Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #6356 Sa nu uitam !!!

2013-09-15 18:45

http://www.focus-energetic.ro/pcc-propune-reorganizarea-oltchim-sub-forma-de-holding-10505.html

PCC propune reorganizarea Oltchim sub formă de holding

PCC propune reorganizarea Oltchim într-o companie de tip holding, înfiinţarea a 9 – 12 societăţi Special Purpose Vehicle (SPV), reducerea numărului de angajaţi cu circa 1.700 de salariaţi prin externalizarea unor activităţi adiacente celei de bază, în paralel cu privatizarea societăţii, a declarat reprezentantul PCC SE în România, Wojciech Zaremba (foto), la o conferinţă de presă.

“Propunem înfiinţarea a 9 – 12 societăţi SPV, ce vor fi deţinute de Oltchim. Fiecare SPV va primi activele necesare şi personalul adecvat, precum şi o parte din datorii (după cum acestea au fost făcute pentru respectiva activitate). Datoriile faţă de stat, către AVAS şi companiile deţinute de stat, vor rămâne în compania de tip holding. Datoriile negarantate vor fi alocate companiei de Servicii Suport, fără furnizorii esenţiali”, a afirmat Wojciech Zaremba.

Proprietăţile nealocate sau utilizate în comun vor fi transferate într-un SPV separat şi vor fi ulterior utilizate sau vândute, conform planului propus. Veniturile obţinute pot asigura o parte din capitalul de lucru necesar pentru funcţionarea SPV-urilor.

SPV-ul este o societate înfiinţată pentru a realiza un scop unic al unei societăţi cu probleme. Bunurile din patrimoniul şi din fondul de rulment ale companiei cu probleme sunt transferate unei societăţi fondate special în acest scop – SPV.

Astfel, noua structură a companiei cuprinde holdingul Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu SPV-urile de producţie Soda (active în valoare de 67 milioane lei şi 280 angajaţi), OXO (124 milioane lei, 280 angajaţi), Polioli (173 milioane lei, 400 angajaţi), Arpechim (372 milioane lei, 580 angajaţi), PVC şi VCM (223 milioane lei, 60 angajaţi).

Structura propusă pentru serviciile suport presupune holdingul Oltchim şi cuprinde cantina, policlinica, mentenanţa, transporturile, construcţii şi real estate, organizare în SPV-uri şi vândute. Aceste structuri au circa 1.700 angajaţi.

“Planul permite o primă reducere a numărului de angajaţi cu 1.000 de oameni, iar personalul rămas să fie alocat în mod adecvat către fiecare SPV”, a precizat reprezentantul PCC. Structura ce asigură serviciile suport are alţi circa 785 angajaţi.

PCC propune implementarea planului în paralel cu procesul de privatizare, vânzarea SPV-urilor ce conţin serviciile de suport, renegocierea şi restructurarea datoriilor.

Între 2013 şi 2017, PCC a calculat că bugetul de stat va înregistra pierderi de minimum 512,3 milioane lei, dacă nu se face ceva cu Oltchim.

“În opinia noastră, nu este important cine prezintă soluţia, cel mai important este care soluţie poate fi implementată cel mai bine. Sunt multe informaţii că există planuri, soluţii, dar timpul trece şi noi suntem în aceeaşi situaţie. Prezentarea noastră poate fi folosită de autorităţile române şi de administratorii judiciari”, a afirmat Wojciech Zaremba.

Oltchim avea pierderi curente de 406 milioane lei, la finalul anului 2012. Compania înregistrează datorii de aproape 793 milioane euro, conform Tabelului Preliminar al Creditorilor, a adăugat reprezentantul PCC.

“Dificultăţile de finanţare constau în faptul că ajutorul de stat este imposibil, iar băncile refuză momentan orice finanţare”, a mai spus Zaremba.

PCC intenţionează să atragă voluntari, care doresc să contribuie la planul de reorganizare al compania vâlcene. “Este ineficient să vorbeşti cu furnizorii pe rând, apoi cu băncile pe rând”, a menţionat reprezentantul PCC.

PCC SE este principalul acţionar privat din cadrul Oltchim ce deţine o participaţie de 32,34% din capitalul social al companiei. PCC este un grup de companii cu filiale în 13 ţări, condus de PCC SE, compania mamă, cu sediul în Duisburg, Germania.

PCC vrea să se asocieze cu Vuza

PCC ia în calcul varianta participării la privatizarea societăţii Oltchim Râmnicu Vâlcea alături de omul de afaceri Ştefan Vuza, acţionarul majoritar al Chimcomplex.

“Pe parcursul primei încercări de privatizare a Oltchim am anunţat că sunt gata să particip cu toţi cei interesaţi. În cazul acesta şi cu domnul Vuza. În situaţia actuală sunt gata să particip, să vorbesc şi să negociez pentru orice poate ajuta Oltchim. Sunt deschis unei colaborări cu Vuza, dar nu avem nicio înţelegere în acest sens. Este mai bine, desigur, să participăm împreună. Nu contează, de fapt, că vorbim de Vuza, TISE, SOCAR. Dacă cineva vrea să salveze Oltchim este bine pentru noi. Vuza are experienţă în activitatea pe segmentul sodă şi poate veni cu soluţii rapid. Totodată, este român, vorbim despre o companie românească, ceea ce este foarte bine pentru mine. Au fost atâtea probleme pentru că nu sunt român, încât prefer să mă asociez cu un român. Colaborarea nu a fost stabilită, dar luăm în calcul aceasta variantă”, a afirmat Zaremba.