Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

#4851 Re: Re: Subiect

2012-03-25 19:09

#4844: - Re: Subiect

Nu va permit sa imi spuneti domnule, iarasi vreti sa fiti/fii un caraghios sau o caraghioasa! Doamna postaca, in acest caz, ma vad silita sa te rog sa recitesti sau eventual sa pui un translator sa te ajute sa recitesti motivele acestei petitii care, dincolo de cuvintele tale multe si inutile si mai ales öut of picture" sunt sustinute de oamenii care au semnat aceasta petitie. Aceasta propunere aduce atingere limbii romane si multe prevederi normative sunt in contradictie unele cu altele. Daca ai avea cu adevarat interes in problematica, ai citi formularile redactate in audierea publica de la UMF, dar esti prea "inchistata" in posibilitatile tale intelectuale si educatia sovina pe care ai primit-o. Termina cu ipocrizia ieftina demna de un sovin si o xenofoba de speta joasa! Daca ai fi o persoana educata si macar conforma cu cele ce scrii nu ai spune dupa ce ii jignesti pe cei ce au semnat aceasta petitie ca ii respecti doar pe ceilalti care nu au semnat si reprezinta marea masa a celorlalti romani, dupa care adaugi""Faptul că eu am o opinie diferită decât dumneavoastră nu este o insultă la persoană (spre deosebire de jignirile dumitale). " Ipocrizie maxima , nu sesizezi sau nu intelegi romaneste??!! prin ceea ce ai scris ti-ai pierdut orice credibilitate. Asa ca jocul cu respectul fata de ceilalti romani si povestea cu cei cu opinii separate nu prea se pupa,.... , ceea ce ai scris si gandit, nu te face o persoana serioasa si credibila. Scuze ca m-am repetat! Sper numai sa intelegi!

Oricum, nu mă interesează, căci nu pe mine mă caracterizează acest lucru ci pe dumneavoastră.""oricum esti in afara discutiei si habar nu ai ce vorbesti! De asta nici nu are cum sa te intereseze, pe voi va intereseaza numai "drepturile voastre constitutionale" de parca ati fi buricul tarii!


Musafir

#4853 Re: Re: Subiect

2012-03-25 19:25

#4844: - Re: Subiect

faptul ca ceilalti romani sau maghiari nu s-au pronuntat, nu inseamna ca sunt cei care ar fi, neaparat, in tabara opusa. Ci, pus si simplu nu s-au exprimat. Adica nu te erija in judecati de valoare, ca nu tine.


Musafir

#4854 Re: Re: Re: Re:

2012-03-25 19:26

#4845: - Re: Re: Re: "Credeţi-mă că nu e de loc vorbă despre crearea unor instituţii noi."

Institutie sau nu, acest lucru va duce la o separare a romanilor de maghiari, cu urmari incalculabile in acest moment, dar cu "bataie lunga" in viitor! Se vor adanci granitele dintre romani si maghiari!

 


Musafir

#4855 UMF Târgu Mureş, între ilegalitate şi multiculturalitate

2012-03-25 20:55

La originea întregii dramolete care a emoţionat o ţară întreagă se află inşi pentru care UMF a devenit o feudă profitabilă.

Am asistat consternaţi, în săptămânile din urmă, la amplificarea unui discurs public antiminoritar, inflamat de subiectul creării la UMF Târgu Mureş a liniei / secţiei de predare în limba maghiară, subiect confiscat politic şi dezbătut pe televiziunile naţionale, de liderii de opinie de serviciu, aproape exclusiv într-o cheie unilaterală şi agresivă, amintind de tonul anilor ’90. Erupţia în forţă a naţionalismului latent nu poate să nu îngrijoreze.

În timp ce opinia publică româ­nească salută iniţiativa înalţilor demnitari ai statului de protejarea a românilor aflaţi în minoritate şi de condamnare a discursului xenofob care erodează valorile europene, acasă ne confruntăm cu recrudescenţa atitudinilor antimaghiare.

