S.O.S. familia!


Musafir

/ #2132 Adio realitate

2013-09-03 11:13

Dedesubt, un articol de pe site-ul asociatiei ACCEPT (numerele sunt adaugate de mine pentru a comenta ideile mai jos in mod organizat). As numi acest fenomen, daca este pus in practica, schizofrenie generalizata. Suna dur dar hai sa ne imaginam cum ar fi daca am avea obligatia sa ii tratam pe cei din spitalele psihiatrice drept cine/ ce au impresia ca sunt, in starea lor afectata (Cezar, Napoleon, Dumnezeu, extraterestri etc); i-ar ajuta asta cu ceva sau ar imbunatati societatea?

Mai mult, articolul de mai jos induce impresia, daca intreaga lista de indicatii e aplicabila, ca cel mai sigur este sa eviti o persoana transsexuala, decat sa topai de pe un picior pe altul incercand sa nu atingi vreo sensibilitate. Intreaga lista este una care cere, impune, fara a oferi intelegere celor care sunt tarati cu forta in lumea imaginara a altcuiva. Va sa zica intreaga lume din jur este datoare sa se adapteze imaginatiei acestor oameni, iar ei au numai drepturi, nu si obligatii ca noi toti.

Cum sa respectam persoanele transsexuale

Accepta-ma ca o persoana cu drepturi depline ale genului cu care ma identific. (1)

Utilizeaza intotdeauna un limbaj care corespunde iden­titatii genului meu, chiar daca corpul meu nu arata ]nca potrivit lui, chiar si atunci cand vorbim despre trecutul meu. (2)

Daca tot incerci sa te aco­modezi cu genul meu, este normal sa faci si erori. Nu atrage insa atentia cerand “scuze’ repetate. Corecteaza-te doar si mergi mai departe. (3)

Daca ma identific ca barbat, niciodata sa nu folosesti cu­vinte specifice femeilor pen­tru a ma descrie, cum ar fi: fata, chelnerita, sani, vagin etc. sau viceversa. Intotdeauna sa folosesti un limbaj cores­punzator genului meu. De exemplu, daca sunt o per­soana transsexuala femeie­-catre-barbat, eu sunt intot­deauna barbat si niciodata fe­meie. Sa nu imi spui “corp de femeie” decat daca eu am sa utilizez acest termen. (4)

O fata transsexuala este barbat-catre-femeie (male-to-­female). Un baiat transsexual este femeie-catre-barbat (fe­male-to-male). Nu folosi alti termeni inventati de tine pen­tru a ma descrie. (5)

Identitatea corespunzatoare genului nu are nimic de-a face cu orientarea sexuala. Indife­rent daca sunt atras de barbati, de femei, de amandoi sau de nici unul, nu are legatura cu faptul ca sunt barbat sau fe­meie. De exemplu, daca sunt o fata trans careia ii plac fetele, nu ma trata diferit de o les­biana. (6)

Sa nu te astepti sa ma com­port conform stereotipurilor genului meu. 0 sa ma imbrac in ce haine am eu chef si o sa am interesele pe care le doresc eu. A fi masculin sau feminin (a avea manierele si interesele pe care societatea le considera stereotipul unuia dintre genuri, nu are nimic de-a face cu a fi femeie sau barbat (sa te identifici cu un anumit gen). (7)

Pentru aproape toate per­soanele trans, a fi transsexual nu este o alegere sau o de­cizie. Este pur si simplu reali­tatea. Decizia este implicata insa in acceptarea situatiei si atunci pot trai o viata cat mai echilibrata, sau in negarea ei si atunci pot trai in suferinta. (8)

Niciodata sa nu mentionezi vechiul meu nume si nu intre­ba care a fost. In loc sa spui “atunci cand erai Nik” spune “inainte sa devii femeie” . (9)

Nu folosi numele meu la persoana a treia ca si cum as fi o persoana separata de mine, exemplu : “esti im­bracata ca Dana acum?” Inainte de toate sunt o per­soana: fata sau baiat, femeie sau barbat. (10)

Daca trebuie sa folosesti cuvantul transsexual, este mai bine sa il folosesti ca un adjectiv pentru a descrie o persoana, nu ca un substan­tiv (exemplu trans oameni, trans gay). (11)

Foloseste cuvantul “tranzitie” pentru a descrie prin ce urmeaza sa trec sau prin ce am trecut. (12)

Schimbarile pe care le fac corpului meu nu sunt numai cosmetice, ci mai degraba re­constructive. Sa am un corp cu care sa ma simt conforta­bil este important atat pentru sanatatea mea, cat si in relatiile sociale cu ceilalti oa­meni. (13)

Nu iti imagina imediat ce ma cunosti ca prioritatea mea este operatia de schimbare a sexului. Fiecare persoana transsexuala este unica si alege sa parcurga etapele tranzitiei proprii diferit, in functie de anumiti factori. Nu toti doresc operatie. (14)

