Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #14628 Eşecul privatizărilor USL: datorii de un miliard de euro

2013-12-16 17:11

http://www.evz.ro/typo3temp/pics/08_ANDREI_GEREA_MIN_ECO_1_MI_01c68e8872.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arieratele companiilor, împreună cu datoriile pe care le strâng în continuare, atârnă greu în contul statului.


^Ministrul Economiei, Andrei Gerea, are deja un plan de rezervă dacă iar nu se vinde Oltchim

Ministerul Economiei a relansat privatizarea Oltchim. La sfârşitul lui ianuarie 2014, ar trebui să ştim ce companii sunt interesate de combinat. Se va încerca vânzarea Oltchim fără datorii.

Practic, acesta se va împărţi în două societăţi: una va prelua datoriile istorice, iar cealaltă business-ul propriu-zis. Numai că investitorul poate afla ce cumpără doar după ce este declarat câştigător (de abia ulterior se va înfiinţa compania Oltchim fără datorii), ceea ce scade interesul pentru companie.

De altfel, nici ministrul Economiei, Andrei Gerea, nu se arată prea încrezător: "Avem şi o soluţie de rezervă, în caz că nu găsim un cumpărător", a spus acesta. Până acum, cele trei încercări ale USL de a vinde companii de stat au eşuat. Un eşec foarte costisitor. Potrivit calculelor EVZ, datoriile cu care rămâne statul din aceste încercări reprezintă peste un miliard de euro.

Datoriile noi se adaugă celor istorice

1,1 miliarde de euro, arierate. Statul este acţionar majoritar al tuturor acestor companii. Ratarea privatizărilor a însemnat, practic, menţinerea arieratelor companiilor, deşi în convenţiile cu FMI ni s-a impus de câţiva ani eliminarea acestora. La Oltchim, valoarea arieratelor urcă la 790 de milioane de euro, iar la Poşta Română datoriile totale sunt de peste 100 de milioane de euro.

La CFR Marfă, statul a şters datorii de aproape două miliarde de lei, prin majorarea capitalului social. Într-un document publicat recent de Executiv se menţionează însă că, pentru că vânzarea companiei nu a reuşit, arieratele în contul statului depăşesc cu peste un miliard de lei planul, deci încă 220 de milioane de euro, arierate de la CFR Marfă. Statul rămâne cu minim 1,1 miliarde de euro datorii istorice, din eşecul celor trei privatizări.

100 de milioane euro, noi pierderi. Companiile acumulează în continuare datorii. La finele primelor zece luni, Oltchim strânsese noi datorii, de 43 de milioane de euro, potrivit informaţiilor EVZ. La CFR Marfă, datoriile sunt estimate pentru anul în curs la 50 de milioane de euro. Poşta Română trebuia să încheie anul fără pierderi, dar compania strânsese deja datorii de peste un milion de euro, în primele patru luni din an.

Zeci de milioane de euro, salariaţii inactivi. Dacă la Poşta Română şi CFR Marfă companiile sunt aproape integral funcţionale, Oltchim a lucrat în ultimul an la maxim 20% din capacitate, potrivit oficialilor companiei. Aşadar, peste 70% dintre salariaţi primesc un venit fără a lucra propriu-zis. Sute de milioane de lei care pleacă de la bugetul de stat din fondul de rezervă, pentru a acoperi datoriile care nu mai pot fi amânate.

Trei rateuri în 13 luni

Prima încercare eşuată a fost privatizarea Oltchim, acum mai bine de un, în septembrie 2012, când adjudecatarul promitent, realizatorul media Dan Diaconescu, nu a achitat contravalarea pachetului de 51% din acţiuni. Cea de a doua a fost încercarea de vânzare a Poştei Române, eşuată din cauză că preţul de vânzare era considerat de investitori prea mare raportat la nivelul datoriilor. Cea de a treia încercare a fost privatizarea CFR Marfă, neîncheiată pentru că, până la termenul limită fixat pentru vânzare (prea "din scurt", potrivit specialiştilor), în octombrie 2013, anumite condiţii din contractul de privatizare nu au fost îndeplinite.

Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - ziarul Evenimentul zilei, iar pentru publicaţiile online - www.evz.ro

Citiţi mai mult: Eşecul privatizărilor USL: datorii de un miliard de euro - Criza > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/esecul-privatizarilor-usl-datorii-de-un-miliard-de-euro-1072626.html#ixzz2neuPTKgI
EVZ.ro