Salvati Cabana Leaota
Am epuizat toate mijloacele de comunicare cu proprietarii. Am propus să fie dată în administrare, concesionată, vandută sau donată, pentru a putea fi salvată. Am fost refuzați si ni s-a comunicat că în următorii doi ani, cabana nu face parte din planul de salvare. La cum arata, nu mai ține două, trei ierni.
Cabana Leaota, de la Runcu, se află la 1370 de metri altitudine, pe piciorul muntelui Românescu, la limita superioară a pădurii. Cabana, construită în 1962, a fost retrocedată, după care vândută iar actualul proprietar nu se ocupă de întreținerea ei. În 1962 cabana avea apă curentă, generator de curent electric, bufet permanent şi pârtii de schi amenajate în apropiere. Astăzi, construcia adăpostește rar turiști care tranzitează zona, dar nu mai este racordată la energie electrică sau la apă curentă. Mobilierul este și el distrus. La fel și costrucțiile anexe.
Ne-a atras atenția Cabana Leaota deoarece este în stare de degradare și este singurul adăpost montan din Munții Leaota. Fiindcă nu reușeam să identificăm proprietarul, am apelat la Primăria Runcu.
Primăria ne-a transmis că proprietarul cabenei este S.C. WILDLAND SRL cu sediul in judeţul BRASOV.
Cabana Leaota poate fi renovată și utilizată de către turiștii care traversează muntele până în Bucegi. Este singurul adăpost montan din Munții Leaota si se află la o distanță de 10/12 ore de mers pe jos, față de adăposturile din Bucegi. La o asemenea distanță, pentru siguranța turiștilor, considerăm că este absolut necesar un astfel de adăpost.
Renovarea acestui adăpost într-un mod prietenos cu mediul și cu practicarea unui turism
responsabil pot reprezenta un beneficiu pentru zona protejată din apropiere, cât și pentru comunitatea locală.
Aici s-ar putea găzdui și organiza tabere pentru copii și adulți, s-ar putea face educație montană și ecologică. Unde altundeva putem să observăm și să înțelegem flora și fauna, dacă nu la ea acasă.
Deschiderea cabanei, reintroducerea ei în circuitul turistic și prezența turiștilor în zonă pot descuraja semnificativ tentativele de braconaj și tăierile ilegale de arbori.
Tot aici poate fi amenajat un spațiu pentru rangeri și pentru Salvamont.
După 1990 multe cabane au ars sau au fost cumpărate de proprietari dezinteresaţi (Cabana Urlea). Astăzi, singurele mărturii despre existența lor sunt poveștile părinților și fotografiile alb-negru.
Noi nu o să ne bucurăm niciodată de aceste cabane sau de viața din jurul lor și asistăm neputincioși la moartea cabanelor tradiționale din România.
Cabana Leaota este ultima cabană care poate fi adusă la viață și singurul adăpost montan din Munții Leaota.
Deoarece cabana şi terenul pe care se află aceasta sunt proprietăţi private, nu putem interveni în niciun fel.
Prin această petiţie, ne dorim ca Statul Român prin organismele sale( guvern, parlament, președinte) să intervină cu o lege care să reglementeze şi să descurajeze astfel de practici ale proprietarilor de construcţii. Construcţii care cândva au deservit în scop turistic. Măsura supra-impozitării nu este o soluţie viabilă şi nici nu va produce efecte. Statul, prin organismele sale, trebuie sa oblige proprietarii să aducă la starea iniţială aceste construcţii. Să fixeze termene şi să aplice sancţiuni. În ultimă instanţă să aplice măsura exproprierii şi să găsească soluţii pentru readucerea acestor adăposturi în circuitul turistic.
Într-o situaţie asemănătoare se regăsesc şi cabanele: Urlea din Făgăraş, Scropoasa şi Babele din Bucegi.
Semnaţi pentru un turism montan responsabil.
Semnaţi pentru normalitate şi echilibru.
Ţăposu Constantin, Asociaţia OM pe MUNTE Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |