Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism


Musafir

#151

2014-02-13 06:23

Cred ca subiectul acestei petitii este de cea mai mare importanta in momentul actual si cred ca este necerara organizarea unei dezbateri publice pe aceasta tema.
pratmin

#152 Franturi din istoria dl. E.T.

2014-02-13 06:44

Un nou caz al "arheologului de tinichea"
http://dorelbondoc.blogspot.ro/2011/03/intre-frustrare-si-ignoranta-raspuns-la.html

Si in acest caz "stimabilul" domn Teodor isi arata frustrarea.
De remarcat modul in care incalca codul deontologic al arheologilor din Romania.
Mai mult, in acea "recenzie", E.T. foloseste "o terminologie care frizeaza literatura de mahala, cu accente de mistocar si spiritual..."
Dar va las sa cititi singuri ce spune un doctor in istorie, din pacate coleg cu E.T., insa cu mai multe cataloage, carti publicate, articole si studii fata de mai-sus-amintitul.


Musafir

#153 Cel care stie multe

2014-02-13 07:06

#51: Yollman - felicitarii

Erai ultimul care sa scrie aici ! tu vorbesti ???unul care umbla pe situri in Jidetul Timis ???? Cu braconierul mmacemacedon????Rusinica???? Hai sictir!

Cornelius

#154 Re: Re:

2014-02-13 07:11

#144: - Re:

Vad ca o tineti una si buna cu sapatura arheologica.

Ati intrat macar pe youtube sa vedeti cum functioneaza un detector de metale?

Chiar va place tuturor sa trageti concluzii in baza propriilor prejudecati?

In cazul a 99,9% dintre ele, "sapatura arheologica" inseamna o groapa de maxim 30 de cm adancime si diametru aproximativ egal, pentru a "distruge contextul" si gasi (aici doar in 5% din cazuri + sau - ) o fibula, moneda , nasture, etc. , artefacte oricum iesite din context prin actiunea mecanica a radacinilor plantelor, eroziunii, cartitelor, etc.

Observ o alta prejudecata impamantenita si la domnul cu jalba, aceea ca artefactele se gasesc in situri arheologice.

Inseamna ca toata suprafata Romaniei este sit arheologic, exeptie facand doar peretii verticali ai prapastiilor .

Faceti un efort de imaginatie si incercati sa vizualizati cu ochii mintii (ei as...cer prea mult) traseul parcurs de un singur om in decursul vietii sale si pe unde ar putea pierde un obiect, inmultiti cu cateva sute de miloane si multiplicati-l cu (sa zicem) 3500.

Ei...ce a mai ramas?

Apropo, tezaurul gasit de Iulian a fost gasit intr-o rapa izolata (evident un loc putin circulat, ideal pentru a ascunde ceva) departe de orice asezare umana, absolut departe de orice sit arheologic cunoscut sau necunoscut, reperat sau nereperat.

De distrugerea contextului nici nu poate fi vorba, parte din tezaur fiind deja alunecat la vale.

Ar fi multe de discutat, dar trebuie si un interlocutor sa ne asculte.

Pana cand il vom gasi, vom continua sa practicam acest nobil hobby, bineinteles respectand legea in vigoare cu toate imperfectiunile si lacunele ei.

Pentru gurile rele si interpretii de opinie, as dori sa subliniez faptul ca sunt peste patru ani de zile de cand incercam o colaborare cu specialistii si luarea tuturor masurilor pentru a impiedica orice detectorist sa aduca cea mai mica paguba patrimoniului istoric national sau sa fie confundat cu braconierii.

Mereu am cerut si in continuare o vom face, o legislatie si un raport detectorist -arheolog pe sistemul UK.

Foarte important:

Astept de la initiatorul acestei petitii cel putin scuzele de rigoare fata de domnul Enache pentru acuzele total nefondate la adresa acestuia, daca nu o veti face sunteti un rebut uman.

 

Sau nu

#155 Re:

2014-02-13 07:38

#151: -

Cred ca aberezi teribil si n-ai nici un habar despre ce vorbesti.

Luci

#156

2014-02-13 07:42

Domnule Teodor, ati schitat o serie de propuneri pentru modificarea legislatiei. Avand in vedere ca tot nu se poate comenta la acel document decat unilateral, voi scrie aici.
O lege unica pentru detectoristi si pentru arheologi in domeniul detectoarelor nu prea are sens. Arheologii folosesc detectorul in situl arheologic, pe cand noi oriunde in afara zonelor de protectie. Este logic ca dvs. sa aveti nevoie de aprobari pentru a sapa intr-un sit. Eu de multe ori merg pe drumuri vechi, in speranta ca cineva la un moment dat a pierdut ceva. Plus, daca am norocul sa dau peste o stana cu caini, ma mut in alt loc. Vedeti dvs, nu pot cere aprobare pentru o zona, pentru ca de multe ori nu stiu unde ajung. Daca ploua, undeva mai aproape de asfalt. Daca nu, ma consult cu colegii de detectie. Avand in vedere rata de succes, hobbyul se rezuma mai mult la plimbari in aer curat.
Despre frustrarea ca dvs trebuie sa va supuneti aprobarilor si noi nu: Nu este adevarat. Daca aveti un detector autorizat proprietate personala, puteti iesi cu noi in afara orelor dvs de program, in afara zonelor de protectie ale siturilor, oricand si legal. Sunt cazuri din randurile dvs...
V-as ruga sa nu va inchipuiti ca ne documentam cu anii pana sa alegem a detecta intr-o posibila asezare greaca/dacica/etc. De cele mai multe ori se alege un teren doar pentru ca exista si pentru ca acolo nu este sit arheologic. Noi, cei mai vechi, am invatat sa ne uitam dupa ceramica, cenusa si ne-am da seama daca un loc e cu potential arheologic sau este doar o tarla pe care s-au putut pierde obiecte.
Am fost invitat sa vad cum se efectueaza sapaturile arheologice, asa ca va pot da un exemplu in care va putem ajuta(pe langa obiectele pierdute intamplator acum multi ani). Un camp de batalie nu s-ar preta tehnicilor de cercetare sistematica, in schimb noi am putea sa recuperam armele cazute(sau sa le semnalam, in cazul in care proprietarul le mai tine).
Va rog nu impuneti birocratie, la cate detectoare sunt veti genera o indiferenta fata de lege. Si daca un detectorist nu completeaza un formular, sau nu are o aprobare dar iese pe teren, gasind ceva de valoare, ce poate face? Autodenunt sau il pastreaza? Daca tot nu e prins, care sunt sansele sa detecteze intr-un sit si sa fie prins?
De aceea va rog, aveti grija cu ce propuneti. Puteti genera mai multe probleme decat sunt acum.
Dupa cum ati vazut deja, noi ca si detectoristi suntem din toate categoriile sociale, cu limbile mai mult sau mai putin pline de pamant. Propunerile trebuie sa fie decente pentru toti(indiferent de tabara).
Va rog tineti cont de ce am scris mai sus pentru a nu spori numarul celor pe care ii blamam si noi, si dvs.


Musafir

#157

2014-02-13 07:42

foarte inteleapta treaba aceea cu avem ce invata de la braconieri, dar daca stau bine sa ma gandesc, omul avea dreptate, nu dau nume dar chiar sunt unii colegi care au ce sa invete de la braconieri.
si acum ce te faci cand vine omu cu detectoru si iti spune candid:...pai io nu am stiut ca este sit! si are dreptate, ca stim cum stam cu repertoriile, cel putin pentru tara mea de la roska incoace...cam pas.
e totusi bine ca oamenii se uita la televizor, daca fac aia de peste balta de ce nu am face si noi...ca numa ce se linistira apele cu muntii orastiei..
yollman

#158

2014-02-13 07:50

Domnule doctor Eugen S. Teodor sunteti vai si durere, o spun colegii dumneavoastra

cititi va rog aici http://dorelbondoc.blogspot.ro/2011/03/intre-frustrare-si-ignoranta-raspuns-la.html

pentru semnatari petitie, cum ati putut semna o astfel de nulitate in domeniu ?
asta este nivelul academic in Romania ? nu cred, acesta este nivelul dumneavoastra

Cititi va rog ultima parte din link-ul dat mai sus

"ST a dovedit ca poate scrie fara sa citeasca, a dovedit o ignoranta nepermisa in domeniu, asa ca il sfatuim sa faca o pauza in maretele-i cercetari arheologice si sa se puna pe citit"

Inca o data RUSINE... nu sunteti in stare sa va informati corect si pana a da sfaturi mai aveti mult de invatat despre propria meserie (idem si pentru semanatarii petitiei)

Musafir

#160 sa vedem cine sunt cei care semneaza petitia 2:

2014-02-13 07:57

scrisoarea unui angajat al muzeului de istorie:

http://ngo.ro/pipermail/mediu_ngo.ro/2009-January/010821.html



p_min

#161 Re: sa vedem cine sunt cei care semneaza petitia:

2014-02-13 08:01

#159: - sa vedem cine sunt cei care semneaza petitia:

Ar fi interesant sa verificam pe fiecare din semnatarii acestei mizerii de petitii, sunt convins de faptul ca la unii vom gasi chiar si online - articole si dezbateri care ii arunca intr-o groapa istorica.

Mai sunt insa si care au semnat ca bugetaru', fara sa citeasca ineptiile scrise de "arheologul de tinichea" E. Toader.

George Prisacaru - Teius

#162 Re: Cel care stie multe

2014-02-13 08:05

#153: - Cel care stie multe

sigur handicapatule sti multe .... dar de ce nu ai curajul sa iti spui nume "mai animalule" ... eu cred ca si la tine vorbeste doar invidia pe ceea ce realizeaza yollman ... hai sictir in gura matii!


Musafir

#163 Re: Re: sa vedem cine sunt cei care semneaza petitia:

2014-02-13 08:08


Musafir

#164 Re: Re: Cel care stie multe

2014-02-13 08:10

#162: George Prisacaru - Teius - Re: Cel care stie multe

Ce realizeaza? Un golan care a fost pus administrator la o adunatura de haotici. Nu stapaneste bine limba romana si face pe 'telectualu. In loc sa se foloseasca de aceasta pagina pentru a construi, el distruge.

Apropo, Ma-ta are cratima!

yollman

#165 Re: Re: Re: Cel care stie multe

2014-02-13 08:24

#164: - Re: Re: Cel care stie multe 

 probabil esti unul dintre golanii pe care i-am banat pe forum si acum iti eliberezi fustrarea,

acuzele mai trebuie si demonstrate mai tovarase cu cratima

am mai discutat cu tine acesta fustrare a ta si nu poti intelege ca lumea nu se invarte in jurul tau

e mai dinamica decat poti tu sa o controlezi

Cristibv

#166

2014-02-13 08:26

Partea cu cititul este valabila pentru majoritatea celor care sustin acesta petitie.Acuzele la adresa baietilor din Timis au fost visate sau sunt sustinute de probe? Aveti cunostinte de ceva ilegalitati? Aveti macar curajul sa va semnati cu numele real, sau aveti ceva de ascuns. Se cauta vinovati pentru incompetenta unora sau nu aveti nimic de facut ca este vremea urata. Am vazut zone declarate situri unde s-au ridicat case, stane si munti de gunoaie. Asta promovati voi? Se darama muzeele si cladirile istorice si voi aveti probleme cu sapaturile noastre. Am crezut ca se poate ajunge la ceva constructiv intre noi si institutiile statului dar fiecare comentariu venit din tabara arheologilor imi ridica anumite semne de intrebare.
Noi nu promovam si nu incurajam detectia in situri. Nu mi-am luat autorizatie sa intru la puscarie dar nici nu doresc sa fiu luat peste picior sa catalogat infractor pentru ca asa vor multi dintre voi. Cei gasiti vinovati ca au detectat in situri sa plateasca, dar nu generalizati si incriminati oameni nevinovati.

Musafir

#167 Re: Re: Re: Re: Cel care stie multe

2014-02-13 08:35

#165: yollman - Re: Re: Re: Cel care stie multe

Nu, nu sunt unul dintre aceia. Acuza de golan ai demonstrat-o singur. N-ai mai discutat nimic cu mine, acela era primul comentariu in care mi te adresam direct.

La ultima propozitie nu am replica, nu o pot intelege. Am incercat sa o citesc dar singurul meu neuron refuza sa mai functioneze.


Musafir

#168

2014-02-13 08:38

Atâta vreme cât persoanele fizice, cu titlul de "utilazare hobby" obţin autorizaţia de a poseda un detector de metale nu se va putea stopa fenomenul extrem de alarment ce se derulează prin aceşti "cătători de comori", cum se denumesc ei pe site-urile de NNET. La Suceva este deosebit de activă o asemenea grupare cu sediul în oraşul Liteni şi care a cerut Direcţiei Suceava aprobare pentru: "scanare aeriană a întreg teritoriului Jud. Suceava cu aparatură satelitară de înaltă rezoluţie". Firesc nu au obţinut ceea ce doresc şi asta nu pentru că legislaţia nu ar permite şi numai pe motivul perfect legal al lipsei de competenţă a direcţiei. Dar vor insists, au ajun să ceară acelaşi lucru şi la Consiliul Judeţean, Primăria Liteni, etc. Dacă este necesar pun la dispoziţie celor interesaţi detalii.

Musafir

#169 Re:

2014-02-13 08:54

#168: -

"Atâta vreme cât persoanele fizice, cu titlul de "utilazare hobby" obţin autorizaţia de a poseda un detector de metale "

S-ar putea imparti pe categorii. Un detector de 2-300 euro nu prea se compara cu unul de 2-3000 euro, nu? In functie de pretul de catalog, un detector poate face sau nu parte din categoria hobby.


Musafir

#170 Re:

2014-02-13 08:56

#168: -

"scanare aeriană a întreg teritoriului Jud. Suceava cu aparatură satelitară de înaltă rezoluţie". HiHIHI :) Ce tare!


Musafir

#171

2014-02-13 09:19

domnilor, din toata aceasta discutie aprinsa se desprinde urmatoarea concluzie: lipsa de comunicare. acum ca fiecare tabara a vazut cum este privita de cealalta, poate se va gasi o cale de dialog. niciodata dracul nu e asa de negru. si sper ca toata lumea este de acord ca legea trebuie imbunatatita. n-ar fi o idee rea sa se constituie un forum de discutii arheologi-detectoristi (de discutii, nu de injuraturi - care nu fac cinste niciuneia din parti).

Musafir

#172

2014-02-13 09:29

Conform legii 182/ 2000 republicată, singurul "premiu" pe care trebuia să îl primească "arheologul amator" Iulian Enache este următorul:
"Art. 78. – (1) Constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite astfel încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, următoarele fapte:
e) nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit întâmplător, în termenul prevăzut la art. 49 alin. (1); (72 ore)
(3) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. c)–f) se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 20.000 lei."
Şi asta pentru numai una din încălcările legii semnalate în petiţie.
Historydetecting.com

#173 Re:

2014-02-13 09:39

#171: -

Multumesc pentru sugestie.

Daca sunteti deacord, va invit aici: http://historydetecting.com/viewforum.php?f=56

Se poate comenta fara a face cont, dar atentie: Celor care vor adresa injurii li se va bana IP-ul. Asta inseamna ca nu vor mai putea nici sa comenteze, nici sa vizualizeze forumul.

As aprecia daca cineva cu acces pe Perspective Arheologice ar publica adresa acolo pentru cei satui sa citeasca injuraturi aici.

Multumesc.

 


Musafir

#174 stiati ca dl arheolog Paul Damian MNIR a avut dosar penal??

2014-02-13 10:43

Asadar sa purcedem, numarul unu semnatar al acestei petitii a fost inculpat intr un dosar penal :

Paul Damian (director științific al Muzeului Național de Istorie a României, MNIR) a fost cel care a influențat decisiv membrii Comisiei Naționale de Arheologie (CNA) pentru eliberarea primului certificat de descărcare de sarcină pentru Masivul Cârnic. Certificatul a fost anulat definitiv de Curtea de Apel Brașov, Paul Damian fiind inculpat și într-un dosar penal. Damian a fost achitat de către Judecătoria Sectorului 1 București, dar în motivare se arată expres: “Raportul arheologic (pe baza căruia s-a eliberat certificatul de decărcare de sarcină – n.a.) întocmit de intimatul Paul Damian cuprinde în mod evident doar opiniile acestei persoane şi sunt într-o vădită contradicţie cu observaţiile misiunii arheologice franceze (…) Acesta are dreptul la o opinie, chiar dacă e formulată cu rea-credinţă şi chiar dacă prin aceasta se sprijină în mod direct sau indirect interesele economice ale unei corporaţii internaţionale care are ca scop exploatarea aurului în acea zonă. (…) Reaua credinţă a acestei persoane sau eventual nepriceperea acesteia ar fi trebuit să fie analizată de Comisia Naţională de Arheologie”.

Asadar cine este cel care semneaza primul petitie ????Un Goldist care a incercat sa faciliteze distrugerea istoriei?Asemenea "valori" condamna detectoristii din Romania, rusine.

Musafir

#175 stiati ca...

2014-02-13 10:51

Stiati ca...

CNA, epurată la începutul anilor 2000 de către fosul ministrul al Culturii Răzvan Theodorescu de membrii incomozi, nu a analizat însă reaua-credință dau nepriceperea lui Paul Damian. Dimpotrivă, în iulie 2011, CNA a eliberat (într-o ședință secretă!) un alt certificat de descărcare de sarcină arheologică pentru Cârnic, care să-l înlocuiască pe cel anulat de instanța de judecată. În urma scandalului, președintele CNA, Alexandru Suceveanu, și-a dat demisia, două săptămâni mai târziu.

Dana Mihai, fostă arheolog la MNIR, a condus firma ”Dalem Consulting”, creată special de RMGC pentru a coordona săpăturile de salvare. MNIR a încheiat un contract cu ”Dalem Consulting” și subcontracte cu alte instituții muzeale sau de cercetare, în vederea săpăturilor de salvare. Șef al șantierului arheologic a fost desemnat… Paul Damian. În prezent, Dana Mihai este director științific al Institutului Național pentru Patrimoniu – instituție a cărei menire este, printre altele, declasarea monumentelor descărcate arheologic. Dana Mihai este partenera de viață a lui Mircea Angelescu (poate îl știți, a devenit celebru după ce Radu Mazăre l-a acuzat că i-ar fi cerut șpagă), un alt susținător notoriu din Ministerul Culturii al RMGC
(articole preluate din VoxPublica-http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/jenant-ministerul-culturii-a-pierdut-documente-din-dosarul-afacerii-rosia-montana-daniel-barbu-le-poate-gasi-si-citi-aici-o-alta-lista-incredibila-de-minciuni-guvernamentale-98349.html)