Responsabilitatea pentru tensiunile de la UMF din Târgu Mureş se datorează în exclusivitate actualei conduceri. Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 statuează la art. 363 că „instituţiile de învăţământ superior de stat având activităţi de predare în limba minorităţilor naţionale cu statut de universităţi multiculturale şi multilingve“ (s.n.), sunt Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca - în limbile română, maghiară şi germană; Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş - în limbile română şi maghiară; Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş - în limbile română şi maghiară“. Două dintre instituţiile menţionate în lege şi-au adaptat Carta şi au purces la organizarea predării în limba maghiară în linii, secţii şi facultăţi.

Eludând legea, senatul şi rectoratul UMF Tg. Mureş au refuzat adoptarea unei Carte cu statut multicultural, invocând varii motive: că legea a fost adoptată prin asumarea răspunderii guvernamentale, că autonomia universitară este o valoare supremă, absolută, deasupra legii şi, în fine, într-o notă de şantaj sentimental, că medicii şi farmaciştii care studiază în maghiară nu vor şti să vorbească româneşte, iar noua organizare nu va primi acreditarea ARACIS, diplomele nemaifiind recunoscute pe plan naţional şi european. Profesorii maghiari susţin însă că din cei 4.000 de studenţi înscrişi în prezent, 1.750 sunt maghiari, iar numărul de 161 de profesori maghiari acoperă baremul de 800 de studenţi, corpul profesoral maghair urmând să fie completat în perioada tranzitorie. Refuzul actualei conduceri UMF de a aplica Legea educaţiei naţionale s-a făcut cu aplomb, siguranţă de sine şi detaşare, cu certitudinea că ilegalitatea comisă poate fi uşor transferată în cheie interetnică şi consolidată prin presiune de stradă, mediatică şi politică. Mai mult, pe baza Cartei respinse de minister, la UMF s-au organizat alegeri pentru senat şi noul rector, adâncindu-se criza actelor adoptate ilegal.

Merită insistat pe faptul că, pentru a-şi acoperi reaua voinţă şi deciziile ilegale, conducerea UMF şi susţinătorii săi politici şi mediatici invocă obsesiv în mod fals în acest caz argumentul autonomiei universitare, prevăzut de Constituţie şi de Legea educaţiei naţionale, căci principiul autonomiei nu poate, în niciun stat democratic, prevala asupra legalităţii. Dacă autonomia ar fi absolută, universităţile, administraţiile locale, cultele ar putea introduce practici aberante pe teritoriul lor.

Dacă UMF ar fi adoptat o Cartă conformă cu legea, conţinând statutul de universitate multiculturală, ar fi trebuit să operaţionalizeze şi art. 135, care prevede că „în instituţii de învăţământ superior multiculturale şi multilingve se constituie secţii/linii cu predare în limbile minorităţilor naţionale“ şi că „secţiile beneficiază de autonomie universitară în organizarea activităţilor didactice“. Principiul autonomiei s-ar aplica şi liniei maghiare din universitate, iar puterea absolută a actualei conduceri asupra tuturor deciziilor academice, dictatul majorităţii asupra minorităţii ar înceta, lăsând loc unei relaţii de parteneriat echitabil.

Această evoluţie ar deranja însă interese personale şi ar delegitimiza orientarea ideologică a unora dintre conducătorii actuali ai UMF. La originea întregii dramolete care a emoţionat o ţară întreagă se află inşi pentru care UMF a devenit o feudă profitabilă. Alegaţii de plagiat, venituri copioase, nepotisme şi alte metehne nedemne de lumea academică au putut crea loialităţi nebănuit de puternice. Unui gest de protejare a intereselor pecuniare meschine i s-a dat amploare de eroism naţional.

