S U S Ț I N ADOPTAREA LEGII MAGNITSKY
Și iată de ce.
În anul în care aniversăm 70 de ani de la data adoptării Declarației Universale ONU cu privire la Drepturile Omului (1948-2018), care califică corupția ca fiind un ”flagel ce erodează legitimitatea oricărui guvern, care sfâșie încrederea în guvernare, stabilitatea economică și respectul față de lege”, Parlamentul Republicii Moldova are o ocazie deosebită de a se alinia standardelor de integritate legate de numele avocatului rus, Serghei Magnitsky.
Urmând exemplul altor state (Marea Britanie, Canada, SUA, Lituania, Letonia, Estonia și Republica Dominicană), Republica Moldova are obligația de a se alinia la standardele de integritate ”Global Magnitsky Act” (2016), aplicând astfel recomandările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei 1966 (2014) din 28 ianuarie 2014 și Recomandarea No.2 a Parlamentului European, adoptată la 2 aprilie 2014; P7-TA (2014) 0258, ce încurajează statele membre să aplice sancțiuni precise contra celor implicați în acțiuni criminale sau ai celor care au judecat părtinitor aceste crime.
Comemorând exemplul avocatului Serghei Magnițchi, arestat și deținut în condiții de izolator pre-detenție pentru o perioadă de 358 de zile pentru că s-a opus sistemului federal de urmărire penală din Rusia, protestând contra acțiunilor de fraudare a bugetului federal și de spălare a banilor în valoare de 5,4 mlrd ruble, sfârșind prin a fi torturat și ucis în izolator, fără a avea parte de o justiție independentă și imparțială, iar până în acest moment nici unul dintre oficialii ruși care au fost răspunzători de uciderea sa nu au plătit pentru crimele lor, iar unii dintre aceștea chiar chiar au fost ulterior decorați și avansați în grad pentru asemenea fapte, Parlamentul Republicii Moldova poate dovedi respect față de cei ce se opun abuzurilor și crimelor financiare pe plan global.
Adoptată în anul 2012, prima lege care poartă numele lui Magnitsky conține în titlul său înregistrat mențiunea, ”Russia and Moldova Jackson Vanik Repeal and S.Magnitsky Rule of Law Accountability Actor of 2012”( No.112-208). Legea a fost adoptată de Congresul SUA în decembrie 14, 2012 și a fost promulată ulterior de Președintele B.Obama, ceea ce a permis atunci țării noaste să fie eliberate restricțiile comerciale aplicate în conformitate cu Amendamentul Jackson Vanik tuturor statelor succesor al URSS, deschizându-se astfel accesul către PNTR (Regimul Normal de Comerț Permanent) cu SUA. În 2018, adoptarea unei legi inspirate de Global Magnitsky Act ar proba recunoașterea importanței Dialogului Strategic cu SUA pentru autoritățile RM, atestând existența respectului față de standardele de integritate incorporate acestei legi.
Societatea civilă din RM sprijină ințiativa adoptării unei Legi Magnitsky în Republica Moldova cu scopul de a întări măsurile de răspuns și sancțiuni unor persoane care au comis ori pot comite încălcări grave ale drepturilor omului, crează amenințări serioase în adresa securității financiar-bancare a țării sau crează alte riscuri în privința exercitării drepturilor și libertăților cetățenști în Republica Moldova. Așteptăm ca adoptarea amendamentului Magnitsky să ajute la blocarea accesului la sistemul financiar pentru persoanele implicate în fraudele bancare şi schemele de spălare de bani, interdicţia de intrare pe teritoriul RM şi confiscarea proprietăților și bunurilor provenite din bani fraudați. Noi sperăm că în Republica Moldova nu există nici un partid politic care s-ar opune direct măsurilor de prevenire a corupției și tragerii la răspundere a persoanelor implicate în acte de corupție și spălare de bani ori încălcări sistematice a drepturilor omului.
Cu diverse ocazii, autoritățile RM și-au exprimat adeseori voința de a se conforma obligațiilor și standardelor internaționale în materie de prevenire a spălării banilor, combatere a corupției și tragerii la răspundere a persoanelor implicate în comiterea unor infracțiuni ce subminează principiile unui stat democratic. Ne așteptăm ca aceste angajamente să fie respectate pe deplin. Noi credem că Parlamentul RM are obligația politică și morală de a se alinia standardelor internaționale stabilite de Global Magnitsky Act, probând în acest fel intenția și capacitatea de a crea și impune instrumente legislative mai dure contra ilegalităţilor, care prezintă pericol pentru securitatea regională şi integritatea instituţiilor democratice.
Semnatarii îndeamnă să se alinieze în sprijinul aceste inițiative și alte organizații ale societății civile, partidele politice, reprezentanții mediului academic şi toți cei care își doresc ca Republica Moldova să revină într-o albie de normalitate democratică, aliniată standardelor de integritate, transparență și cooperare pe plan internațional, prevenind pe viitor derapajele de la normele și standardele de bună guvernare de care au nevoie cetățenii țării noastre.
Transparency International - Moldova,
Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS)
Comunitatea WatchDog.MD,
Centrul pentru Politici şi Reforme – Moldova
Institutul de Politici Publice (IPP)
Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE)
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
Asociația Promo - Lex
Amnesty International - Moldova
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM)
Asociația Adept
Fundația Est-Europeană
Asociația ANTEM
Institutul European de Dezvoltare Regională
Asociația de Politică Externă (APE)
Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
Expert Grup (EG)
Veaceslav Ionita Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |