Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #10705 USG, momentul disperării

2013-10-28 15:47

http://www.voceavalcii.ro/media/k2/items/cache/25746a4cabb0c32b39a9531400e29973_...

http://www.voceavalcii.ro/2013102717941/USG-momentul-disperarii.html

După nouă luni de criză continuă polonezii de la Ciech Chemicals pregătesc retragerea strategică. 50 de angajaţi ai USG pleacă acasă fără salarii compensatorii

Platforma industrială din sudul Râmnicului se apropie cu paşi repezi de faliment total. Cu un Oltchim pasat între administratorii judiciari şi orice ministru al Economiei şi cu alte două trei unităţi de importanţă vitală agăţate pe lângă colosul chimic, nimic nu mai pare sigur pe fosta platformă chimică de la Râureni. 50 de angajaţi ai Uzinelor Sodice Govora vor părăsi în cursul lunii viitoare locurile de muncă. Pentru aceştia, viitorul este cu atât mai incert cu cât nu ştiu nici ce vor primi pentru ieşirea forţată din câmpul muncii. Unii au 25, alţii peste 27 de ani de muncă în întreprindere, dar cotizaţiile lor pentru sindicat şi semnarea în turmă a contractului colectiv de muncă nu le aduce niciun avantaj. Dacă în ianuarie 2013, cei 120 de angajaţi care au părăsit locurile de muncă din întreprindere au primit câte 35.000 lei fiecare după un proces deschis în instanţele din Vâlcea, acelaşi lucru se aşteaptă şi acum.
16. USG momentul disperrii2
Şedinţe peste şedinţe

Anunţul privind concedierea colectivă a celor 50 de sodişti vine după ce din mai şi până la sfârşitul lui septembrie patronii polonezi au „zgornit" din curtea fabricii câte 29 de angajaţi lunar pentru a nu atinge pragul limită de 30 de persoane presupus de concedierea colectivă. „În ianuarie, când au fost declanşate primele proteste eram peste 1.200 de angajaţi. Acum dacă mai suntem 760. Cei care au plecat în ianuarie au reuşit să îşi obţină fiecare câte 35.000 lei după un proces. Nouă ni s-au promis 20.000 lei care ar urma să fie impozitaţi. În ultima săptămână ni se spune din ce în ce mai des că ni se vor acorda doar vreo 4-5 salarii care să ne ajute să trecem iarna. Liderul de sindicat Adrian Mugioiu s-a dat bolnav de câteva săptămâni pentru a nu mai da faţa cu noi. De la altcineva nu mai primim nicio veste. Nici nu ştim unde să ne ducem", povesteşte Liviu S., unul dintre muncitorii intraţi deja pe lista neagră a patronilor polonezi din USG.

Datorii enorme

Pentru polonezii de la Ciech Chemicals, investiţia în USG s-a dovedit una nefastă. Deşi au prezentat un plan de reorganizare, modernizare şi investiţii pe 15 ani, cumpărătorii Uzinelor Sodice s-au dovedit a fi simpli bugetofagi creionaţi după modelul autohton. Cu o datorie de aproape 25 milioane euro către CET Govora, rezultată în urma consumului de abur tehnologic, polonezii se dovedesc o adevărată gaură neagră pe Platforma Chimică. „Datoria este enormă şi problema este că nu o mai recunosc pe toată. Ei vor să le fie facturată o anumită sumă pe preţul care s-a dat la un moment dat aburul tehnologic pentru Oltchim în perioada în care CET Govora a intervenit pentru salvarea combinatului. O să îi susţinem pe muncitorii care o să fie disponibilizaţi la USG. Nu sunt afiliaţi nici la noi, nici la alt cartel, dar cred că vor avea nevoie de susţinere, altfel o să stingem becul şi o să plecăm din primăvară toţi din judeţ. Comisia de Dialog Social nu reprezintă o soluţie. Are doar rol consultativ, iar prefectul oricum nu vrea să se amestece în aceste probleme. L-am văzut indiferent şi la protestele din februarie-martie", susţine Constantin Pârvu, vicepreşedinte CNSLR Frăţia şi consilier judeţean al PSD.

http://www.voceavalcii.ro/images/editii/1188/16._USG_momentul_disperrii2.JPG...


