Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

#4951

2012-03-27 16:24

"Facultatea care s-a înfiinţat are în componenţă programe în linia română, maghiară şi engleză. În situaţia în care Guvernul şi ministerul, evident, nu ar fi pus în aplicare Legea educaţiei naţionale, am fi putut să fim acuzaţi de abuz în funcţie", a declarat Cătălin Baba.

Musafir

#4952 Re: Re:

2012-03-27 16:37

#4925: - Re:

bla, bla, bla, bla, bla - poti argumenta cu ce ar fi o linie maghiara - "o actiune concertata antiromaneasca" ???


Musafir

#4953 Re: Re: Re: Re: UMF Târgu Mureş, între ilegalitate şi multiculturalitate

2012-03-27 16:41

#4932: - Re: Re: Re: UMF Târgu Mureş, între ilegalitate şi multiculturalitate

Da, "este nevoie de studiu de impact", de interpretarea legii asa cum vrea muschii mei, este nevoie de referendum, si orice fel de gaselnite, numai sa fie impiedicata orice initiativa daca este dorita de etnicii maghiari !!! Asta este purul adevar!!!


Musafir

#4954 Re: Guvernul a aprobat HG privind UMF Tg. Mureş

2012-03-27 16:57

#4949: - Guvernul a aprobat HG privind UMF Tg. Mureş

adica daca finantarea se face per student si ei au modificat cifra de scolarizare (prin HG-ul propus), inseamna ca nu se da bani in plus??!!!Nu inteleg, e aiurea!


Musafir

#4955 PSD cere demisia primarului din Târgu Mureş

2012-03-27 17:34

PSD cere demisia primarului din Târgu Mureş

Organizaţia PSD Mureş solicită demisia din funcţia de primar al municipiului Târgu Mureş a lui Dorin Florea (foto), care este şi vicepreşedinte al PDL, pentru "eşecul politic şi administrativ în problema Universităţii de Medicină şi Farmacie" din oraş, a declarat secretarul executiv al PSD Mureş, Cornel Brişcaru, citat de Mediafax.

Brişcaru a susţinut că Dorin Florea a fost de acord, alături de colegii săi din Biroul Permanent Naţional al PDL, cu aprobarea Legii educaţiei prin asumarea răspunderii Guvernului şi nu prin trecerea ei prin Parlament, aşa cum era firesc, astfel că, "din punct de vedere politic, Dorin Florea este parte a înţelegerii politice PDL- UDMR".

"Ca şi primar al municipiului Târgu Mureş şi fost absolvent al UMF Târgu Mureş, Dorin Florea ar fi trebuit să se opună acestei înţelegeri politice. Adoptarea Hotărârii de Guvern cu privire la UMF Târgu Mureş este un eşec politic al lui Dorin Florea şi al administraţiei Florea, care a fost de acord cu producerea unui rău iremediabil pentru comunitatea din oraş. Pentru votul politic şi prejudiciul produs în comunitate sub mandatul său, Dorin Florea trebuie să părăsească conducerea oraşului. El e principalul vinovat", a declarat Brişcaru.

În replică, Dorin Florea a susţinut că nu este vorba de înfiinţarea a două facultăţi separate şi că nu are niciun motiv să îşi dea demisia.

"Cei de la UMF Târgu Mureş, împreună, trebuie să-şi rezolve problemele. Eu zic că au de lucru până în toamnă să-şi înfiinţeze structurile. Proiectul de HG nu prevedea decât înfiinţări de linii, puteau face acest lucru prin hotărâre a Senatului UMF sau prin această Hotărâre de Guvern. Nu e vorba de două facultăţi. Pe cei de la PSD îi interesează locurile de muncă de mai mulţi ani, eu deocamdată am un contract cu târgumureşenii", a declarat Florea.

Proiectul hotărârii prin care la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş sunt înfiinţate linii cu predare în limba maghiară a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului.

Musafir

#4956 Baba: La UMF Târgu Mureş, nu se inventează nimic nou, se pune în aplicare legea

2012-03-27 17:36

Baba: La UMF Târgu Mureş, nu se inventează nimic nou, se pune în aplicare legea

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut, marţi, la Comisia pentru învăţământ a Senatului, că "problema" de la UMF Târgu Mureş se va rezolva în interiorul universităţii, prin adoptarea unei carte multiculturale, el declarându-şi disponibilitatea la dialog cu reprezentanţii români şi maghiari, relatează Mediafax.

"Aici s-a luat o hotărâre pentru a-i pune din nou pe direcţie. Problema acolo se va rezolva tot prin Carta universităţii, în care colegii români şi colegii maghiari vor trebui să se înţeleagă între ei", a spus ministrul.

El a făcut un apel la aceştia, arătând că "problemele universităţii trebuie rezolvate în interiorul universităţii".

"Există tot sprijinul meu, toată disponibilitatea mea să mă duc să mă întâlnesc, domniile lor să vină la Bucureşti, să ne întâlnim, să discutăm şi să facem o cartă care să fie o cartă multiculturală", a arătat ministrul.

Cătălin Baba a menţionat că, anterior, la UMF Târgu Mureş existau trei facultăţi - Facultatea de Medicină, Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Stomatologie - în interior existând programe în limba română, maghiară şi engleză.

Baba a subliniat că Hotărârea de Guvern adoptată marţi nu creează programe noi, nu înfiinţează linii de studiu şi nu face o segregare pe criterii etnice.

Ministrul a explicat că prin hotărârea de guvern se creează o structură numită Facultate de Medicină şi Farmacie, pe lângă cele trei facultăţi deja existente, grupând câteva programe care oricum existau şi care de 20 de ani funcţionează la universitate. "Nu se inventează nimic nou", a subliniat demnitarul.

Potrivit hotărârii de guvern, facultatea va avea programe în română, maghiară şi engleză, Baba arătând că, la solicitarea prim-ministrului, au început explorările pentru înfiinţarea unei linii de studiu în limba germană.

"Ministerul Educaţiei, Guvernul României este obligat să pună aplicare Legea educaţiei naţionale. Dacă nu se pune în aplicare Legea educaţiei naţionale, eu, ca şi ministru, pot să fiu acuzat de abuz în funcţie", a ţinut să precizeze Cătălin Baba.

Întrebat de senatorul UNPR Corneliu Grosu dacă Ministerul Educaţiei va colabora cu Ministerul Sănătăţii pentru a găsi soluţia pentru respectarea normelor care prevăd că nu se admite funcţionarea a două facultăţi în aceeaşi bază clinică, Baba a evitat să dea un răspuns clar.

"Această hotărâre de guvern nu este una care să segrege. Şi astăzi există învăţământ în limba maghiară. Aşa cum s-a desfăşurat învăţământul în limba maghairă până acum, aşa se va desfăşura şi în continuare. Nimeni nu se apucă să împartă paturile de spital. Nici nu poţi să împarţi bolnavii. Fiecare bolnav este liber să se exprime în limba pe care o doreşte", a afirmat ministrul.

În schimb, el a admis că în acest caz există o problemă a resursei umane, care există şi la linia română şi la linia engleză, nu numai la linia maghiară, Baba amintind de obligativitatea existenţei unui cadru didactic la cinci studenţi.

La finalul discuţiilor, el a precizat că ARACIS va stabili, la faţa locului, care va fi capacitatea maximă de şcolarizare în cazul UMF Târgu Mureş.

"Hotărârea de guvern nu are cifre în dreptul numărului de studenţi. Acest lucru urmează să fie decis de către ARACIS", a adăugat Baba.

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a participat, marţi, la şedinţa Comisiei pentru învăţământ din Senat, unde au fost dezbătute mai multe iniţiative legislative de modificare a Legii educaţiei naţionale.

