Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Musafir

/ #12006 Oficial: rușii de la Oil Gas Trade vor Oltchim

2013-11-20 10:07

http://qmagazine.ro/actual/oficial-rusii-de-la-oil-gas-trade-vor-oltchim/

http://qmagazine.ro/wp-content/uploads/2013/11/rusii-de-la-oil-gas-trade-pregati...

de Mircea Sărărescu

Compania rusă Oil Gas Trade și-a făcut publică intenția de a participa la privatizarea Oltchim. Reprezentanții rușilor au menționat că sunt dispuși să achiziționeze Oltchim II în sistem integrat cu partea de Petrochimie de la Arpechim.

Reprezentanții companiei au afirmat că Oil Gas Trade nu are în spate Gazprom, așa cum s-a vehiculat prin presă, ci două persoane fizice, explicând că societatea a devenit din 2002 și trader pentru țiței. În schimb, aceştia au recunoscut că giganţii Gazprom şi Lukoil se numără printre partenerii de afaceri ai companiei. “Oil Gas Trade cumpărat două rafinării care rafinează țiței și mai deține fabrici de medicamente. Este unul din cei mai mari distribuitori de uleiuri din Rusia. Am prezentat și scrisorile din partea băncilor, ni s-au cerut două, noi am adus trei. Una dintre scrisori de recomandare este de la Banca Centrală a Rusiei. Iar ca să primești o scrisoare de recomandare de la Banca Centrală a Rusiei trebuie să exiști pe piață altfel nu primești așa ceva”, a spus Florin Rozescu, reprezentantul pentru România al celor de la OGT, citat de Agerpres. Acesta a explicat și cum a picat înțelegerea pentru acordarea unui împrumut de 50 de milioane de euro pentru capitalizarea Oltchim. “La sfârșitul lui august ni s-a solicitat de către administratorii judiciari, dacă suntem interesați de Oltchim să finanțăm pentru nevoile combinatului, cu o anumită sumă de bani. În 12 septembrie am oferit o sumă de 50 de milioane de euro necesari capitalizării, materiei prime și să meargă înainte pentru a avea creșteri de producție. Am solicitat în schimb părți din Oltchim II în cuantumul sumei pe care noi o ofeream și să preluăm o parte din management pentru a fi siguri că acești bani se vor duce spre destinația cerută. O altă condiție era ca în cazul în care Oltchimul se va vinde către un alt investitor, noi să avem primul drept ca acești bani să ni-i recuperăm. Am înțeles că nu era un cadru legal pentru acest împrumut”, a precizat Rozescu despre momentul respectiv.