Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #8435 Blănculescu: Vânzarea Ramplast - expresia eşecului restructurării

2013-10-03 13:12

http://saptamana.net/articol/4362-blanculescu-vanzarea-ramplast-expresia-esecului-restructurarii


Vânzarea Ramplast este reflecţia eşecului restructurării Oltchim, consideră analistul economic Ionel Blănculescu. Domnia sa estimează că, în acest ritm de înstrăinare a unor active din combinatul vâlcean, în viitorul apropiat, pe teritoriul Oltchim, vom avea, probabil, fel de fel de activităţi industriale sau de altă natură, cum ar fi cea imobiliară.

"Oltchim se transformă în Parc Industrial, începând să-şi vândă componentele, altadată integrate. Astăzi Ramplast, cine ştie ce mâine! Este reflecţia eşecului în ceea ce priveşte restructurarea acestei companii. În fuga pentru bani se vând active, înainte ca un investitor serios să poată decide asupra eventualei externalizări a unor asemenea elemente. Este ca şi cum un om îşi vinde un rinichi sau alt organ transplantabil, pentru a mai obţine ceva bani, cu care să cumpere cele trebuincioase. Îmi aduc aminte de esenţa eşuării procesului de vânzare a societăţii Tractorul SA, mândria industriei braşovene. Câţiva şmecheri cu poziţie de decizie cândva au vândut inima companiei braşovene, adică fabrica de matriţe, cu puţin timp înaintea scoaterii la vânzare a acesteia. Când investitorul, un mare producător european de tractoare, a venit la Braşov şi a vrut să preia Tractorul, văzând că inima companiei fusese deja extrasă şi transplantată altui «investitor», în scopul extorcării ulterioare de mulţi bani, de câteva ori preţul achitat, şi-a făcut cruce, nevenindu-i să creadă, şi a plecat fără să mai privească în urmă! Aşa a ajuns Tractorul SA mall şi spaţiu de distracţie imobiliară. Ne mai mirăm ca gigantul Socar din Azerbaidjan nu a mai venit în luna septembrie, după cum promisese, să preia la pachet Arpechim/Oltchim, pentru a forma un grup puternic industrial cu Petkim din Turcia, de circa 6-8 ori mai mare decât al nostru? Ne întrebăm pe când un mall pe locul combinatului de la Râmnicu Vâlcea, în care foştii muncitori ai Oltchim să-şi poată cheltui banii obţinuţi în urma procesului inteligent şi eficient de reorganizare judiciară? Sunt sarcastic, însă cu siguranţă nu la adresa respectivilor muncitori, ci a celor care-şi bat joc de acest combinat, care astăzi ar fi putut funcţiona, iar o parte a salariaţilor ar fi putut intra în programe de pregătire şi practică profesională, finanţate prin fonduri europene", a declarat Ionel Blănculescu pentru bursa.ro.

În aceste condiţii, Ionel Blănculescu este de părere că "modificarea Legii Insolvenţei este salutară", întrucât vom putea ca, pe viitor, să evităm "astfel de acte de aşa-zisă administrare judiciară".
Comitetul creditorilor Oltchim a aprobat, vineri, vânzarea Ramplast (producător de profile din PVC din cadrul Oltchim), iar administratorii judiciari ai combinatului (Rominsolv şi BDO Business Restructuring) au stabilit data de 8 octombrie pentru organizarea licitaţiei.

Preţul minim de pornire pentru înstrăinarea Ramplast este de 6.093.761 euro, fără TVA, deşi doar stocurile valoarează câteva milioane de eruo.

Compania rusească Oil Gas Trade (OGT) LLC, care a intrat în cursa privatizării Oltchim, ar fi interesată să participe la licitaţia lansată pentru vânzarea Ramplast, susţin surse apropiate situaţiei.
Potrivit acestora, iniţial, doar Dynamic Selling Group din Galaţi ar fi fost interesată de Ramplast.

"Oltchim nu a mai furnizat materie primă pentru Ramplast de prin 2008, când piaţa imobiliară a suferit un recul puternic în urma crizei. De atunci, Dynamic Selling Group furnizează Ramplast materia primă, iar societatea produce profilele pe care firma gălăţeană le exportă în Ucraina şi Republica Moldova. Producţia Ramplast în acest sistem de lohn este mică, iar Ramplast este captiv comenzilor Dynamic Selling Group. Probabil că OGT prospectează oportunitatea reluării, la Oltchim, a producţiei de materie primă pentru Ramplast, în eventualitatea în care vor câştiga cursa privatizării combinatului", ne-au spus sursele noastre.

Vânzarea Ramplast este văzută ca un pas extrem de important pentru viitorul Oltchim, care are nevoie de minimum 15 milioane de euro pentru majorarea producţiei şi securizarea contractelor pentru anul viitor.

Piraeus Bank şi Banca Transilvania vor să finanţeze Oltchim cu până la 10 milioane de euro, iar condiţia celor două bănci ar fi fost obţinerea acceptului comitetului creditorilor pentru vânzarea Ramplast, mai susţin surse din combinat.

