Vrem la Cluj statuia Regelui Ferdinand I Reintregitorul
http://clubulmonarhistilor.ro/wp/wp-content/uploads/2013/05/petitia-ferdinand-verso.jpg
"Clubul Monarhiştilor Clujeni" împreună cu semnatarii acestei petiţii solicităm Consiliului Local
Aprobarea amplasării unei statuia Regelui Ferdinand I
într-un loc public cat mai vizibil din Cluj-Napoca,
Regele Ferdinand I fiind un simbol important al naţiunii române
si avand legaturi trainice cu municipiul nostru.
In sprijinul acestei solicitari aducem trei argumente:
1. Ferdinand I a fost Rege al României între anii 1914 şi 1927. La scara istoriei, o perioadă de timp relativ scurtă, dar cu realizări excepţionale, care il asează pe Ferdinand I între cele mai importante personalităţi ale istoriei noastre. Fără îndoială ca marea izbândă a anilor de domnie ai RegeluiFerdinand I a fost Unirea din 1918, care a adus între aceleaşi hotare toate teritoriile locuite de români (Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia, Bucovina şi Cadrilaterul).
2. Regele Ferdinand I al României a avut un aport remarcabil în evoluţia, în dezvoltarea oraşului Cluj-Napoca şi a judeţului Cluj: Ferdinand I a sprijinit constituirea primei Universităţi Româneşti din Cluj-Napoca, care, începând din octombrie 1927, avea sa-i poarte numele. Prezent la inaugurare, în februarie 1920, Regele Ferdinand I expunea o viziune, pe cât de cuprinzătoare, pe atât de modernă, în ceea ce priveşte misiunea tinerei Universităţi clujene.
"Nu numai dupa forţa brută sau după numărul baionetelor, nici după întinderea teritoriului, se măsoară puterea unui stat modern, ci mai cu seamă după gradul culturii sale intelectuale... Şi cine oare poate da acestă impulsiune mai eficace decât creierul unei naţiuni: Universitatea?”
Rostul Universitatii nu este “de a scoate un număr cât mai mare de titraţi nu cantitatea, ci calitatea este factorul important... Aşezată într-o ţară în care diferitele nationalităţi au trăit fiecare viaţa ei proprie culturală şi intelectuală,... [Universitatea are datoria de a] nu face deosebire cărui neam aparţine tânărul studios: cu aceiaşi dragoste îi va primi pe toţi supt aripile ei materne”.
De asemenea, Regele Ferdinand I a arătat un viu interes şi faţă de problemele ţăranilor din ţinutul Huedinului care luptau, la acea vreme, pentru obţinerea proprietăţilor forestiere din zona montană. Drept dovadă, în 1925, Regele Ferdinand I i-a primit pe reprezentanţii moţilor pentru a le asculta doleanţele şi a le oferi sprijin.
3. Bulversarea sistemului de valori este o problemă de mare actualitate şi care şubrezeşte puternic vitalitatea societăţii româneşti. Nefericita situaţie are printre cauze tocmai lipsa de modele de urmat, dar care întâi de toate sa fie compatibile cu tipul de societate pe care dorim să-l realizăm astazi. Anume, o societate asezată pe valori democratice, dar şi pe nevoia tot mai resimţită de onoare şi demnitate. Din acest punct de vedere, Regele Ferdinand I, prin întreaga sa viaţă, a oferit o pildă de echilibru, bun simţ şi devotament, dus pana la sacrificiu în slujba poporului.
“Regele Ferdinand I al României a dat o mare pildă de ceea ce trebuie să fie un Suveran. Printre supuşii lui,identificându-se cu felul lor de a gândi şi a simţi, trăind pentru aceleaşi dureri şi aceleaşi doruri, suveranulnu trebuie să fie decât cel dintâi la muncă, cel dintâi la sacrificiu, cel dintâi în credinţă, ca să merite a fi celdintâi la rasplată şi la glorie”. (Constantin Kiritescu)
Iata de ce considerăm că edificarea în Cluj-Napoca a statuii Regelui Ferdinand ar fi o bună cale de a aduce în prim-plan o personalitate simbol care ar putea exercita o influenţă benefică asupra generaţiilor prezente şi viitoare.
Clubul Monarhistilor Clujeni Contactați autorul petiției
Autorul acestei petiții a decis să stopeze continuarea strângerii de semnăturiAnunț de la administratorul acestui websiteAm eliminat informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |