Susține echivalarea asistentelor medicale cu postliceală
Proiectul de lege care face posibilă echivalarea este acum în Parlament. Vă rugăm să-l susțineți!
2016-09-24 05:58:51Stimați colegi/stimate colege,
În primul rând, vă mulțumim pentru sprijinul acordat prin semnarea acestei petiții!
În urma demersurilor susținute din momentul semnării și înaintării acestei petiții până în prezent, am reușit să determinăm un grup de parlamentari să inițieze modificarea Legii nr. 1/2011 astfel încât ECHIVALAREA să fie posibilă. Proiectul de lege se aflăm acum pe agendar Camerei Deputaților.
În acest moment avem nevoie de sprijinul fiecăruia/fiecăreia dintre dvs. pentru ca acest act normativ să fie aprobat.
În acest sens, am inițiat o nouă Petiție, ce face parte din Protestul Inteligent, pe care-o puteți găsi și semna aici: http://solidaritatea-sanitara.ro/petitie/
Caracteristica ei esențială o constituie faptul că în momentul în care fiecare dintre dvs. o semnează în numele semnatarului sunt transmise automat un set de e-mailuri către parlamentarii din județul dvs., către partidele politice, către instituțiilor statului și către toți actorii relevanți, prin care este solicitată în mod expres echivalarea.
Vă invităm să suțineți acest demers și să solicitați tuturor colegilor/colegelor aflați/aflate în aceeași situație să-l susținăt!
Pe site-ul petiției puteți găsi toate informațiile referitoare la stadiul acestei acțiuni și toate documentele relevante.
http://solidaritatea-sanitara.ro/petitie/
Cu stimă,
Federația „Solidaritatea Sanitară”
Departamentul Asistente Medicale
Federația Solidaritatea Sanitară din România
MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE A ELABORAT UN GHID DE ECHIVALARE A ASISTENTELOR MEDICALE ABSOLVENTE DE POSTLICEALĂ!
2015-10-02 12:38:12MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE A ELABORAT UN GHID DE ECHIVALARE A ASISTENTELOR MEDICALE ABSOLVENTE DE POSTLICEALĂ!
În felul acesta, Ministerul Educației Naționale confirmă solicitările Federației „Solidaritatea Sanitară” din România de-a crea un program de echivalare a asistentelor medicale cu postliceală cu asistentele medicale cu studii superioare, preluând procedura solicitată de noi.
Ghidul echivalării poate fi găsit aici: https://asistente-medicale.ro/index.php?do=/blog/212/ministerul-educa%C8%9Biei-na%C8%9Bionale-a-elaborat-un-ghid-de-echivalare-a-asistente/
Federația Solidaritatea Sanitară din România
O nouă soluție pentru echivalare
2015-09-03 12:37:23Federația SOLIDARITATEA SANITARĂ a propus o soluție pentru echivalarea asistentelor medicale absolvente de postilceală în cadrul proiectului legii salarizării bugetarilor, pe care vă invităm s-o susțineți!
Soluția propusă și înregistrată la Ministerul Muncii poate fi găsită aici:
http://asistente-medicale.ro/
Invităm toate asistentele medicale absolvente de postliceală să participe la dezbaterea acestei soluții și la susținerea ei!
Federația Solidaritatea Sanitară din România
Rezultatul negocierilor cu Comisia de Sănătate și Familie din Camera Deputaților
2015-05-14 14:32:32Rezultatul negocierilor cu Comisia de Sănătate și Familie din Camera Deputaților privind echivalarea asistentelor medicale absovente de postiliceală, desfășurate în data de 12.05.2015, pot fi aflate aici:
Federația Solidaritatea Sanitară din România
Un nou demers pentru obținerea echivalării
2015-04-28 13:59:21Federația „Solidaritatea Sanitară” din România anunță un nou demers pe tema echivalării, subiecții acțiunilor noastre fiind parlamentarii.