Potrivit Ministerului Economiei, în afară de ruşii de la Oil Gas Trade (OGT) LLC, de Oltchim s-au arătat interesaţi mai mulţi investitori, printre care consorţiul PCC-Fortissimo Capital, Yildirim Turcia, dar şi SIF-urile, care vor să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, împreună cu Chimcomplex Borzeşti, Salrom şi Tricon Energy. Tot de Oltchim este interesată şi banca rusească de investiţii VTB Capital.

Ziarul BURSA a publicat, recent, informaţia că gigantul rus Gazprom s-ar afla în spatele Oil Gas Trade LLC, o companie privată din Rusia, cu o cifră mică de afaceri, dar care acţionează la comanda clienţilor mari, ca structură de lobby, consultant sau interfaţă în licitaţii, după cum afirmă sursele noastre.

Oficial, Oil Gas Trade LLC Rusia este producător şi distribuitor de produse petroliere şi petrochimice, cu două linii mici de producţie.

Zaremba: Combinatul are nevoie acum de un nou proprietar

Oltchim are nevoie de un nou model de business în contextul actual al pieţei petrochimice mondiale, iar ca să supravieţuiască are nevoie să fie privatizat cât mai curând, ne-a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, acţionarul minoritar semnificativ al combinatului vâlcean. Domnia sa a spus că autorităţile au amânat până în iarnă selecţia unui investitor privat şi până în primăvară privatizarea efectivă, în condiţiile în care se aştepta o vânzare rapidă în această toamnă.

"Piaţa petrochimică trece acum prin revoluţia etanului, care este un produs obţinut din gaze de şist, mult mai ieftin decât nafta. Etanul costă 30 de dolari pe baril, iar nafta - în jur de 100 de dolari pe baril. Industria petrochimică europeană este puternic concurată de SUA, care beneficiază de gaze de şist, China şi Orientul Mijlociu, care au produse ieftine şi tehnologii competitive. Mulţi producători din industria europeană îşi adaptează tehnologiile ca să poată prelucra etan în loc de nafta. Oltchim trebuie să supravieţuiască pe această piaţă şi, ca să facă acest lucru, trebuie să aibă un alt model de afaceri şi să beneficieze de noi investiţii. Iar aceste decizii trebuie să le ia un investitor privat, şi nu în iarnă, ci cât mai curând", a explicat reprezentantul PCC.

Întrebat cât timp îşi mai menţine interesul pentru Oltchim, Wojciech Zaremba ne-a răspuns că "timpul costă bani şi că PCC a pierdut mult timp în România". Domnia sa a ţinut să menţioneze că, dacă anul trecut Oltchim era un obiectiv stategic pentru PCC, acum combinatul reprezintă "o ţintă printre multe altele". "Ne interesează Oltchim, dar din ce în ce mai puţin", a mai spus reprezentantul PCC.

Wojciech Zaremba susţine că autorităţile noastre au făcut reclamă intensă pentru privatizarea Oltchim în acest an şi că este timpul să verifice care sunt companiile cu adevărat interesate de combinatul vâlcean: "PCC a susţinut insolvenţa Oltchim tocmai în ideea unei privatizări rapide a combinatului. Sunt secţii care sunt închise de peste un an de zile. Oltchim se chinuie să supravieţuiască, iar situaţia se deteriorează pe zi ce trece. Societatea a supravieţuit pentru că a fost susţinută de stat, atât în problema salariilor, cât şi în problema asigurării utilităţilor, dar nu poate merge aşa la infinit. În contextul actual al pieţei europene şi mondiale, în care concurenţa este acerbă, Oltchim trebuie să aibă un nou plan de afaceri ca să fie competitiv. Trebuie să vezi ce poţi păstra din platforma de la Râmnicu Vâlcea şi cea de la Bradu şi cât mai trebuie să investeşti ca să te adaptezi revoluţiei etanului".

Zaremba crede că amânarea procesului de privatizare este riscantă, întrucât investitorii îşi pierd interesul: "Administratorii Oltchim şi statul se concentrează foarte mult pe repornirea combinatului, când ar trebui să înceapă discuţiile cu investitorii interesaţi. Oltchim are şanse să funcţioneze dacă trece în proprietate privată. Ori acum, Oltchim generează pierderi, nu are fonduri suficiente pentru salarii şi plata utilităţilor. Încă nu s-a găsit o soluţie de finanţare".

La începutul lunii septembrie, reprezentantul PCC ne-a declarat că Oltchim este prea important pentru a mai face încă o încercare nereuşită de privatizare, chiar dacă se află în prezent în procedură de insolvenţă. Tot atunci, Wojciech Zaremba a anunţat că PCC şi fondul israelian Fortissimo (care participă în consorţiu la privatizarea Oltchim) este gata să facă totul ca să salveze combinatul.

Potrivit Ministerului Economiei, de Oltchim mai sunt interesate companii precum Oil Gas Trade (OGT) Rusia, dar şi Chimcomplex, care vrea să constituie un consorţiu cu SIF-urile.