http://www.indiscret.ro/articol-o-firma-ruseasca-promite-lapte-si-miere-in-instalatiile-oltchim
http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/th_art_2555.jpg...
Diversiune sau adevăr?
Oil Gas Trade, o campanie în statele căreia se bănuieşte că s-ar afla gigantul rus Gazprom, doreşte să cumpere Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, la pachet cu Rafinăria Arpechim, dar şi cu alte entităţi economice din judeţul Vâlcea. Ruşii de la Oil Gas Trade promit incredibilul, dată fiind situaţia. Printre promisiuni se află şi aceea că Oltchimul cumpărat de ei va lucra la “turaţia” de acum şase-şapte ani, astfel că prin mărirea capacităţii de lucru se vor face... angajări. Negocierile cu statul roman au început în vara acestui an, însă s-au împotmolit. Cum la Bucureşti există reţineri în privinţa lor, întemeiate sau nu, ruşii au schimbat strategia: au început să lanseze mesaje la emisiuni cu audienţă, în mass-media locală, au abordat parlamentari şi au demarat munca de seducţie a sindicatelor.
de Marielena Popa
În plan local, Oil Gas Trade şi-a făcut debutul zilele trecute la emisiunea “Idei în actualitate”, realizată de Valeria Tănase la Tv Vâlcea 1 şi la care a fost invitat, alături de Corneliu Cernev, liderul Sindicatului Victoria, al Oltchim, un jurnalist de la Indiscret în Oltenia. Cu câteva ore înaintea emisiunii, “cineva” avusese grijă să trimită un document redactat în limba engleză, datat 21 octombrie 2013: o scrisoare a Oil Gas Trade către primul-ministru Victor Ponta. Potrivit scrisorii, negocierile cu reprezentanţii români au decurs bine până la ultima întâlnire cu administratorul judiciar al Oltchim, când nu au mai fost respectate termenele preagreate.
Ruşii joacă tare şi promit că în 30 de zile Oltchim va dudui
Florin Rozescu, reprezentantul Oil Gas Trade, susţine că deşi îl apreciază pe administratorul judiciar, acesta nu a fost tocmai corect pe parcursul negocierilor: “ Noi am îndeplinit toate condiţiile de bonitate financiară, de experienţă, vechime, puterea de a cumpăra Oltchim, Arpechim şi Rafinăria Piteşti, posibilitatea de a aduce materie primă, atât pentru Oltchim cât şi pentru Arpechim. S-a convenit că în 10 octombrie vor începe negocierile directe, lucru pe care ei nu l-au îndeplinit. (...) Suntem pregătiţi şi extrem de interesaţi să achiziţionăm Oltchimul şi să-l dezvoltăm aşa cum a fost el înainte, şi dorim să îndeplinim absolut toate condiţiile impuse. (....) În cel mult 30 de zile, dacă devenim proprietari, vom face ca Oltchim să funcţioneze la capacitate maximă. În aceste condiţii, evident, se vor face angajări” - a declarat Rozescu în cadrul emisiunii de la Vâlcea 1.
Sindicalistul Vâncea, sedus cu “tirul de bani”
A intervenit şi Ionel Vâncea, liderul Cartel Alfa, care a declarat că i-a invitat pe ruşi la Vâlcea şi care s-a arătat încredinţat că aceştia vor salva Oltchim: ”Sunt singura firmă care ne poate ajuta să scăpăm de la faliment. Cineva de la ei ne-a spus: «Domnule, dacă vreţi, noi vă aducem tirul cu bani!»”.
Ministrul economiei: “Nu ştiu cine este Oil Gas Trade”
Oferta ruşilor pare prea bună ca să fie adevărată. În vizita sa de luni la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, ministrul economiei, Andrei Gerea, a fost extrem de rezervat în răspuns atunci când a fost întrebat despre Oil GasTrade: “Nu ştiu cine sunt. Dumneavoastră ştiţi?”, i-a întrebat pe jurnalişti. În plus, surse din anturajul lui Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, susţin că există reţineri faţă de această companie. Conform unor informaţii, în spatele Oil Gas Trade s-ar afla gigantul rus Gazprom. Pe internet, Oil Gas Trade LLC se prezintă ca un trader de încredere, partener al marilor rafinării din Rusia. Conform site-ului propriu, Oil Gas Trade este o firmă specializată în tradingul cu ţiţei, gaze şi produse petrochimice, cu sediul la Moscova. Compania a fost înfiinţată în 2006, are între 11 şi 50 de angajaţi, la capitolul venituri se încadrează între 10 şi 50 de milioane de dolari. Anul trecut, o altă companie rusească, TISE, a dorit să cumpere Oltchim, însă nu a mai participat la licitaţie, invocând, de asemenea, anumite nemulţumiri în negocieri. În acţionariatul TISE se află câteva companii deţinute tot de Gazprom. O primă concluzie ar fi că nu se doreşte ca firma Gazprom să cumpere Oltchim. Există şi alte speculaţii, unele legate de amestecul serviciilor secrete în această cauză.
Potrivit lui Gerea, pe 20 noiembrie va fi înfiinţat noul Oltchim
După vizita sa la combinatul Oltchim, ministrul economiei a declarat că au fost stabilite câteva etape care vizează această companie: ”Pe 20 noiembrie se va aproba înfiinţarea Societăţii Oltchim SPV, pe 17 ianuarie 2014 vor fi depuse ofertele angajante pentru preluarea combinatului, pe 20 ianuarie se vor deschide ofertele, iar pe 23 ianuarie se va începe negocierea cu oferta cea mai bună’’. La discuţii au participat conducerea combinatului, lideri de sindicat, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea, a Primăriei Râmnicu Vâlcea, parlamentari vâlceni. Potrivit directorului general, Marius Pârvu, Oltchim funcţionează la circa 24% din capacitatea de producţie.