Fără frică, fără bullying! Petiție pentru siguranța copilului tău la școală!

header_Fara_frica_fara_bullying1.jpgUPDATE: Am făcut un pas mare în lupta împotriva bullyingului din școli. Recomandările făcute de Asociația Telefonul Copilui pentru diminuarea acestui fenomen au fost integrate în  propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale. Mulțumim tuturor celor care s-au alăturat acestei cauze. Vom continua să fim activi în combaterea bullyingului prin campanii de informare pentru a le oferi copiilor noștri mai multă siguranță în școli.

----------------------------------------------------------------

G. avea doar 18 ani. Era premiant și urma să susțină examenul de bacalaureat. A cedat după umilirile continue ale colegilor și s-a sinucis.

R. are 10 ani și a fost agresat, umilit și lovit cu sălbăticie în stradă de alți copii. Îi este frică să mai iasă din casă.

Acestea sunt doar două dintre cazurile extreme, efecte ale umilirii și jignirilor la care au fost supuși copiii de către alți copii, semnalate de mass-media în ultima perioadă.

Această formă de umilire a fost denumită de specialiști “bullying”. Bullyingul începe la  școală, continuă pe stradă, acasă, în vacanță prin intermediul rețelelor de socializare. Peste 10.000 de copii i-au căzut deja victime în ultimii 7 ani, conform datelor Asociației Telefonul Copilului. 93,13% au fost victime ale abuzului de tip bullying din partea unui alt copil. Câți alți copii mai trebuie să sufere pentru ca acest fenomen să fie reglementat?

Copiii, astăzi, nu se mai simt în siguranță la școală. În fiecare zi, zeci de mii dintre aceștia se tem să meargă la școală din cauza umilirilor, jignirilor, intimidărilor, amenințărilor, lovirilor la care sunt supuși de alți copii. În vacanță, aceiași copii trăiesc cu teama că se vor întoarce la școală, în același mediu unde diverși colegi îi tratează abuziv și continuă să îi hărțuiască și în afara ei, 24 de ore din 24, în spațiul public și / sau online.

Numai în anul 2018, unul din doi copii a trecut printr-un astfel de episod de bullying. Mult mai mulți, însă, suferă în tăcere pentru că se izolează sau pentru că nu știu cui să ceară ajutorul. Peste 74% dintre cei care totuși au avut curajul să apeleze la serviciile Asociației Telefonul Copilului au mărturisit că se simt singuri, le este greu să își facă prieteni sau le este teamă de colegii de școală. Mai mult, peste un sfert dintre ei vor să renunțe la școală, simt nevoia să se automutileze sau au gânduri suicidare și chiar tentative de suicid. Și asta pentru că se simt zilnic amenințați și nepuntincioși în fața acestor situații.

Afectați de acest fenomen sunt și părinții și cadrele didactice care nu știu cum să îi susțină pe copii sau nu au instrumentele necesare pentru a putea interveni constructiv.

Cifrele indicate sunt o pledoarie pentru faptul că ne confruntăm cu o problemă de sănătate publică.

Pentru a lupta împotriva unui fenomen care poate afecta viitorul copiilor noștri este nevoie de claritate în definirea și recunoașterea acestuia. De aceea, Asociaţia Telefonul Copilului atrage atenţia asupra necesităţii luării unor măsuri urgente pentru diminuarea fenomenului bullying în rândul copiilor, asupra unei politici publice asumate de autorități, centrate pe nevoia copiilor și tinerilor de vârstă școlară de a se simți în siguranță și de a beneficia de servicii de conștientizare, prevenire, informare și consiliere pe fondul extinderii fenomenului bullying și în Romania: http://dialoc.ro/unul-din-doi-copii-victima-a-abuzului-de-tip-bullying-la-scoala/

Autoritățile trebuie să recunoască în mod formal existența fenomenului bullying, iar unitățile de învățământ să dezvolte proceduri de identificare, intervenție și soluționare a acestuia. Este nevoie ca teme legate de bullying să își facă loc în curriculumul școlar în cadrul orelor de consiliere și orientare, dirigenție, ca subiecte de educație civică introduse în manualele aferente. În același timp, monitorizarea audio-video a unităților de învățământ trebuie să fie extinsă și la nivelul grădinițelor, nu numai al școlilor. Supravegherea video în spațiile publice din perimetrul instituțiilor de învățământ este o altă măsură care poate diminua cazurile de violență.

Propunerea de politică publică reprezintă rezultatul punctului de vedere și al consultărilor în cadrul unei rețele parteneriale organizate de Asociația Telefonul Copilului, formate din experți și reprezentanți ai unora dintre instituțiile relevante în domeniul educației, partenerilor sociali, partenerilor sociali din sistemul educațional preuniversitar, organizațiilor neguvernamentale, unor asociații ale elevilor: Asociația Telefonul Copilului, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Blocul Național Sindical, Federația Sindicatelor din Educație, CNS Cartel Alfa, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Asociația Elevilor din Constanța, Palatul Copiilor Arad, CNSLR Frăția, Federația SANITAS din România, Inspectoratul General al Poliției Române – Institutul pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, CCD Ilfov, CJRAE Ilfov.

Semnează această petiție pentru siguranța copilului tău la școală!  

Autor: Asociaţia Telefonul Copilului

Asociația Telefonul Copilului derulează proiectul “STAND UP-Creșterea participării și rolului societății civile în influențarea și îmbunătățirea politicilor publice” (cod SMIS 2014+: 110423). Acesta vizează atât conștientizarea în rândul publicului a efectelor negative ale bullying-ului în rândul copiilor și adolescenților, cât și dezvoltarea unor propuneri de politici publice alternative pentru diminuarea acestui fenomen și a consecințelor acestuia. Mai multe detalii despre Asociaţia Telefonul Copilului se află aici: www.telefonulcopilului.ro / www.116111.rowww.dialoc.ro    


Cătălina Surcel - Director executiv, Asociația Telefonul Copilului    Contactați autorul petiției