În situaţia creată, Guvernul României s-a văzut nevoit să intervină printr-o măsură excepţională, pe care putem să n-o agreăm ca stil, dar a cărei legitimitate nu poate fi negată. La 13 martie s-a supus dezbaterii publice proiectul hotărârii de guvern care prevede înfiinţarea la UMF Tg. Mureş a unei facultăţi cu predare în limbile maghiară şi engleză. În opinia mea, ar fi fost preferabilă ieşirea din tăcere a majorităţii decente a profesorilor şi studenţilor de la UMF, adoptarea unei Carte multiculturale prevăzând crearea secţiei maghiare, apoi repetarea alegerilor pentru senat şi rectorat pe baze legale. Acest scenariu pare acum mai utopic decât oricând, pe măsură ce disputa a fost prelaută de partide, sindicate, biserică etc. Hotărârea de guvern va fi atacată în justiţie - un fost ministru al Educaţiei de la Cluj s-a grăbit deja să-i dezvăluie vulnerabilitatea -, iar opoziţia a ameninţat cu o moţiune de cenzură.

Tensiunile din jurul statutului multicultural al UMF au relevat însă câteva adevăruri inconfortabile. Tg. Mureş, oraş paşnic şi cordial altminteri, conservă câ­teva nuclee de conformism naţionalist şi este un simbol uşor de manipulat, prin reverberaţiile în timp ale evenimentelor din martie ‘90, neelucidate nici până astăzi, ca urmare a refuzului sistematic al Procuraturii Generale de a redeschide dosarul martie ‘90.

La adăpostul acestei impunităţi, mediile naţionaliste nu au renunţat la exploatarea în favoarea lor a mitului faliei interetnice de la Tg. Mureş. Politicienii locali, indiferent de partid, practică adesea discursuri divizatoare, întreţin atmosfera de suspiciune şi profită de pe urma naţionalismului latent, ori de câte ori se apropie alegerile. O presă locală timidă, controlată încă de corifeii organelor de partid PCR, toarnă constant gaz pe foc.

La aceasta se adaugă o politică educaţională falimentară în privinţa stimulării interculturalităţii. Studenţii care au demonstrat împotriva caracterului multicultural al UMF au fost uşor mobilizabili nu numai prin acordarea unei zile de chiul de la cursuri sau a iluziei clemenţei profesorilor implicaţi, ci şi pentru că istoria propriei universităţi, beneficiile bilingvismului şi interculturalităţii le sunt perfect străine, iar evenimentele de parteneriat sunt mult mai rare decât acţiunile de divizare.

Un deficit democratic major este acela al modului cum partidele înţeleg să-şi elaboreze propriile politici publice, inclusiv în domeniul minorităţilor. Ca urmare, ori de câte ori se iveşte o chestiune de drepturi, opinia publică, constant montată, confundă revendicările minorităţii maghiare cu interesele liderilor UDMR, nu de puţine ori subiective şi conjuncturale.

În fine, marea dezamăgire a momentului UMF rămân partidele de opoziţie. Dacă orientarea naţionalistă a PC nu are de ce să mire, liberalii şi socialiştii au adoptat în guvernările lor anterioare destule măsuri în direcţia repectării alterităţii şi egalităţii de şanse. Ambele partide fac parte din familii politice europene consacrate în politici de promovare a diversităţii. Ameninţarea că, odată venită la putere, USL va abroga caracterul multicultural al UMF, dă măsura marelui lor oportunism electoral şi a duplicităţii pe plan european. //



