Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

S. MAX

/ #4745 #4742 si #4743 - Oltchim a obţinut finanţare de la Piraeus şi Banca Transilvania

2013-07-08 20:19

Administratorii combinatului vâlcean Oltchim, aflat în insolvenţă din 30 ianuarie, au reuşit să obţină mult râvnita finanţare, menită să pună bazele creşterii producţiei la un nivel profitabil.

// Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari, ne-a declarat: "Piraeus Bank a acceptat să finanţeze Oltchim cu şase milioane de euro, iar Banca Transilvania cu două milioane de euro. Probabil încă şapte milioane de euro vor veni de la CEC Bank".

Ca să fie profitabil, combinatul trebuie să funcţioneze la circa 65% din capacitate. Finanţarea necesară a fost estimată la circa 20-25 milioane de euro.

Potrivit datelor publicate de administratorii judiciari (Rominsolv şi BDO), Oltchim a realizat, în luna iunie a acestui an, o cifră de afaceri preliminată de 11 milioane de euro, în creştere faţă de luna februarie când a înregistrat o cifră de afaceri de 5,4 milioane de euro. Pentru luna curentă, administratorii previzionează că cifra de afaceri va creşte cu un milion de euro faţă de luna anterioară.

Gradul de utilizare preliminat al capacităţilor de producţie în luna iunie a fost de 21,9%, în creştere faţă de luna februarie, când gradul a fost de 6,02%. Pentru luna curentă, gradul de utilizare preliminat al capacităţilor de producţie este estimat la 23,52%. Aceste date au fost publicate înainte de obţinerea finanţării de la bănci.

Tot în această lună, va fi încheiată şi evaluarea activelor Oltchim, care este importantă pentru constituirea Oltchim 2, un SPV (special purpose vehicle) care va cuprinde activele viabile ale combinatului, angajaţii, contractele în derulare, drepturile de proprietate intelectuală şi brevetele pentru invenţii. Actualul Oltchim va deţine în proporţie de 100% acest Oltchim 2, care nu va avea datorii.

Potrivit unor declaraţii recente ale avocatului Gheorghe Piperea, creditorii vor încasa banii din vânzarea Oltchim 2, care va acoperi doar o parte a datoriei: "Nu este un compromis, ci un efect normal al insolvenţei. Banii vor fi distribuiţi proporţional creditorilor. Preţul solicitat pentru Oltchim 2 va trebui să ţină cont de evaluare şi de votul creditorilor".

Administratorii Oltchim susţin că există un portofoliu de proprietate intelectuală la Oltchim (brevete pentru invenţii), care doar acesta valoarează câteva zeci de milioane de euro.

Conform declaraţiilor oficiale ale autorităţilor, de preluarea Oltchim sunt interesaţi mai mulţi investitori printre care PCC (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim, cu o participaţie directă şi indirectă de aproape 33%), grupul SCR controlat de Ştefan Vuza, Socar şi KazMunaiGaz. Surse apropiate situaţiei ne-au mai spus că pe lista investitorilor interesaţi sunt şi fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital", chinezii care deţin Borsodchem Ungaria şi Africa Israel Group (proprietarul mall-urilor AFI din ţara noastră).

Ministerul Economiei a publicat anunţul pentru privatizarea Oltchim la începutul lunii iunie. Fiind în insolvenţă, combinatul poate fi privatizat prin planul de reorganizare, cu acceptul creditorilor şi judecătorului sindic.
* Vuza şi Niculae pregătesc un consorţiu pentru privatizarea Oltchim

Ştefan Vuza şi Ioan Niculae ar fi constituit un consorţiu care să participe la privatizarea Oltchim, ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Membrii consorţiului sunt SCR Grup, condus de Ştefan Vuza, grupul InterAgro, aparţinând lui Ioan Niculae, şi compania americană Tricon Energy.

Ioan Niculae ne-a declarat că negocierile pentru formarea consorţiului, care durează de aproximativ patru luni, nu s-au încheiat, părţile fiind, însă, aproape de o formă finală a acordului. "Săptămâna aceasta urmează să avem o nouă întâlnire, pentru a pune la punct mai multe aspecte ale potenţialului consorţiu. Dacă avocaţii noştri vor ajunge la un acord, probabil că şi noi vom ajunge", ne-a precizat domnia sa. InterAgro este interesată, cu precădere, de producţia de PVC a Oltchim, a adăugat Ioan Niculae.

Tricon Energy are ca obiect de activitate transport şi servicii de marketing pentru produse chimice de uz industrial şi produse intermediare din polimeri, potrivit informaţiilor disponibile pe pagina sa de internet. Sursele ne-au mai declarat că Tricon este un transportator tradiţional al Oltchim şi Chimcomplex (care este parte a SCR Grup), în regiunea mediteraneană.//

PRELUARE ARTICOL DIN "BURSA.RO": http://m.bursa.ro/s=piata_de_capital&articol=210396.html