Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #8053

2013-09-26 13:35


Stefan Vuza a declarat ca saptamana viitoare se va discuta cea de-a patra varianta de privatizare a Oltchim. Omul de afaceri a explicat ca este luata in calcul posibilitatea stergerii unei parti din datoriile pe care Oltchim le are acum, dar si atragerea unui investitor care poate face dovada ca va investi la Valcea aproximativ 100 de milioane euro.

"Niciun 'greu' din industrie nu vine daca datoriile sunt lasate la acest nivel. Combinatul Oltchim poate fi adus prin investitii reale la un profit anual de 20-30 de milioane de euro. Compania care preia aceasta afacere isi face niste calcule si nu doreste sa munceasca peste 30 de ani pentru a achita doar datorii. Un termen de cel mult sapte ani este unul corect", a spus Vuza, pentru NewsIn.

In acest moment datoriile totale ale firmei valcene se apropie de 800 de milioane euro. Doar creanta Electrica asupra Oltchim este de aproximativ 150 milioane euro, iar cea a AVAS de aproximativ 250 milioane de euro. Pentru a putea scapa de povara datoriilor care se acumuleaza constant la Oltchim statul are de ales dintre doua variante: fie privatizeaza combinatul cu un investitor strategic si accepta sa stearga o parte din creante, fie declara insolventa si face demersurile necesare pentru a opri definitiv activitatea la Valcea.

"Sunt multi cei care si-ar dori ca Oltchim sa nu mai existe. Cei mai interesati sunt cei de la PCC SE. Stiu ca se spune ca acest combinat este o gaura neagra care nu mai are nicio sansa de redresare. Este o gaura neagra asa cum este administrat acum, dar cu un investitor privat care va adopta o schimbare de strategie se poate ajunge la profit.

Un model identic este administrat de noi si pot spune ca este o afacere profitabila. Pe mine nu ma ajuta cu nimic daca se inchide Oltchim. Imi poate creste piata de desfacere pe care o am acum cu cel mult 10%. Dar sa nu uitam ca pe zona lasata libera de Oltchim pot veni altii care abia asteapta sa dezvolte un astfel de business", a mai declarat Vuza.

La ultima vizita facuta de reprezentantii FMI in Romania, Guvernul de la Bucuresti a fost somat sa ia cat mai repede o decizie in legatura cu Oltchim. Dupa alegeri, noul cabinet format va trebui sa preia din mers "mostenirea" ramasa de la Executivul Ponta si sa demareze procedurile de privatizare.