Scurt istoric

Actuala Lege a educaţiei naţionale, care permite, prin statutul multicultural, înfiinţarea de linii/secţii/facultăţi de predare în limba minorităţilor la 3 din cele 53 universităţi din ţară, constituie o reparaţie istorică, ce încheie definitiv politica de asimilare forţată din perioada comunistă, pe larg prezentată în Raportul Tismăneanu. UMF Tg. Mureş a fost iniţial facultate a Universităţii Bolyai din Cluj, înfiinţată în 1945 prin Decretul Regal semnat de Regele Mihai, ca instituţie cu predare în limba maghiară. În 1948, această secţie era transferată la Tg. Mureş şi devenea instituţie de sine stătătoare, singura universitate de medicină şi farmacie destinată studiului în limba maternă a minorităţii maghiare. După desfiinţarea Universităţii Bolyai în 1959, în 1962 Medicina de la Tg. Mureş îşi pierde statutul de universitate în limba maghiară, devenind instituţie bilingvă. Caracterul bilingv este, în opinia mea, în condiţii de echitate şi paritate academică, un real câştig, numai că scopul măsurilor luate de regimul comunist, unele cu participarea directă şi personală a lui Ceauşescu, a fost eliminarea treptată a limbii maghiare din universităţi, din perspectiva unei asimilări forţate accelerate şi a constrângerii psihologice abrupte menită să stimuleze emigrarea. După saşi şi evrei, comunitatea maghiară ar fi devenit o minoritate muzeală.

Evenimentele din 1989, în ciuda aşteptărilor, prin neutralizarea lor de forţele care au creat confruntările din martie ‘90, nu au oprit involuţia. Declinul atinge punctul maxim în perioada guvernării patrulaterului roşu. Dacă, în 1963, din 88 absolvenţi ai UMF 81 erau maghiari, în 1994, din 240 absolvenţi abia 28 erau maghiari. Restricţiile privind angajarea profesorilor maghiari, pensionările masive, un numerus clausus implicit conduc această instituţie la falimentul predării în limba maghiară.

Abia după venirea la putere a CDR, în 1996, şi cooptarea UDMR la guvernare, când Administraţia Constantinescu iniţiază măsuri proactive reparatorii, apare o curbă ascendentă a numărului studenţilor maghiari, care nu este însă urmată de reconsolidarea proporţională a numărului de profesori maghiari, parte din cursuri fiind predate în română, parte în maghiară de profesori români bilingvi.

Guvernele succesive au ratificat după 2000 o serie de tratate şi convenţii, care asigurau orientarea euro-atlantică a României, accederea la calitatea de membru NATO şi UE, proces în cadrul căruia protejarea minorităţilor a fost o condiţionalitate constantă. Relaţia dintre România şi Ungaria a evoluat până la a avea în statul vecin un susţinător constant al aderării noastre la NATO, UE şi, mai recent, la spaţiul Schengen.

Musafir

#4856

2012-03-25 22:17

Cei de acolo trebuie sa decida. Politicul nu are voie sa intervina in viata universitatilor.

Musafir

#4857 Re: Re: Re: Subiect

2012-03-25 22:33

#4851: - Re: Re: Subiect

Pe mine degeaba ma jigniti, domnule (Scuze ca m-am repetat! Sper numai sa intelegi!).

Nu ma intereseaza de loc ce imi permiteti dumneata mie si ce nu (oricum problema e ce iti permiti tie insuti). Nici eu nu ti-am permis sa ma tutuiesti si pe tine nu te intereseaza. Pe mine de ce sa ma intereseaza ce-mi permiti si ce nu. Spre fericire n-am nevoie de permisul tau la absolut nimic.

Deci domnule, te rog sa nu mai scrii prostii. Aceasta LEGE in vigoare (si nu propunere), despre care vorbim (si care se numeste Legea 1/2011 şi nu Legea 135, cum ati scris intr-un coment - dovada pt. cine e "out of the picture" dintre noi) nu e nimic altceva decat cea prin care trebuie sa fie stabilita "modalitatile de exercitare" a dreptului constitutional la limba materna, conform constitutiei.

 

"esti prea "inchistata" in posibilitatile tale intelectuale si educatia sovina pe care ai primit-o."

Despre educare mai bine sa nu vorbesti. Esti in sine o dovada a educatiei sovine.

Iar timp ce maghiarii nu le spun absolut nimic romanilor (ce si cum sa faca), nu le obliga la absolut nimic si nu cer nimic ce le influenteaza pe cai din programul de studiu roman, NU putem vorbi despre orice fel de de sovinism din partea maghiarilor (spre deosebire de unii romani, care nu suport ideea respectarii legilor in vigoare si drepturilor constitutionale, precum nici ideea egalitatii).

Termina cu ipocrizia ieftina demna de un sovin si o xenofoba de speta joasa!

 

"ii respecti doar pe ceilalti care nu au semnat si reprezinta marea masa a celorlalti romani"

Eu te inteleg din mai multe puncte de vedere. Intr-un fel chiar si interpretarile tale absurde si subiective, precum si furia. Nici nu ma pot inchipui, cat de greu poate sa fie sa incerci sa argumentezi impotriva legilor in vigoare, impotriva drepturilor constitutionale şi pentru discriminare si xenofobia fara sa devii tulburat. Deci asta inteleg.

Ceea ce nu inteleg si nici nu pot acepta e minciuna (si foarte multe am citit aici, din pacate). Deci te rog si prin aceasta cale: sa nu minti!

Eu nu am spus cu nici-un cuvant ca ii respect DOAR pe cei care nu au semnat petitia. Am scris ca "nu am nici-o neînţelegere" cu ei, spre deosebire de cei care au semnat-o. Asta nu inseamna ca pe ei nu ii respect.

Bineiinteles pe tine nu, precum nici pe ceilalti comentatori xenofobi. Insa erau multi care au comentat intr-un stil normal, fara ura. Pe acestea ii respect, desi nu sunt de acord cu opinia lor si cred ca sunt din pacate manipulati de sovinii si xenofobii sus-mentionati (nu de tine, bineinteles, tu esti micut intr-un asemenea context, dar din pacate sunt destule chiar si in conducerea universitatii care sunt la fel de nesimtiti si sovini).

Deci NU am spus cu nici-un cuvant ca ii respect DOAR pe cei care nu au semnat petitia.

Din pacate asa citesti si legea - si mai ales: asa o interpretezi. Mai adaugi cate-un "doar", cate un "sau nu" si asemenea cuvintele pt. a falsifica mesajul adevarat.

Poate ca nu vorbesc si scriu destul de corect romaneste, dar te inseli daca crezi ca nici nu inteleg (sau nu observ aceste mici modificari si falsificari).

Prin ceea ce ai scris ti-ai pierdut orice credibilitate.

Oricum, nu mă interesează, căci nu pe mine mă caracterizează acest lucru ci pe tine, care esti in afara discutiei si habar nu ai ce vorbesti (nici macar titlul legii nu ai stiut)!


 


Musafir

#4858 Re: Re: Re: Subiect

2012-03-25 22:41

#4853: - Re: Re: Subiect

Eu nici nu am afirmat acest lucru. Repet: am scris doar ca nu am nici-o neintelegere cu ei (tocmai din cauza ca nu s-au pronuntat).

Intre milioanele de romani care nu au semnat aceasta petitie, bineinteles ca sunt foarte multi care de altfel ar fi de acord cu ea (doar nu s-au pronuntat, precum ati scris si dumneavoastra). Insa sunt fara indoiala si romani care nu sunt de acord cu ea (si Smaranda Enache e roman de exemplu, si chiar si ministrul de educatie). In plus sunt si romani pe care nu le intereseaza toata povestea.

Asta e firesc si normal. Si romanii si maghiarii sunt oameni cu o gandire "autonoma", cu pareri diferite si nu o masa omogena (desi asta ar fi interesul unor sovinist - pe ambele parti).

Deci repet: nu am scris ca toti care nu au semnat aceasta petitie ar fi impotriva ei (ca daca ar fi asa, acestea ar fi semnat-o probabil pe celalalt), si nici nu am gandit asaceva.


