Susține și tu legea privind  protejarea pădurilor din România!

În calitate de deputat și de președinte al Partidului România Unită am depus în Parlament în data de 8 decembrie 2014 Proiectul de lege privind protejarea pădurilor din România. Iată textul proiectului:

1.(1) Este interzis exportul de orice fel de masă lemnoasă în stare brută de pe teritoriul României.

(2) Încălcarea art. 1 alin. 1 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 ani și cu recuperarea prejudiciului.

Acest proiect are însă nevoie de susținerea ta pentru ca presiunea publică să oblige Parlamentul să îl adopte, el fiind în prezent în dezbaterea parlamentară. Susține și tu protejarea pădurilor din România semnând această petiție!

Legea are ca obiectiv stoparea defrișărilor motivate de exporturile masive de masă lemnoasă în stare brută care au dus la un adevărat dezastru ecologic în țara noastră.

Există țări europene cu materie juridică extrem de strictă în privința exploatării forestiere și a exportului de masă lemnoasă care protejează avuția verde a respectivelor națiuni, ca de exemplu Austria. România este deficitară la acest capitol, iar reglementările tot mai stufoase din Codul Silvic nu rezolvă problema la rădăcină, ci luptă cu efectele și cu exploatarea ilegală pe care nu reușește să le controleze, de altfel.

Interzicând exportul de masă lemnoasă în stare brută este rezolvată cauza inițială a defrișărilor, pentru că în lipsa posibilității de a exporta, tăierile de păduri, legale în mod incorect la această oră sau ilegale de-a dreptul, vor încetini drastic. 

Această lege nu atacă însă industria prelucrării lemnului din România, existând posibilitatea ca orice companie să exporte în afara țării produse prelucrate, finite, din masa lemnoasă, aducând astfel plusvaloare economiei naționale, spre deosebire de exportul de masă lemnoasă în stare brută care seacă de resurse pădurile țării fără să aducă beneficii majore.

În România este nevoie de stoparea urgentă a defrișărilor pentru că altfel atât schimbările climaterice și de relief, cât și efectele asupra calității aerului și apei vor fi dramatice și vor afecta o parte tot mai mare din populație.

La această oră, România este un paradis al defrișărilor din cauza permisivității cadrului legislativ, astfel încât există multe companii europene care își desfășoară activitatea în România bazându-se pe exportul masiv de masă lemnoasă în stare brută în țările lor de origine unde tăierile de copaci sunt strict reglementate și ținute sub un control aspru. Așadar, România furnizează la această oră materia primă ieftină fără a avea beneficii, în timp ce companiile care exploatează pădurile din România profită de lipsa legilor de protecție a pădurilor pentru a folosi această resursă inestimabilă a țării într-un fel în care în țările lor este interzis, pentru profituri imense din care România are prea puțin de câștigat, pierzându-și în schimb pădurile pe care nimeni nu le mai regenerează.

România a fost foarte grabnică în a-și asuma modele europene în alte domenii, dar nu și în cel al protecției propriilor resurse și bogății naturale. Interzicerea exportului de masă lemnoasă în stare brută nu încalcă legislația europeană, ci doar îi conferă și României un statut de țară normală care nu-și vinde pe nimic resursele.

Deputat Bogdan Diaconu

Președintele Partidului România Unită

Sediul central: B-dul Al. I. Cuza, nr. 41

Sector 1, Cod Poștal 011052

București, România

Tel.: 0756 121 077

 


Deputat Bogdan Diaconu, Președintele Partidului România Unită    Contactați autorul petiției