in conditiile functionarii la 25% din capacitate.

Conform cifrelor avansate de fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, in aprilie, combinatul are datorii de 800 de milioane de euro.

Pe 25 ianuarie, Oltchim a cerut Tribunalului Valcea deschiderea procedurii de insolventa. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat a fost consortiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentata de Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring RPRL, reprezentata prin Niculaie Balan.

Ministerul Economiei si sindicatele din energie, chimie si petrochimie au incheiat un acord care sa cuprinda un pachet de masuri pentru asigurarea unei garantii privind continuarea activitatii Oltchim Ramnicu Valcea. Pe de alta parte, in cadrul unei intalniri cu creditorii Oltchim, ministrul Vosganian a invocat posibilitatea asigurarii de catre acestia de materii prime (in regim lohn) si lichiditati pentru asigurarea functionarii in perioada urmatoare a companiei.

Varujan Vosganian declara, la sfarsitul lunii ianuarie, ca Oltchim ar putea beneficia de un ajutor de salvgardare de 20 milioane euro de la bugetul de stat si alte 25 milioane euro drept garantie suverana pentru credite pe care ar putea sa le dea bancile creditoare.

***Luna februarie a debutat cu ample proteste la Ramnicu Valcea si la Pitesti. Un numar de 20 de salariati de la Combinatul Chimic Oltchim au intrat in greva foamei, dupa ce societatea a fost inchisa din lipsa de materie prima.

In acest timp, Varujan Vosganian, si vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, au discutat la Bruxelles, situatia combinatului Oltchim Ramnicu Valcea despre intentia autoritatilor romane de a acorda un ajutor intreprinderii.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a subliniat ca principala problema identificata este reprezentata de lipsa actiunilor concrete in acest caz. A fost amintita si decizia din 6 martie 2012 a Comisiei, prin care a fost autorizata conversia datoriilor in actiuni cu conditia privatizarii ulterioare a societatii, hotarare care nu a fost pusa in practica de partea romana. El a mai subliniat ca aprobarea unui ajutor de stat se va putea face numai daca se demonstreaza respectarea principiului "prima si ultima data".

***Presedintele Romaniei Traian Basescu a intervenit in luna februarie, acuzand guvernul de lipsa deciziei de a converti datoriile combinatului valcean in actiuni.

"Oameni mintiti, in primul rand, de Guvern. Victor Ponta si ministrul Chitoiu ii anuntau, inainte de alegeri, ca va dudui combinatul. Asta e deosebirea dintre mine si ei - eu am avut curajul sa ies in fata romanilor, sa le spun cinstit ca nu putem sa le mai platim salariile. Ei au pacalit, si-au luat voturile, acum combinatul este in insolventa. Asta este viata", a spus Basescu, la B1 TV, intrebat cu privire la protestele angajatilor Oltchim.

Potrivit presedintelui, Romania s-a "zbatut" doi ani de zile pentru aprobarea de catre Comisia Europeana a transformarii unor creante de circa 200 de milioane de euro in actiuni ale statului.

"Oltchim-ul are aprobare de la Bruxelles - 200 de milioane de euro, care erau datorii catre statul roman, pot fi transformate in actiuni ale statului si se stinge datoria. Am avut multe discutii cu Petromul sa nu taie Arpechim, sa-l lase ca parte a unui viitor complex Arpechim ¬ Oltchim. Inteleg ca exista disponibilitatea Petrom-ului. De ce nu se convertesc datoriile de 200 de milioane in actiuni, nu stiu. E ceva cel putin ciudat si cred ca Guvernul ar trebui sa intre putin mai adanc in problema Oltchim", a completat presedintele.

Imediat, PDL a anuntat ca va depune o motiune simpla privind subiectul Oltchim.

Plenul Parlamentului a dezbatut pe 3 martie motiunea simpla "Guvernul Ponta ¬ fabrica de someri" cu tema situatiei de la Oltchim

PDL cerea, prin acest document, asumarea raspunderii pentru situatia combinatului Oltchim de catre "cei doi ministri incompetenti ¬ Daniel Chitoiu, groparul Oltchim si Varujan Vosganian, ministrul fara nicio solutie", scuze publice din partea premierului Victor Ponta catre salariatii de la Oltchim "pentru minciunile si cinismul guvernului in relatia cu Oltchim", prezentarea rapida a planului de redresare/privatizare a combinatului, demararea unei ofensive externe pentru atragerea unor investitori seriosi care sa continue si sa dezvolte activitatea Oltchim, care sa creeze si sa pastreze locurile de munca in regiune.

Motiunea a fost respinsa, primind 189 voturi impotriva, 78 de voturi pentru si 18 abtineri.

***Tot in luna martie, Ministrul Economiei a prezentat raportul asupra cauzelor care au generat insolventa Oltchim

Avocatul Gheorghe Piperea, desemnat administrator judiciar, sustinea ca persoanele considerate vinovate pentru contractele ilegale ale Oltchim au fost identificate in Raportul privind cauzele care au dus la intrarea societatii in insolventa, pentru acestea urmand sa inceapa urmarirea penala.

"In raportul privind cauzele care au dus la insolventa Oltchim am identificat persoanele vinovate. Exista cu siguranta si alte persoane care sunt vinovate si care nu pot fi identificate cu precizie. Primul este fostul director general, Constantin Roibu. De asemenea, sunt membrii conducerii executive Oltchim din perioada 2009 ¬ 2012, adica fostul director adjunct Radu Olaru, director economic Vasile Mandica si director economic Veronica Preoteasa, directorul divizia petrochimica Daniel Mihaescu. Vinovati sunt toti membrii Consiliului de Administratie in functie in 2009 ¬ 2012. In sase luni, identificam si alte persoane vinovate de insolventa. Vrem sa precizam ca, potrivit Legii insolventei, atunci cand sunt mai multe persoane, raspunderea lor este solidara. Printr-un raport suplimentar vom identifica si alte persoane vinovate", a afirmat Gheorghe Piperea.

"Cauzele care cu condus la insolventa Oltchim sunt masurile manageriale neadecvate, tranzactiile comerciale controlate direct sau indirect de management, investitiile ineficiente care au decapitalizat substantial societatea si remunerarea non-performantei", a afirmat, la randul sau, Balan.

***Luna martie a insemnat, totodata, o noua perioada de proteste la Oltchim, salariatii de la Oltchim Ramnicu-Valcea blocand in repetate randuri DN64, Ramnicu Valcea ¬ Slatina.

Acestora li s-au adaugat, la Pitesti, zeci de angajati ai Diviziei Petrochimice Bradu, care apartine Oltchim.

***In luna aprilie, Gheorghe Piperea a anuntat primele disponibilizari. Circa 1.600 de salariati de la Olchim au ramas fara un loc de munca, dintre care 1.055 au fost concediati, iar circa 500 au intrat in somaj tehnic.

"In momentul de fata, cei care vor sa ne sprijine pentru salvarea societatii, finantatori si traderi, au pus, ca una dintre conditiile importante, disponibilizarea aceasta de personal. S-a ajuns la o cifra: 1.055 de salariati vor pleca, dintr-un total de 3.318, 485-495 vor ramane in somaj tehnic. Ceea ce inseamna ca, practic, putem vorbi despre concedieri cam la 1.600 de persoane. Acestea sunt cifre care au fost discutate inclusiv cu sindicatele", a explicat Piperea.

Gheorghe Piperea a subliniat ca disponibilizarea si stergerea creantelor sunt masuri presupuse de insolventa, dar a atras atentia ca, in cazul falimentului, ar pleca acasa toti cei 3.318 salariati de la Oltchim, dar si multi altii din industria orizontala.

Piperea a anuntat, de asemenea, Comitetul creditorilor Oltchim: AVAS, Electrica, BCR, BT si MFC Commodities

Administratorul judiciar al Oltchim a mai declarat ca planul complet de restructurare si de reorganizare a societatii Oltchim nu va fi gata mai devreme de septembrie¬octombrie 2013, dupa solutionarea contestatiilor la tabelul de creante.

