Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #13878

2013-12-09 08:46


joi, 05 decembrie 2013
Sindicatul piteştean nu e solidar cu vîlcenii aflaţi în greva foamei


„Greva de la Vîlcea e un bîlci“

Cîţiva sindicalişti de la Oltchim Rîmnicu Vîlcea se află, de cîteva zile, în greva foamei. Ei cer conducerii plata salariilor restante şi au respins oferta de a primi doar un avans pe o lună şi bonuri de masă (susţin că au de luat trei salarii din urmă). Nu au fost mulţumiţi nici măcar de oferta premierului de a-i primi în aud­ienţă la Guvern. Ieri dimineaţă, doi dintre ei au leşinat şi au fost duşi la dispensarul combinatului, unde au rămas sub observaţiei. Liderul sindicatului Unirea, Marin Dumitru, ne-a explicat de ce la Piteşti nu se întîmplă la fel.
Conform sindicalistului, şi la Di­vizia Petrochimică Bradu, şi la Olt­chim există aceeaşi întîrziere de două luni, care durează încă de la începutul anului. Acum se încheie plata pe luna septembrie şi rămîn octombrie şi noiembrie, care se vor plăti pînă în ianuarie. „Ce e acolo e un bîlci. De la intrarea în insolvenţă există acelaşi decalaj, dar salariile s-au plătit în continua­re. Au fost prin august cîteva zile întîrziere, în rest se dau avansul şi lichidarea. Atunci de ce pînă a­cum nu s-a făcut grevă? Fac grevă doar vreo 6 - 7 de la sindicatul lui Cernev, care au mai făcut. Nu le convine că directorul e piteştean şi, pentru că nu se împacă liderul cu directorul, bagă oamenii în faţă. Ceea ce cer ei nu se poate: să dea directorul de la el trei salarii pe loc, să găsească el capital de lucru 40 milioane euro şi să lucre­ze acum combinatul la 65% din capacitate. Şi mai e ceva: pînă a­cum cei care făceau grevă se ale­geau şi ei personal cu ceva. Ei vor să le dea lor directorul ceva, fără să ştie oamenii, dar nu mai mer­ge“, spune liderul Sindicatului Unirea - organizaţie care are pe rolul instan­ţelor procese împotriva combina­tului în valoare de multe milioane de euro, şi acestea însă blocate, tot de la intrarea în insolvenţă.
Reorganizarea societăţii şi crearea noii „Oltchim SPV“, cu toate activele funcţionale şi fără datorii, au fost apro­bate la adunarea creditorilor din 2 decembrie. Lui Marin Dumitru i se pare o măsură logică: „Nu avea nimeni să dea 800 milioane de euro pentru datorii. Aşa, se vinde o societare nouă, iar din banii care se iau, se dă pentru da­torii“ - explică. Pe noua societate sînt trecuţi toţi anga­jaţii actuali ai Oltchim, inclusiv cei 221 de la Bradu.