Musafir

#4859 Re: UMF Târgu Mureş, între ilegalitate şi multiculturalitate

2012-03-25 22:41


Musafir

#4860 Re: UMF Târgu Mureş, între ilegalitate şi multiculturalitate

2012-03-26 00:08

#4855: - UMF Târgu Mureş, între ilegalitate şi multiculturalitate:

Stimate domn/doamna, intelegeti gresit! Acest demers nu este unul antimaghiar si nici sovin! Pe de o parte s-a incalcat autonomia universitara, pe de alta parte apare aceasta discutie cum ca invatamantul in limba maghiara trebuie sa fie exclusiv in limba maghiara! Daca romanii din Romania contesta acest lucru este pentru faptul ca nu se simt protejati de acest lucru si isi apara drepturile! Nu are nimic cu sovinismul!

Iar in articolul citat de dumneavoastra (ar fi interesant cine l-a realizat) - deci in articolul citat se face referire la acel martie 1990, la care mereu va raportati! De multe ori apelul vostru catre acele zile par a fi un fel de a spune: daca nu acceptati, va fi din nou acel martie!

Acel martie la care faceti mereu referire si separarile ulterioare nu au facut ca relatiile dintre romani si maghiari sa fie mai bune, ci dimpotriva, ele s-au adancit! dar liderii vostri cunosc bine aceste lucruri pentru ca poate asta si urmaresc! Dupa acel martie au inceput separarile si delimitarile intre romani si maghiari. daca pana atunci am putut trai impreuna romani si maghiari, acum trebuie sa ne delimitam clar romanii de maghiari, sa tragem linie si sa nu ne amestecam unii cu altii!

Acele separari care au urmat in perioadele urmatoare si continua pana in ziua de azi sunt cea mai mare greseala care s-a putut face! Romanii mereu au incercat sa aiba o relatie buna cu maghiarii, dar maghiarii:NU! Doar noi maghiarii! Daca am traduce aceste cuvinte in expresii mai urate am putea spune ca romanii v-au intins mana si voi ati scuipat pe ea! Nici nu puteti intelege cata jignire simt romanii prin toate aceste fapte, romani care incearca sa convietuiasca cu maghiarii in pace si armonie (si majoritatea asa si traiesc, doar ca sunt persoane care tulbura apele) iar maghiarii mereu spun : NU, doar noi maghiarii! dar astea sunt lucruri care tin de alt nivel si de un anume caracter! Nu romanii sunt cei care provoaca tensiuni interetnice ci liderii maghiari prin toate aceste separari si cu falsa iluzie pe care o da electoratului lor ca le apara drepturile! Fiti cinstiti cu voi si incercati sa realizati ce au realizat ei pentru voi in afara de aceste separari? ca drepturile pe care le aveti acum le-ati avut si pana in 1990! Si atunci ati avut biserica voastra, ati avut cultura, ati avut invatamant in maghiara, ati avut tot ce aveti si acum!

Tot in acel articol la care faceti referire se spune ca maghiari era foarte mic. Trebuie sa intelegeti ca la acea vreme foarte multi maghiari au dat la sectia romana pentru ca au inteles ca au mai multe posibilitati! Foarte multi maghiari din acele vremuri au avut sansa sa se afirme in plan profesional si in alte zone decat Tg Mures sau alte localitati unde sunt maghiari, in domenii care nu exista in aceste zone! Nimeni nu va ia nici identitatea, nici cultura, nici religia, tot ce doresc romanii este sa traim in pace si intelegere! Iar aceste separari cu siguranta nu reprezinta solutia! Trebuie totusi sa nu uitati ca sunteti maghiari care traiesc in Romania nu in Ungaria!

Nu va fi liniste intre toti decat atunci cand vom intelege ca traim impreuna si trebuie sa ne intelegem , dar nu prin izolare si separare ci prin comuniune! Iar liantul de legatura intre cele doua etnii este limba tarii in care traiesc!

 


Musafir

#4861 Re: Re: UMF Târgu Mureş, între ilegalitate şi multiculturalitate

2012-03-26 00:38

#4860: - Re: UMF Târgu Mureş, între ilegalitate şi multiculturalitate

"articolul citat de dumneavoastra (ar fi interesant cine l-a realizat) - deci in articolul citat se face referire la acel martie 1990, la care mereu va raportati! De multe ori apelul vostru catre acele zile par a fi un fel de a spune: daca nu acceptati, va fi din nou acel martie!"

 

Autorul articolului este Smaranda Enache.

Deci nu e vorba despre orice amenintare din partea maghiarilor, precum sugerati.

Insa aceasta interpretare (presupunere) e mai mult decat tipica.


Musafir

#4862

2012-03-26 01:17

Daca stiinta este comunista sau capitalista, daca stiinta este englezeasca sau ruseasca sau chinezeasca si daca invatamantul national este deznationalizat, atunci sunt de acord cu linia in limba maghiara.
Dar as vrea sa vad cum se preda in Facultatea de Medicina si Farmacie din Budapesta (cred ca exista) in limba romana, pentru ca dupa deznationalizare au mai ramas romani in Ungaria, in facultatea identica din Berlin in limba turca (v. numarul de turci - cetateni germani), in Los Angeles (la UCLA) si in Texas in limba spaniola, in universitatile din Paris sau din Madrid as vrea sa audiez cursurile de medicina in araba, iar in Roma si in Padova cursurile sa fie in franceza sau in germana sau. . .
Atunci si nici atunci nu as putea accepta ca limba nationala sa fie data la o parte asa cum au facut "prietenii" sovieitici invadatori si sa fie intinata Constitutia Romaniei.
Sa nu se uite: nu romanii au venit in Romania, ci ungurii si, prin urmare, ei trebuie sa convietuiasca in pace cu noi, nu noi cu ei!

Musafir

#4863 Re:

2012-03-26 05:33

#4830: -

"(2) Autonomia universitara da dreptul comunitatii universitare sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea si functionarea proprie, gestionarea resurselor materiale si umane, cu respectarea stricta a legislatiei in vigoare.
(3) Aspectele fundamentale ale autonomiei universitare se exprima in Carta universitara, aprobata de senatul universitar, in concordanta stricta cu legislatia in vigoare.
(4) Autonomia universitara se exercita numai cu conditia asumarii raspunderii publice."

Legea Educatiei Nationale, art. 123.


Musafir

#4864

2012-03-26 06:40

pt. 4861: daca Smaranda Enache este cea care a scris acel articol atunci e de inteles: este una din cele mai aprige luptatoare pentru maghiari, prietena la catarama cu Laszlo Tokes!
Cand spui Smaranda Enache, te gandesti la partidele maghiare! Prin urmare, Smaranda Enache, UDMR, Laszlo Tokes si altii e acelasi lucru! Ea lupta pentru maghiari, face intelegeri cu Laszlo Tokes! Iar in campanie e sprijinita NUMAI de partidele maghiare!


Musafir

#4865

2012-03-26 06:42

Ca urmare a unor grave erori in Constitutia Romaniei, UDMR -partidul etnic - (UNICUL PERMIS pe glob de 22 de ani la putere), 'strange cu usa' si noul guvern, nu numai "s-o faca acceptata" dar sa aplice in forta Legea Invatamantului din 2011, la fel de UNICA in lume in aceea ca permite:
-segregarea pe baza etnica, si mai grav-
-suportul integral din bugetul statului a intregii infrastructuri PUBLICE educationale in limbile minoritatilor... maghiara si nu numai!
Parerea mea:Nici intr-un caz Statele Unite nu poate sa felicite un popor cu o Constitutie cu asemenea Legi - Relicve Comuniste! Evident ca nici UE!

Musafir

#4866

2012-03-26 10:06

nu suport faptul ca ne vindem ...