***Pe 16 aprilie, guvernul a adoptat in sedinta ordonanta de urgenta privind aplicarea, in perioada 2013-2018, a unor masuri de protectie sociala persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in baza planurilor de disponibilizare.

In context, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat ca, la Oltchim, salariile restante au fost platite si ca sunt asigurate si sumele pentru luna aprilie.

Incepand cu luna aprilie a inceput si ofertarea combinatului.

Astfel, in 18 aprilie, Vosganian a anuntat ca exista deja vreo zece propuneri pentru privatizarea combinatului.

***In luna mai, israelienii de la fondul de investitii israelian Fortissimo Capital au ajuns la Combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea, fiind interesati de activele acestui agent economic.

Israelienii au vizitat combinatul valcean si au intrat, alaturi de conducere, sindicat si administratorul judiciar Gheorghe Piperea, intr-o sedinta pentru a evalua datele si situatia activelor combinatului valcean.

Autoritatile au mai primit zece scrisori de intentie pentru pentru Oltchim, a precizat, la momentul respectiv, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

"In cazul Oltchim, numarul scrisorilor de intentie a urcat la zece. Sunt investitori importanti din India, Azerbaidjan, Rusia, Qatar, Marea Britanie, Germania. Interesul este foarte mare. Sunt si investitori din Israel. In acest caz va fi o formula integrata prin care sa preia si Arpechim", a spus Vosganian.

***In luna iunie, o alta companie s-a alaturat celor deja interesate de preluarea Oltchim, fiind vorba de Socar din Azerbaidjan

"Luam in calcul aceste proiecte de investitii ¬ Oltchim, Arpechim ¬ dar avem nevoie de mai multe informatii", a afirmat Elshad Nassirov intr-o declaratie pentru presa romana.

***In aceeasi perioada, s-a anuntat ca un numar de 500 de salariati urmau sa fie trimisi in somaj tehnic in vara.

"Se fac calcule in acest sens, deocamdata, nu se stie cate persoane vor fi trimise in somaj tehnic, probabil vreo 500. Acest lucru se va stabili pana la sfarsitul acestei saptamani. Este afectat personalul din sectiile unde nu exista activitate in acest moment. Perioada de somaj tehnic este 22 iulie ¬ 31 august. Dupa aceasta data, oamenii vor reveni la munca mai ales ca se fac demersuri pentru reluarea activitatii la Oltchim", a declarat in 23 iulie, Corneliu Cernev.

Aceasta masura venea dupa ce in luna iunie, 930 de salariati de la Oltchim fusesera deja disponibilizati.

Luna august a debutat cu noi proteste si greve la Oltchim. Peste 100 de angajati ai sectiei Ramplast de la Oltchim au sistat activitatea pentru neplata salariilor. Cei 140 de angajati au refuzat sa inceapa activitatea solicitand o discutie cu conducerea combinatului pentru plata salariilor restante. Oamenii sunt nemultumiti ca "sectia respectiva, desi functioneaza, are comenzi, nu a fost luata in considerare de catre administratorul judiciar". Ei au sustinut ca detin informatii ca sectia respectiva ar fi "chiar propusa pentru a fi vanduta de catre administratorul judiciar in contul datoriilor combinatului".

***Compania turca Yildirim Holding s-a aratat interesata sa participe la procesul de privatizare a combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea in luna august.

"In cadrul discutiilor, reprezentantii Yildirim Holding Inc. s-au aratat interesati sa participe la procesul de atragere de investitii la SC Cupru Min SA Abrud si de a investi, in general, in industria miniera din Romania, in special pe componenta minereuri. Al doilea mare producator de crom din lume, grupul de companii Yildirim Holding Inc. este interesat si de participarea la procesul de privatizare a combinatului Oltchim Ramnicu Valcea. In viitorul apropiat, investitorii turci vor face vizite de documentare atat la Cupru Min, cat si la Oltchim. In privinta Cupru Min, Yildirim Holding Inc. a solicitat ¬ si a primit de altfel ¬ documentatia de precalificare in vederea participarii la procesul de selectie', se mentiona intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Si compania rusa Oil Gas Trade LLC si-a anuntat in luna august, intentia de a prelua combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea si rafinaria Arpechim Pitesti si sa investeasca ulterior o suma de 300 de milioane de euro in formula integrata a combinatului, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

***In aceasta toamna, omul de afaceri clujean Stefan Vuza, patronul Chimcomplex Borzesti, s-a intalnit cu prefectul de Valcea, Mircea Nadolu, exprimandu-si intentiile de a participa la privatizarea S.C. Oltchim S.A.