Proiectul hotărârii prin care la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş sunt înfiinţate linii cu predare în limba maghiară a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului.

La finalul şedinţei, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut că prin acest act normativ nu este "inventat" niciun program nou de studii şi că Guvernul doar pune în aplicare prevederile Legii educaţiei, în caz contrar riscând să fie acuzat de "abuz în funcţie".

Ministrul a precizat totodată că Guvernul a discutat şi posibilitatea înfiinţării în această universitate a unei linii de predare în limba germană, dar că acest proiect este unul pe termen lung.

Proiectul de act normativ, aflat în dezbatere publică pentru zece zile, prevede că universitatea va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat anterior că, dacă Guvernul va adopta hotărârea pentru înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, susţinută de UDMR, el este în favoarea depunerii unei moţiuni de cenzură de către USL.

Musafir

#4957

2012-03-27 18:38

Este imbecil ce se cere, iar daca aceasta ciuma portocalie va face acest lucru, ii voi dete4sta toata viata mea. Le este frica de pierderea puterii ca sa nu intre mai devreme in puscarie, asa cum ar merita caci au devalizat si devalizeaza in continuare aceasta tara.
Cu stima pentru initiatori

Musafir

#4958

2012-03-27 19:39

CINE VREA SĂ ÎNVEȚE ÎN LIMBA UNGARĂ, SĂ MEARGĂ SĂ STUDIEZE ÎN UNGARIA !

Musafir

#4959

2012-03-27 20:01

Felicit aprobarea HG!

Musafir

#4960

2012-03-27 20:41

pana unde vrem sa ajungem cu discriminarea pozitiva pe criterii etnice ???astea nu mai sunt drepturi ,sunt privilegii.vreti dovezi?va invit in comuna cosei ,jud salaj.satul romanesc chilioara este cu un deceniu in urma satelor unguresti somes guruslau si archid.drumuri, scoala ,camin ,etc...se pot face comparatii filmate si prezentate in media.

Musafir

#4961 Re:

2012-03-27 21:06

#4960: -

Până la egalitate. Acest lucru înseamnă de fapt doar încetarea discriminării (negative). Vi se pare că ar fi discriminare pozitivă doar din cauza că v-aţi obişnuit cu discriminarea continuă a maghiarilor.

Egalitatea pare a fi o discriminare pozitivă doar faţă de discriminarea negativă.

Dreptul la egalitate şi la învăţământul în lb. maternă nu sunt privilegii ci drepturi esenţiale, garantate de Constituţie şi de legislaţia în vigoare.

Satele sălăjene nu au nici-o legătură cu UMF. Totuşi aş menţiona că Someş-Guruslău nu este un sat maghiar (în 2002 erau doar 6 maghiari dintr-o populaţie de 485 persoane).

Dacă sunt totuşi sate bogate maghiare, asta rezultă din harnicia locuitorilor.

 


Musafir

#4962

2012-03-28 05:14

Romania au nevoie de un transplant de coloana vertebrala, altfel se pierd complet.

Musafir

#4963

2012-03-28 08:33

Legea invatamantului nu prevede aceasta actiune si asta trebuieste sa stie toata lumea inclusiv cei ce traiesc prin santaj cerand orice ca sa deranjeze ordinea romaneasca.
Au desfiintat spitale in toata Romania numai la ei nu.
Ce fel de oameni sunt acesti domni care au terminat paduriele in zona lor si tot asa deranjaza lumea din jur ca sa nu fie linistita si sa se intrebe ce mai doresc tovarasii maghiari, ca apoi sa se duca la Budapesta sa fie laudati si decorati ?
Deja totul este pe fata, toata lumea vede cum tovarasii de sus mai dau cate ceva ca sa ramana acolo unde sunt.

