Dorim susținerea examenelor online in sesiunea de vara 2020-2021-UNITBV!
-Scrisoare deschisă către conducerea Universității Transilvania Brașov privind ultimele hotărâri legate de examinarea fizică în sem II 2020-2021-
După un semestru întreg de scenariu hibrid (în care cursurile au fost ținute online iar seminarele și laboratoarele fizic), nenumărate decalaje generate de platforma, scutiri medicale (care i-au determinat pe unii studenți să urmeze un scenariu complet online), deci un stil de învățare distorsionat și înjumătățit, dorim un sistem de evaluare pe măsura explicațiilor și a interacțiunii oferite.
Nu reproșăm nimic (în special profesorilor care au fost dedicați și înțelegători), nu atacam măsurile luate în perioada pandemiei și nu cerem ceva imposibil de realizat.
La începutul semestrului II s-a anunțat neoficial fapul ca sesiunea va avea loc online și existau și documente oficiale pe Intranet care atestă acest fapt. Examenele au fost programate în primele două săptămâni, conform cerințelor. Nu s-a luat în calcul programarea pe grupe, semigrupe, săli, etc. în cazul examinării fizice. Logistic vorbind, nu este loc disponibil pentru toti studenții, cu distanțarea necesară și seriile de studenți care ar trebui formate încât zilele să nu fie altele decât cele stabilite deja.
Această petiție susține câțiva factori principali pentru care examinarea (în special IF, IFR, excluzând susținerea lucrării de licență sau dizertație) ar trebui să fie online, pe platforma e-learning, în sesiunea de vara 2020-2021 la Universitatea Transilvania Brașov:
1. Sistem/ritm de învățare complet, respectiv lacunar=Evaluare pe măsură
2. Logistic, multe facultăți nu au spațiul nesesar să își desfășoare activitatea cu toți studenții simultan, în contextul pandemic actual. Totodată, s-ar crea aglomerație la intrarile principale, în cămine și spațiile de așteptare, în care nu se va mai ține cont de grupa și specializare. Strict în sali, se vor respecta condițiile dar ar necesita o desfășurare de forța majoră din punct de vedere sanitar dar și pentru cadrele didactice și studenți, care ar trebui să petreacă o perioadă mult mai îndelungat decât în sistemul online, repet, în situația actuală, plină de reguli și restricții.
3. Studenții din țară, fără cazare în Brașov, au fost anunțați (odată cu toți, de altfel) cu o lună înaintea examinării de faptul ca au nevoie de cazare, ca locurile în camin sunt foarte greu de atins, ca au nevoie de bani pentru a susține această sesiune și că sunt chemați fizic, chiar și cei scutiți medical. Spre exemplu, unii studenți au optat pentru trenul de 5 dimineața (mai nou, doar 50% decontat), pentru a ajunge la 8 la seminare și pentru a pleca ulterior înapoi acasă, la muncă sau la alte cursuri. La aceștia nu s-a pus problema de cazare în Brașov, poate doar câteva nopți în camin la alți colegi. Mulți s-au aflat în această situație.
În luna iunie, nu va mai exista control asupra cazării. În plus, și nu este un lucru de condamnat, taxele au rămas aceleași, atât de studii cât și de cazare. Ajutoarele au fost diminuate pe alocuri, astfel, potențialul financiar per total pentru a susține studiile universitare, a scăzut vizibil, încurajând abandonul.
4. Perioada este prea scurta pentru ca studenții să se organizeze. Regulile ar trebui impuse de la începutul semestrului, altfel nu este etic să fie anunțat acest sistem cu o luna înaintea examinării, oricum, fără sa se ceară opinia studenților (,,obiectul activității didactice”), prin reprezentanți sau în urma unor sondaje.
5. Doresc să menționez faptul ca reprezentanții studenților în CA și Senat au fost absenți, noi fiind nevoiți să ne facem dreptate, mereu, pe cont propriu, iar aceștia să își impună pregnant punctul de vedere, subiectiv și cenzurat, atât în ședințe cât și în mediul privat.
Sperăm la o normalitate din urmatorul an universitar, deoarece este în interesul tuturor să avem o stabilitate și un program solid.
*Este doar o propunere argumentată și nu trebuie privită ca un atac! Suntem mulțumiți de UnitBv!
Vlad Popa - student Contactați autorul petiției
Autorul acestei petiții a decis să stopeze continuarea strângerii de semnături |