ÎMPREUNĂ CONSTRUIM PRIMUL WAKE PARK DIN BUCUREȘTI!

Către autoritățile responsabile și factorii decizionali

 

ÎMPREUNĂ CONSTRUIM PRIMUL WAKE PARK DIN BUCUREȘTI!

 

Preambul

Râul Colentina, care izvorăște din dealurile Târgoviștei, din zona Șotânga-Doicești, parcurge un traseu de 101 km, dintre care 37,4 km pe aria Municipiului București. 

Pe acest râu, din amonte spre aval în sistem de „salbă”, între Buftea și Cernica au fost amenajate 15 lacuri, din care 10 lacuri pe teritoriul administrativ al municipiului București. În aval, de-a lungul văii Colentina a fost creată, începând cu anul 1933, o salbă de lacuri antropice, care constituie principalele zone de agrement ale zonei de nord a municipiului București.

În urma analizelor apei efectuate de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) și a Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (A.L.P.A.B.), s-au constatat următoarele: 

”Lacurile formate pe cursul râului Colentina nu se confruntă cu probleme serioase de contaminare cu poluanți însă, chiar și după o scurtă analiză a unor parametri ai apei se poate observa prezența unor germeni patogeni, ceea ce denotă că apa a fost contaminată cu materii fecale de origine umană sau animală și arată necesitatea conectării la rețeaua de canalizare a unor cartiere mărginașe sau a unor localități mici din amonte. De asemenea, se poate observa depășirea valorilor maxime admise pentru cadmiu, cupru și plumb, metale grele ce pot fi un pericol la adresa sănătății umane dacă este consumată apa direct din râu sau dacă se consumă pește în mod excesiv, deoarece acestea tind să se acumuleze în țesuturile animale, ajungând în final în organismul uman.

În prezent, calitatea apei din salba de lacuri a râului Colentina este necorespunzătoare. 

Aceasta se datorează deversării direct în râul Colentina de către unitățile industriale și populație a apelor uzate rezultate în amonte de București: Buftea (industrie alimentară, industrie ușoară, populație, poluare constituită de aporturi de nutrienți), Crevedia (ferma de creștere a păsărilor, populație), Mogoșoaia (industria cinematografică, populație)”. 

Pe de altă parte, fundul lacurilor de pe râul Colentina nu au mai fost dragate de peste 30 de ani, conducând la acumularea unor mari cantități de nămol insalubru.

Aceste date au fost publicate la nivelul anului 2011 în numărul 27 al revistei Ecoterra, în articolul ”Aspecte ale calităţii apei râului Colentina pe traseul din municipiul Bucureşti (România)”, avându-l ca autor pe Stelian Valentin Stănescu.

Având în vedere perioada lungă de timp care s-a scurs de la efectuarea acestui studiu, lipsa intervenției autorităților, precum și deversarea constantă și necontrolată a numeroase deșeuri, este lesne de concluzionat că situația acestor lacuri a atins un stadiu critic, sens în care luarea unor măsuri este imperios necesară.

Distinct de cele de mai sus, în calitate de reprezentanți ai sportivilor practicanți de sporturi nautice, Federația Română de Schi Nautic și Wakeboard a identificat o reală problemă în ceea ce privește existența unor zone de antrenament, agrement și cu potențial de organizare a unor competiții sportive la nivelul capitalei.

Bucureștiul, un oraș cu un număr considerabil de practicanți de wakeboarding (disciplină în plină dezvoltare în România) nu dispune de o zonă dedicată acestui sport, respectiv de un cable wakepark, unde pasionații de sporturi de apă să se poată antrena sau relaxa. 

Propunerea de soluție

Propunerea noastră pentru igienizarea apelor și crearea unor zone de agrement pentru capitală este construirea unui Cable Park.

Pe lângă aceste obiective majore, un astfel de Wake Park poate genera nenumărate oportunități, cum ar fi : practicarea sporturilor nautice (nemotorizate), protejarea lacurilor, regenerarea ecosistemului, dezvoltarea turismului pe plan local, creștere economică, locuri noi de muncă, alternativa de a petrece vacanța de vară.

Modelul de soluție implementat

Un exemplu de succes al unui astfel de proiect este Cable Park-ul de la Sibiu – Lacul lui Binder - https://laculbinder.ro/. 

Complexul oferă o serie de oportunități pentru localnici: plajă, loc de joacă acvatic pentru copii, caiace, cablu pentru wakeboarding (beneficiază de două astfel de instalații - una formată din doi piloni  pentru inițieri, iar cea mare compusă din 5 piloni) și promenadă. 

Concluzie

SE POATE și, mai ales, PUTEM! Împreună, putem reda Bucureștiului ”colierul de smarald”!

Dacă ești și tu vecinul nostru îngrijorat de calitatea apelor din lacuri, părintele dornic să-i ofere micuțului său acces la un sport nou, riderul curajos care vrea să-și testeze limitele, alătură-te și semnează petiția pentru A CREA ÎMPREUNĂ PRIMUL CABLE PARK DIN BUCUREȘTI! 


Federația Română de Schi Nautic și Wakeboard    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Federația Română de Schi Nautic și Wakeboard va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...