Musafir

#4964

2012-03-28 09:40

este o palma la adresa romanilor,sa se inceteze cu santajul

Musafir

#4965

2012-03-28 10:54

La ceeace se intampla in tara noastra sunt fara cuvinte........oare suntem un "sat fara caini".Unde este poporul revoltat de "Tirania","Tradarea" si "Genocidul", Ceausist!? Asi dori sa vad un OM adevarat care sa faca statistici pe toate palierele si la toate nivelurile sa vedem diferenta prapastioasa dintre cele doua politici duse inainte si dupa Revolutie! Bineinteles tinand cont ca Romania dinaintea revolutiei a fost dezvoltata tot de OAMENI din acest popor, dar care erau educati cu alte valori!

Musafir

#4966

2012-03-28 11:16

NOI SUNTEM ROMANI NU UITATI FRATILOR
NU MAI SUNT ROMANI IN ROMANIA?
STAN

#4967

2012-03-28 11:17

VOM DISPARAREA NE VOR DECIMA TRAZITIVA OAMENI BUNI CARE MAI SUNTETI ROMANI

Musafir

#4968 Re:

2012-03-28 14:07

#4967: STAN -

Imi pare rau sa-ti spun, poporul roman s-a decimat singur, nu din vointa maghiarilor. Uita-te la statistici, la rata de nastere, la emigrarea eminentelor cenusii, si la cei 2-3 milioane de romani plecati in Spania si Italia, oare si pentru asta maghiarii sunt de vina ????


Musafir

#4969 Re:

2012-03-28 14:10

#4958: -

Iar tu dute sa mai studiezi despre Transilvania multietnica !!!


Musafir

#4970

2012-03-28 16:22

RUSINE, maghiarii sunt favorizati in permanenta, daca nu le dam ceva, GATA e discriminare, dar ei ne pot lua totul, doresc sa se infiinteze linii in romana si engleza la universitatea SAPIENTIA, na, ca doar asa este dreptate si egalitate

Musafir

#4971 Re:

2012-03-28 16:47

#4970: -

De ce mintiti?

Nimeni n-a luat nimic de la romini? N-ati pierdut nici-un loc. Doar ca structura era reorganizata (adica va fi in curand, in urma HG).

Iar Sapientia este o universitate PRIVATA.

Nimeni n-a cerut locuri maghiare la Spiru Haret, la Dimitrie Cantemir sau la alte universitati romanesti particulare. Doar la universitati de stat, finantate din banii publici, la care si noi, maghiariii contribuim cu taxele si impozitele platite.

Cata minciune si rautate, Doamne!

 


Musafir

#4972

2012-03-28 18:24

Degeaba sapientia e privata, e finantata de la bugetul de stat al Romaniei! dar, bineinteles ca daca e ungureasca, nu se poate da nimic romanilor!
De ce ar fi rau daca romanii de la Miercurea Ciuc ar putea studia si ei in limba romana la Sapientia? Ei nu au dreptul la invatamnt superior?

Musafir

#4973 Re:

2012-03-28 18:59

#4972: -

ai dovezi la faptul ca Sapientia este finantata de statul roman ?


Musafir

#4974 Re:

2012-03-28 22:56

#4972: -

Sapientia e finantata in primul rand de statul ungar (si nu de la bugetul de stat al Romaniei) si in al doilea rand din banii unor bogatasi maghiari, majoritatea lor din Ungaria (ceilalti din westul Europei, SUA, Canada, etc.).

De ce sa va faca Ungaria facultate pt voi la o universitate particulara?

Daca-mi spui o singura universitate privata romana la care sunt locuri in lb. maghiara, poate te inteleg. Doar ca nu poti - ca nu sunt.


Musafir

#4975

2012-03-29 10:32

Ideea amestecului politicului in organizarea universitatilor este o greseala si poate fi numita ca o incalcare a Constitutiei Romaniei. Numai profesorii sunt in masura sa ia hotarari legate de organizarea universitatilor.