Informații suplimentare și înscrierea la activitățile de sprijin pot fi găsite/se desfășoară în Comunitatea Asistentelor Medicale http://asistente-medicale.ro/
Federația Solidaritatea Sanitară din România
Continuarea activităților pentru obținerea echivalării
2015-04-20 08:33:25În baza efortului comun de până acum s-a ajuns la următoarele rezultate:
- președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a fost de acord cu acest principiu (după audierea reprezentanților Solidaritatea Sanitară în cadrul Comisiei) și a solicitat un proiect de lege;
- discuțiile cu unul dintre deputații membri ai Comisiei de Sănătate... din Camera Deputaților au condus la același rezultat: necesitatea unui proiect de lege (Solidaritatea Sanitară a solicitat o audiere suplimentară în plenul Comisiei):
-.....
(accesând acest link) în grupul ECHIVALARE, secțiunea INFO.
Mutarea informațiilor și coordonării acțiunilor într-un spațiu privat, dedicat asistentelor medicale, este efectuată din rațiuni de confidențilitate a demersurilor.
Federația Solidaritatea Sanitară din România
Rezultatele de etapă și CONTINUAREA ACȚIUNILOR PRIVIND ECHIVALAREA
2015-04-17 06:16:29Stimați semnatari,
Vă anunțăm că semnăturile dvs. au fost înaintate către toți factorii de decizie, în cadrul eforturilor susținute ale Federației „Solidaritatea Sanitară” din România pentru obținerea echivalării!
Rezultatele obținute până în acest moment le puteți găsi în
Comunitatea Asistentelor Medicale: http://asistente-medicale.ro/
Tot acolo vor continua acțiunile comune pentru obținerea rezultatelor dorite de dvs. și de noi.
Ținând cont de necesitatea coordonării activităților, vă invităm să vă înscrieți în această Rețea dedicată asistentelor medicale!
Federația Solidaritatea Sanitară din România
Criticile aduse echivalării nu sunt întemeiate
2015-01-25 06:49:23Urmărind comentariile negative la adresa petiției, pe site-ul în care se găsește aceasta și în toate mediile de dezbatere a acestei probleme, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România consideră că criticii abordează eronat problema echivalării, în formula propusă de noi, prezentând mai jos argumentele în acest sens.
Problema nu este a echivalării generale a absolventelor de studii postliceale, ci doar a celor care intră sub impactul Directivei 36/2005 (respectiv Directiva 55/2013), respectiv a celor care au început școala postliceală înainte de anul 2007.
Echivalarea nu înseamnă un act de recunoaștere generală, indiferent de competențele personale, ci un demers prin care trebuie completate competențele care lipsesc. Acum, vă invităm să vă puneți întrebarea fundamentală: este normal să obligi o colegă/un coleg, care a făcut maximul de studii profesionale disponibil la vremea sa, să repete o bună parte din studii în timpul unei facultăți? Este normal „să lași repetente” generații întregi de asistente medicale (asta înseamnă de fapt a relua studiile de 0)?
Problema este simultan una morală și una de drept. Câteva din aspectele morale vi le-am sesizat anterior.
Dreptul la propria profesie
Pe planul juridic, este vorba de apărarea dreptului la propria profesie. El este prevăzut ca atare de prevederile Directivelor 36 și 55 (invocate în Petiție). Cu alte cuvinte, menținerea acelorași atribuții dublată de introducerea unor diferențe de salarizare a descalificat efectiv asistentele medicale absolvente de postliceală, existând riscul ca ele să-și piardă de fapt profesia. În momentul în care crește nivelul de studii necesar pentru o profesie este obligatorie oferirea posibilității de a ajunge la acest nivel de studii și pentru cei care lucrează de ani de zile în cadrul acelei profesii. Or, poți face asta nu prin a-i obliga să reia studiile de la 0, ci prin a le crea un program de completare a competențelor. Suntem într-o astfel de situație din punct de vedere juridic, fiind obligați să aplicăm prevederile legislației europene în materie.
Revalorizarea trebuie să respecte principiul proximității
În momentul în care organizezi trecerea unei profesii la un alt nivel de studii ești obligat să asiguri posibilitatea efectuării diferențelor de pregătire pentru cei care deja lucrează în această profesie. De respectarea acestei obligații sunt responsabile organismul profesional și instituțiile statului (am „uitat” pe moment că organismul profesional este de fapt tot o instituție de stat). Însă, suplimentar, ești obligat să asiguri această oportunitate cât mai aproape de locurile în care-și desfășoară activitatea fiecare dintre profesioniști. Se numește oportunități egale, altminteri fiind în situația de discriminare.
