Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012

Milică

/ #4171

2012-06-26 17:16
















.

Stiri din Zalau




Home
Actualitate
International
Financiar
Sport
Life
Cultura
Opinii
Utile
















































Actualizat 15:47
Forbes
FP Romania
Adevarul.it
Adevarul.es
Adevarul.md
Abonamente
Suplimente
TOP ARTICOLE
Arhiva











.





Zalau







FOTO Conducerea ISJ a fost decapitată. Vezi cine este noul inspector ş...



Cascadorie la volan. Un tânăr a sărit din maşina aflată în mişcare pri...



Evaluare Naţională - Ziua 1: Subiecte de creaţie la proba de limba şi ...







Evaluare Naţională 2012: Rezolvare locală a controversei "subiectivă versus predicativă": se punctează ambele variante



26 iunie 2012, 13:04 | Autor: Olimpia Man | 2186 afişări

Cuvinte cheie: Zalău, Sălaj, Adevărul, Evaluare Naţională 2012, subordonată, proba de limba română, controversă,















4

Comentează10


text

Tipareste





Zalău

Marcel Lucaciu, inspector şcolar de specialitate









Controversa naţională cauzată de ambiguitatea frazei de analizat la cerinţa 3 a subiectului al II-lea de la Evaluarea Naţională a fost soluţionată la nivel local, în Sălaj, într-o modalitate inedită

După ce candidaţii de la proba de limba şi literatura română a Evaluării Naţionale s-au confruntat luni, 25 iunie, cu o cerinţă ce i-a pus în dificultate şi pe poziţii opuse chiar şi pe profesorii universitari şi membrii Academiei Române, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sălaj a decis să dea o soluţie locală la controversa care a cuprins întreaga ţară. Reamintim că această controversă are la bază cerinţa de a stabili tipul propoziţiei subordonate din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii "(Ion Vianu, Kindle, în revista Dilemateca), o parte dintre elevi, susţinuţi şi de o parte considerabilă dintre profesori, indicând că subordonata ar fi predicativă, în timp ce o altă parte dintre elevi, plus alţi profesori şi membrii ai Academiei Române, precum şi autorii subiectului, susţinând că propoziţia este subiectivă.

Clujul nu va depuncta elevii care au ales drept corectă subordonata predicativă


"În primul rând, este regretabil faptul că avem un astfel de subiect, care lasă loc de interpretări şi care, din păcate, depăşeştenivelul de înţelegere al elevilor din clasa a VIII-a", ne-a declarat Marcel Lucaciu, inspectorul şcolar de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar. "Din punctul de vedere al profesorilor de la Cluj, subordonata este predicativă. Din punctul de vedere al Gramaticii Academiei, este subiectivă", a explicat el dimensiunea controversei. Lucaciu a precizat că a avut, luni, "o discuţie cu profesorii evaluatori şi, în funcţie de felul în care delimitează candidaţii propoziţiile, vor fi evaluaţi. Am lăsat evaluatorilor posibilitatea de a evalua după cum apreciază ei". Cu alte cuvinte, profesorii evaluatori, care au început de luni corectarea lucrărilor, vor putea acorda cele 6 puncte (ce înseamnă şase zecimi la notă) şi celor care au scris că subordonata este subiectivă (cum este corect conform baremului de corectare) şi celor care au scris că este predicativă, cu condiţia ca acest lucru să fie susţinut prin delimitările şi sublinierile făcute de candidaţi în frază.

Oricum, Ministerul Educaţiei s-a autosesizat, se pare, cu privire la această controversă şi a cerut în cursul dimineţii de marţi un punct de vedere de la toţi inspectorii de limba română din ţară. În funcţie de rezultatul centralizării acestor puncte de vedere, s-ar putea stabili o atitudine unitară la nivel naţional cu privire la evaluarea lucrărilor.