Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #7545 Guvernul pregăteşte Oltchim pentru EȘEC

2013-09-20 08:10

http://www.evz.ro/typo3temp/pics/10_oltchim_f569d05369.jpg...

http://www.evz.ro/detalii/stiri/guvernul-pregateste-oltchim-pentru-esec-1057991.html

Niciun mare investitor în domeniu nu s-a arătat interesat de Oltchim, deşi negocierile pentru vânzare încep de luna viitoare.
Salariații Oltchim își pun speranțele în guvernanți că vor găsi un investitor serios pentru combinat, capabil să le salveze locurile de muncă

Statul riscă să rateze iar privatizarea uneia dintre cele mai valoroase companii din industrie care i-a mai rămas în portofoliu. Oltchim Râmnicu Vâlcea, cel mai mare combinat chimic din Europa Centrală şi de Sud-Est, ar putea avea soarta tristă a multor altor societăţi industriale puse pe butuci după Revoluţie.

După privatizarea ratată însoţită de mult circ mediatic cu Dan Diaconescu, şi acum vânzarea Oltchim este făcută în pripă. Întâi, acţionarul majoritar, adică Ministerul Economiei, speră să facă societatea mai atractivă urmând reteţa clasică: curăţarea de datorii. Apoi, fără să fi reuşit până acum să atragă investitori de renume, de luna viitoare va demara negocierile de vânzare cu cei interesaţi. Promovarea vânzării s-a făcut pe genunchi În ciuda faptului că privatizează o companie de talia Oltchim, vânzarea nu a fost promovată pe plan internaţional, astfel încât să fie atraşi investitori mari, strategici, cunoscuţi în domeniu.

"În mod normal, se angajează o bancă de investiţii renumită la nivel internaţional, cu experienţă în domeniu, care să promoveze vânzarea. Aşa se face oriunde în lume când statul vrea să vândă un activ interesant", ne-a declarat Matei Păun, managing partner al BAC Investment Bank. El a explicat că un asemenea consultant are, dincolo de expertiză, are şi relaţiile necesare cu principalii jucători din domeniu.

De restructurarea şi privatizarea Oltchim se ocupă însă la acest moment doar administratorul judiciar, un consorţiu format din Rominsolv şi firma BDO Business Restructuring. Întrebat unde a publicat anunţul de vânzare a companiei, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, ne-a declarat oarecum contrariat că anunţul a fost pus "pe site-ul companiei" şi al Ministerului Economiei. În plus, au existat "anunţuri în presă". "Cei pe care i-a interesat această chestiune au putut să afle", a declarat Piperea.

Interes ridicat de la ruşi

Nici nu e de mirare astfel că până acum s-au arătat interesate de Oltchim doar firme obscure din Rusia, acţionarul minoritar PCC în asociere cu Fortissimo Capital, un fond de investiţii din Israel, ori SIF-urile în asociere cu Chimcomplexul lui Ştefan Vuza.

Şi totuşi, la Oltchim nu e vorba de o simplă vânzare, pentru că firma are multe probleme, care ţin de datoriile ridicate, de lipsa capitalului de lucru, pagubele din trecut etc. Cu atât mai mult vânzătorul trebuia consiliat de specialişti foarte buni.

Se pregăteşte curăţarea de datorii

Ca şi în cazul CFR Marfă, statul va vinde Oltchim curăţat de datorii, ceea ce creşte substanţial valoarea companiei. Se va înfiinţa un "Oltchim doi", care preia activele companiei, nu şi datoriile de circa 800 milioane euro. "Noul" Oltchim este evaluat, potrivit surselor EVZ, la 274 milioane euro. Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, ne-a declarat că de la discuţii au fost excluşi din start investitori mari precum SOCAR, compania petrolieră din Azerbaidjan. "Cel mai probabil, va fi favorizat un anumit investitor", a spus Diculoiu. Şi KazMunaiGaz, proprietara Rompetrol, s-a arătat interesată.

Soarta salariaţilor este incertă

În condiţiile în care Oltchim nu îşi va găsi un investitor, soarta combinatului este incertă. Până acum, statul nu a reuşit să aducă fondurile necesare pentru a repune combinatul pe picioare. Soarta salariaţilor este incertă. În luna mai, 900 de angajaţi au fost disponibilizaţi, iar în august, alţi 715 din cei 2.300 rămaşi au intrat în şomaj tehnic până pe 8 septembrie. Deşi administratorii judiciari susţin că în prezent combinatul funcţionează la 20% din capacitate, sindicalistul Mihai Diculoiu este de părere că nivelul este sub 10%. Totuşi, Oltchim speră să obţină 7 milioane de euro din vânzarea diviziei Ramplast către firma Dynamic Selling din Galaţi şi alte 8 milioane euro credite de la bănci, pentru achiziţia de materii prime, conform surselor EVZ.