„În ritmul acesta nu mai avem platformă chimică de anul viitor"

Pentru deputatul PDL Romeo Rădulescu, situaţia celor de la USG este un semnal că întreaga economie vâlceană se duce sub linia de plutire. „În ritmul acesta nu ştiu dacă vom mai putea vorbi anul viitor despre platforma chimică din Vâlcea. Muncitorii de la USG nu au venit la mine. Intenţionez să discut şi eu cu cei de la USG în zilele următoare şi să văd ce putem face pentru a-i păstra pe platforma industrială din sudul oraşului. În iarnă am analizat împreună cu liderii de sindicat situaţia de acolo. Am crezut că situaţia se va regla, dar semnalele pe care mi le transmiteţi nu sunt cele pe care le aşteptam", declară deputatul Rădulescu. Analiza situaţiei de pe platforma chimică din Vâlcea se complică din ce în ce mai mult după ce combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în vrie. Intrată în insolvenţă în ianuarie, compania a declanşat un şoc economic uriaş în rândul celorlalte societăţi de pe platforma chimică din sudul municipiului. Modelul Oltchim, de altfel, a dat tonul prezenţei firmelor în insolvenţă pe ceea ce altădată definea o perlă a industriei chimice din România. Astfel, polonezii de la Ciech Chemicals au schimbat în 17 mai acţionariatul iniţial al USG cu o altă firmă din grup, Janiskowskie Zaklady Sodowe Janiskosoda SA aflată deja în insolvenţă în Polonia. Rezultatul: de la sfârşitul lunii respective, câte 29 de angajaţi ai USG au zburat pe poarta fabricii fără dreptul de a mai reveni la muncă, fără salarii compensatorii şi fără ca opinia publică să ia cunoştinţă în mod oficial de acest lucru, întrucât concedierile se plasau sub limita pragului stabilit pentru concedieri colective.

Cu batista pe ţambal

Pentru prefectul Nadolu situaţia pare liniştită, chiar dacă unii lideri de sindicat dau veşti despre o serie de proteste care ar urma să aibă loc în municipiu în perioada următoare. „Nu am avut în ultimul timp nicio comisie de dialog social convocată pe tema USG. S-au făcut anunţurile de concediere colectivă, este o problemă între angajat şi angajator. Nu văd de ce ar mai interveni guvernul sau reprezentantul acestuia în teritoriu pe o problemă de acest gen", explică prefectul Mircea Nadolu. În cadrul sindicatului, situaţia este şi mai alambicată, secretarul sindicatului „Sodistul", Gheorghe Chirca aruncă în spinarea liderului Adrian Mugioiu toată responsabilitatea refuzând să îşi asume vreo problemă împinsă în faţa patronilor pe decursul ultimei săptămâni. „Nu am asistat la nicio discuţie cu reprezentanţii patronilor. A fost doar domnul Mugioiu. Întrebaţi-l pe dânsul. Dacă nu vă răspunde înseamnă că are iar probleme de sănătate şi nu poate vorbi", a declarat sindicalistul Chirca. Din 23 octombrie, şedinţele între reprezentanţii patronilor polonezi de la USG, reprezentanţii sindicatului şi cei ai CET Govora se ţin lanţ până la ore târzii din noapte. Ultimele veşti indică faptul că în cursul săptămânii actuale „robinetul" de la CET Govora ar putea fi blocat definitiv, lucru care i-ar băga pe sodişti în faliment.

„Cei mai proşti parlamentari"

Vicepreşedintele Cartel ALFA Vâlcea, Ionel Vâncea, admite faptul că la USG este o problemă care va afecta întreg judeţul în termen scurt, dar recunoaşte că nu se poate baza pe niciun sprijin politic. „Ce să le cer eu parlamentarilor şi politicienilor noştri? Păi, Ponta şi Antonescu îi ţin p-ăştia de aici numai ca să iasă la număr sau să le mai scoată nişte voturi din patru în patru ani. Nu ai dom'le cu cine să faci dreptate în ţara asta. Noi o să îi susţinem aşa cum putem pe cei de la Sodă. Ar trebui totuşi să fie o mobilizare mai mare pentru a susţine aceste proteste. Lumea nu înţelege că dacă va pica Soda pică şi CET Govora, pică şi celelate uzine de pe platformă. Dacă am ieşi 50.000 de oameni din oraş să protestăm altfel am fi priviţi. Dar aşa...", concluzionează cu tristeţe vicepreşedintele de la Cartel ALFA. Calculele din primăvară ale factorilor de decizie indicau o creştere cu un punct procentual al şomajului în Vâlcea pe fiecare muncitor de la Oltchim eliminat din schema administratorului judiciar. În acelaşi timp, evaluările Opoziţie vorbeau de un şomaj în lanţ de 16.000 de persoane în cazul prăbuşirii platformei chimice din oraş, şomaj care ar afecta atât Oltchim, USG, CET Govora, Vilmar şi Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea prin cele două componente: exploatarea de sare de la Ocnele Mari, cât şi cea de calcar de la Costeşti.