Investitorul clujean a afirmat la intalnire ca, desi Oltchim se afla sub legea insolventei si inregistreaza in continuare pierderi, el intentioneaza sa preia intreaga activitate a Oltchim, cu functionarea la capacitate maxima a tuturor sectiilor de pe platforma, asigurand capital de lucru de 50 de milioane de euro, capital de investitii urgente de 25 de milioane de euro si capitalurile necesare pentru investitiile de mediu, toate aceste investitii urmand a fi facute in conditiile mentinerii locurilor de munca, a precizat prefectul Mircea Nadolu.

Vuza controleaza, prin Grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), societatea Chimcomplex Borzesti. Firmele care compun Grupul SCR ofera o paleta larga de produse si servicii, incepand de la produse chimice si textile, la materiale de constructii si actioneaza pe cinci divizii, printre care industria chimica Chimcomplex Borzesti si Uzuc Ploiesti.

***La finalul lunii septembrie, a fost vandut activul Ramplast al Otlchim, dar imediat au aparut voci care au contestat licitatia spunand ca acesta nu putea fi vandut deoarece se afla gajat inca din 2009.

***Dupa demisia lui Varujan Vosganian de la inceputul lunii octombrie, Andrei Gerea, nominalizat de PNL la conducerea Ministerului Economiei, a sustinut ca una dintre prioritatile sale este privatizarea Oltchim.

"Venind din Arges, nu am cum sa nu ma gandesc ca o prioritate la privatizarea Oltchim", a spus Gerea, la Parlament, adaugand ca isi doreste ca acest lucru sa se intample cat mai curand.

Andrei Gerea a mai spus ca exista deja trei consortii internationale care si-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, insa campania de atragere de investitori pentru privatizare va continua. Pe de alta parte, vor fi reluate si discutiile cu reprezentantii OMV Petrom referitor la posibila vanzare a rafinariei Arpechim, aflata in prezent in conservare.

***La finalul lunii octombrie, Gerea, s-a intalnit cu presedintii companiilor chineze Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun si Junlun Petroleum Co, Ltd, Changqing Xie, precum si cu specialistii celor doua companii, in continuarea demersurilor pentru atragerea de investitii la Oltchim si redresarea economica a combinatului.

"Eu spun ca Oltchim are o mare sansa in acest moment prin interesul care este in jurul sau si cred ca ar trebui sa profitam, pentru ca are un potential fantastic. Este vorba de un miliard de euro cifra de afaceri, iar acest miliard de euro greu poate fi realizat cu investitii minime si cu inchirieri de active (...). Oltchim are nevoie de o gandire strategica si de un capital serios investit, in asa fel incat sa revina acolo unde ii este locul pe piata petrochimiei europene", a declarat Gerea in timpul unei vizite in localitatea argeseana Stefanesti.

"Ne aflam pe ultima suta de metri in ceea ce priveste derularea procedurii de insolventa, pe 2 decembrie vom avea adunarea creditorilor. (...) Totodata incercam ca, pana sa se finalizeze procedura de vanzare, sa reusim sa aducem Oltchim pe zero in ceea ce priveste pierderile. Pe parcursul acestui an, societatea a reusit sa-si reduca pierderile pana la un nivel de aproape 700.000 de euro pe luna, noi dorim sa le aducem la nivel zero, chiar cu un pic de profit, in doua-trei luni", a spus, ulterior, ministrul Economiei.

***La aproape 10 luni de la intrarea Oltchim in insolventa, Adunarea generala a creditorilor, intrunita la Bucuresti, a aprobat pe 2 decembrie strategia de reorganizare judiciara a Oltchim, insemnand infiintarea, printre altele a Oltchim SPV.