Nu ma prezenta celorlalti ca prietenul tau transsexual. Nu-mi cere sa le povestesc viata mea sau sa le explic situatia mea persoanelor pe care tocmai le-am cunoscut. Povesteste celorlalti despre mine ca despre orice alta fata sau baiat, acordan­du-te cu identitatea mea de gen. (15)

Daca tocmai am spus celor­lalti despre noul meu gen, ar fi de dorit sa folosesti noul meu nume atat cu mine, cat si cu celelalte persoane care stiu despre mine, dar mai ales cu persoanele care incearca sa se ajusteze genului meu corect. Comporta-te normal. Nu face mare caz din asta. (16)

Daca nu am spus inca tu­turor ca sunt trans, atunci nu le spune tu.

 

1. Drepturile nu sunt diferentiate in functie de sexul persoanei. Daca in loc de drepturi termenul optim e ''trasaturi'', ''capacitati'' suntem indemnati de pilda sa ne inchipuim ca o ''femeie transsexuala'' poate naste, sau sa ne comportam ca si cand am crede asta.

2. Nu e de ajuns ca imaginatia sa se aplice prezentului, trebuie sa ne prefacem ca un barbat ''devenit femeie'' la 25 de ani, de pilda, a fost intotdeauna femeie, adica sa inventam un trecut care nu corespunde celui real. Un efort cam mare pentru niste oameni sanatosi la cap; e dovada ca transsexualii sunt certati cu realitatea, asa incat cred ca isi pot rescrie trecutul dupa bunul plac.

3. Porunca jenanta care il dirijeaza pe celalalt in conversatie.

4. La fel ca la punctul 1, trebuie sa ne purtam ca si cand un om ar avea alte trasaturi decat cele pe care le vedem cu ochiul liber. Insa, daca el insusi se refera la atributele sale reale, atunci avem voie sa o facem si noi. Este un fel de ''nu vreau sa ma prefac eu, asa ca va fortez pe voi sa va prefaceti'', o invitatie la a trai intr-o dubla realitate.

5. Nu exista asa ceva. Exista eunuci cu implanturi de silicon si femei cu barba, care au facut mastectomie.

6. Bun asa! Deci un barbat face schimbare de sex, ''devine femeie'' si apoi vrea relatii cu femei, pe care le putea avea in mod natural fiind barbat. Daca nici asta nu e un caz psihiatric...

7. Grozav, deci, pe langa faptul ca oamenii nu stiu drept ce sa te ia, ii mai induci in eroare si prin vestimentatie, ''neconformandu-te'' cu ''stereotipurile'' genului pe care singur ti l-ai ales. De pilda, erai femeie, pretinzi ca esti barbat dar te imbraci in continuare ca o femeie, aiurind pe toata lumea, pentru ca, nu-i asa, deviza ta in viata este ca ''nu te conformezi''.

8. Inteleg ca situatiile de mai sus descriu o viata echilibrata.

9. De ce sa isi respinga cu atata cerbicie prima parte a vietii, ca si cand nu ar fi existat inainte de aceasta schimbare? Nu e o nebunie?

10. Asta ar sugera natura patologica a comportamentului.

11. ''Daca trebuie''? Ascundem realitatea in asa mare masura ca ar trebui evitat si asta?

12.  Porunca directa.

13. ''Corpul cu care sa se simta confortabil'' este, in 99% din cazuri, unul care atrage atentia de departe si nu seamana nici a barbat, nici a femeie, procedurile mutiland ireversibil aspectul natural al acelei persoane. e greu de crezut ca cineva se simte confortabil asa, pentru ca atrage priviri oriunde ar merge.

14. Nu toti doresc operatie? Deci vor sa aiba un aparat genital ''neconform'' cu genul pe care il afiseaza in societate? Si cei din jur sunt in continuare obligati sa ii identifice ca persoane de sex opus? Interesant. De fapt imi amintesc cazul unei femei ''devenite barbat'', acum cativa ani, care a facut ''tratament'' cu hormoni si avea si barba, dar aparat genital feminin, drept pentru care ... a dat nastere unui copil, ''barbat'' fiind.Mai amintim clasica problema, de pilda in scoli - o ''femeie'' transsexuala vrea acces la vestiarul fetelor, avand aparat genital masculin; acum aflam ca nu e musai sa prefere barbatii ca orientare sexuala. Deci avem un individ capabil sa fie atras de femei si sa le molesteze, care vrea acces la un loc unde ele sunt vulnerabile.

15. Mai mult ca sigur au sa intrebe, nu e nevoie sa atraga altcineva atentia.

16. Iarasi porunci pentru cei din jur, indicatii exacte asupra modului in care trebuie sa se comporte.

 





Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...