Ce constatăm că se întâmplă cu programul de revalorizare organizat de Ministerul Sănătății împreună cu organismul profesional: nu este respectat acest principiu. (Lăsăm la o parte faptul că este vorba, deocamdată, de o revalorizare externă, nu și de una internă, cum este normal). Doar câteva școli postliceale sunt abilitate să-l organizeze. Este o problemă ce ține de împărțirea unei felii de tort doar la unii, încălcând toate principiile în domeniu. Haideți să regândim un pic problema: ce este așa special în școlile indicate de au doar ele dreptul să desfășoare astfel de studii? Să ne răspundă cei responsabili de organizarea acestui program!
Pentru noi lucrurile sunt simple: oricare instituție acreditată să furnizeze cursuri de formare profesională asistentă medicală, fie ea școală postliceală sau facultate, are dreptul să organizeze un program de revalorizare deoarece revalorizarea înseamnă de fapt completarea studiilor. Cu alte cuvinte, se aplică principiul de drept „cine poate mai mult poate și mai puțin”; cine poate organiza programe de formare pentru toată calificarea asistentă medicală poate să organizeze și programe de completare a studiilor.
Reamintim faptul că suntem interesați de modalitatea de organizare a programului de revalorizare deoarece el ar putea constitui baza pentru echivalare.
Echivalarea a fost deja făcută, nefiind o instituție juridică nouă
Situația asistentelor medicale care aveau postliceală, lucrau în sistemul sanitar și au absolvit ulterior și facultatea.
Sigur că există problema asistentelor medicale care aveau postliceală, lucrau în sistemul sanitar și au făcut și facultatea! Ele se simt cele mai nedreptățite de echivalare. Și au dreptate într-o oarecare măsură.
Doar că nedreptatea nu este creată de introducerea echivalării, ci de faptul că nu a fost introdusă la timp. Mai mult decât atât, ele sunt nedreptățite și de faptul că în timp ce ele făceau facultate (anii 2009-2010) alte colege au beneficiat de echivalare prin completarea studiilor (continuăm la punctul b).
Mai mult decât atât, asistentele medicale care inițial au absolvit școala postliceală și apoi au absolvit și facultatea nu sunt tocmai în măsură să protesteze împotriva echivalării deoarece, la rândul lor, au beneficiat de o echivalare: echivalarea gradului principal. Ea a fost prevăzută în Legea nr. 358 din 2013, care modifică art. 196^1 din Legea 95/2006 (redăm textul în întregime):
„Articolul 196^1
(1) Asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic care au dobândit gradul de principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist ori moaşă se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării.
(2) Se consideră specializări de profil clinic potrivit prevederilor alin. (1) următoarele: asistent medical generalist, asistent medical obstetrică-ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire.
(3) Asistenţii medicali cu profil paraclinic, farmacie, medicină dentară, balneofizioterapie, încadraţi în sistemul public în baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată de specialitate, care au absolvit studii superioare în profilul acestora, se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării.
(4) Asistenţii medicali încadraţi în sistemul public în baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată de specialitate, care au absolvit studii superioare în profilul acestora şi, ulterior, obţin gradul de principal în profilul studiilor superioare absolvite, beneficiază de încadrarea în funcţia de asistent medical principal corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradaţiei avute la data promovării.”
După cum putem vedea, gradul principal al asistentelor medicale absolvente de postliceală este echivalent cu gradul principal al asistentelor medicale cu studii superioare. Adică, cele două profesii sunt echivalente în ceea ce privește formele de obținere a gradului principal dar noi nu putem introduce un mecanism de echivalare profesională. Este aberant. Am introdus o formă de echivalare care profită asistentelor medicale absolvente de studii superioare (care inițial au absolvit și școala postliceală) dar nu putem introduce un program de echivalare care să profite tuturor asistentelor medicale care au început școala postliceală înainte de 2007 (ne raportăm la textul Directivei), ceea ce încalcă principiile de drept.
Echivalarea din perioada 2008-2010
Toată lumea se face că uită următorul aspect: unele asistente medicale au beneficiat de echivalare prin completarea studiilor (câteva dintre ele se află în poziții de conducere în organismul profesional sau în organizația sindicală care se opune echivalării). Ceea ce înseamnă că asistentele medicale care nu au beneficiat de acest program sunt discriminate, fiind puse într-o poziție mai defavorabilă. Or, soluția pentru remedierea acestei situații este de a le oferi tuturor asistentelor medicale aflate în situații similare oportunități similare. Repetăm, discutăm de asistentele medicale absolvente de postliceală până în anul 2009.
Puteți găsi aici informațiile publicate pe site-ul organismului profesional la acea vreme: http://www.oamr.ro/primul-parteneriat-pentru-studii-universitare/
Diferența de nivel de pregătire nu este un argument în sine
Foarte multe dintre criticile adresate aceste petiții argumentează justificarea diferențelor de salarizare pe baza diferențelor de pregătire. Diferențele de nivel de pregătire sunt justificate. Deocamdată nu știm dacă ele aduc cu sine și diferențe de competențe sau diferențe în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale.
a) Menținerea atribuțiilor identice nu demonstrează diferența de competență. Cu alte cuvinte, atâta timp cât asistentele medicale cu studii superioare nu au atribuții suplimentare față de asistentele medicale cu studii postliceale sistemul nu recunoaște o diferență de competențe. La același nivel al atribuțiilor este necesară salarizarea egală. Aceasta este regula ce trebuie aplicată situației prezente.
Evident, susținem necesitatea atribuțiilor suplimentare pentru asistentele medicale absolvente de studii universitare, dublată de o creștere a salarizării (raportat la momentul actual). Am indicat în acest sens mai multe documente înaintate în mod repetat factorilor de decizie, dublat de pozițiile noastre publice pe această temă. Transferul atribuțiilor exercitate în mod informal constituie o parte a acestui program. Considerăm că suntem în situația în care asistentele medicale absolvente de studii universitare au mai multe competențe decât cele permise a fi exercitate prin intermediul atribuțiilor legale. Dacă nu se corelează atribuțiile cu competențele atunci suntem în situația unor competențe irelevante pentru activitatea profesională, ceea ce ar indica o eroare a formării profesionale inițiale.
b) Sistemul nu recunoaștere o creștere a calității serviciilor medicale furnizate de asistentele medicale cu studii universitare comparativ cu serviciile medicale asigurate de asistentele mediale cu studii postliceale. Avem în vedere faptul că recunoașterea unui spor de calitate a serviciilor medicale se reflectă în creșterea nivelului de decontare a serviciilor medicale de către CNAS. Cu alte cuvinte, din păcate, unitățile sanitare nu beneficiază de o creștere a nivelului decontărilor de către Casă odată cu creșterea nivelului de calificare al asistentelor medicale. Cu alte cuvinte, mândria studiilor superioare nu este corelată cu recunoașterea unei plus valori de către instituția care decontează serviciile medicale; unitățile sanitare asumă costuri suplimentare fără ca ele să le fie decontate.
Susținem în mod clar necesitatea unei modificări în acest sens.
În fiecare dintre cazuri însă acționăm pe baza următoarelor principii:
Nivelul actual de salarizare al asistentelor medicale cu studii superioare trebuie aplicat pentru toate asistentele medicale care exercită aceleași atribuții. Este forma de transpunere a principiului: La muncă egală, salariu egal!
Ivirea asistentelor medicale cu studii superioare nu poate avea ca efect diminuarea atribuțiilor asistentelor medicale cu studii postliceale. Suntem de acord cu necesitatea diferențelor de atribuții (care trebuie să se reflecte și diferențele de salarizare), însă acest tip de diferențiere trebuie introdus doar prin creșterea atribuțiilor asistentelor medicale cu studii superioare, corelându-le cu competențele suplimentare dobândite în timpul facultății.
În concluzie, invităm asistentele medicale absolvente de facultate să sprijine și ele acest demers etic, semnând petiția!
Federația Solidaritatea Sanitară din România