Musafir

#4867

2012-03-26 10:39

Autonomia universitara, prevazuta in Constitutia Romaniei, trebuie respectata in orice Universitate. Nimeni, indiferent de pozitia pe care o ocupa, vremelnic, in stat nu are dreptul constitutional si moral sa incalce aceste prevederi
Ioan Moglan, Iasi

Musafir

#4868

2012-03-26 11:29

Domnilor guvernanti, chiar nu va ganditi la acesti minoritari care invatand in limba maghiara vor fi niste oameni ratatii, necunoscand limba romana nu se pot descurca numai in judetele Covasna si Harghita, vor fi mai multi medici decat pacienti maghiari(sau daca se pregatesc pentru statul vecin va inselati nu-i mai primesc, sunt ai lor care nu au loc de munca)

Musafir

#4869

2012-03-26 12:10

nu sant de acord cu segregarea pe orice fel de criterii in invatamantul de stat
Marian
Musafir

#4870 Libertatea este intelegerea necesitatii!

2012-03-26 12:36

Probabil ca nemultumirea profesorilor de etnie maghiara din universitate este reala! Dar aceasta solutie nu poate avea ca efect decat amplificarea nemultumirilor si extinderea acestora in randul profesorilor si studentilor de etnie romana! Cred ca resurele necesare eliminarii tensiunilor existente trebuiesc gasite in interiorul universitatii, unde poate fi elaborat un protocol care sa stabileasca prezenta (intr-un procent minim) a profesorilor de etnie maghiara in conducerea universitatii! Este un tip de compromis care ne poate ajuta sa traim impreuna si sa ne respectam! Statutul de minoritar nu poate fi motiv pentru promovare dar nici pentru blocarea promovarii!


Musafir

#4871

2012-03-26 12:54

Pentru toti ungurii din tara!! Aveti facultate in budapesta, granitele sunt deschise, asa ca nu mai asteptati!!! Drum bun!!!

Musafir

#4872

2012-03-26 12:56

nu este posibil asa ceva !!!! ne-am saturat de unguri. daca vor sa invete in ungureste sa mearga la budapesta nu la tg mures

Musafir

#4873

2012-03-26 13:47

autonomie universitara in continuare

Musafir

#4874

2012-03-26 13:51

ÎN UNITATE SUNTEM TARI,ÎN DEZBINARE SUNTEM SLABI,EI PRIN FORŢĂ ŞTIU CĂ NU VOR CÂŞTIGA,DOAR PRIN CULTURĂ ŞI RELIGIE VOR SĂ SE SEPARE,ASTA E LEGEA PAŞILOR MICI DAR FOARTE SIGURI,PE VIITOR,ŞI ÎN VIITOR!!!


Musafir

#4875 Re: Pretentiile sunt cerinte furate de Statul Romin existent doar de 90 de ani

2012-03-26 14:17

#11: -

Pretentiile NU pretenții sunt, ci sunt cerinte. Încă n-au fost returnate casele, pămînturile, toate bunurile furate de către Statul Român hoț, și criminal. Ardealul ( dupa expresia: Erdely), a fost alcătuit, păstrat, dezvoltat de Statul Regatului Maghiar. Acest teritoriu a fost luat cu forță, și dat ca cadou pentru Romînia, DOAR PENTRU 95 DE ANI !!!). România nu numai că n-are nici un drept asupra Transilvaniei (fiindcă nu era capabil să creeze absolut nimic frumos !), dar a și distrus complet acest teritoriu, a ucis și a alungat pe locuitorii maghiari, doar pentru că aveau nume maghari. Atrocitățile care au fost comise de unii romîni împotriva maghiarilor încă n-au fost total elucidate. Dar vai de voi când Instanța Țărilor Europene va face dreptate ! Când se va publica adevărul fără minciuna enormă ce există încă în Romînia primitivă !!!!!!