Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012


Musafir

/ #3517

2012-06-26 15:11

In legatura cu notarea subiectului controversat arat urmatoarele: Propozitia principala este in spatele subordonatei. Intr-o topica fireasca asezand principala inainte rezulta urmatoarea fraza: DIFICULTATEA RASFOIRII ESTE CEEA CE MA JENAZA. Prin urmare, subordonata CEEA CE MA JENAZA este predicativa indeplinind functia de nume predicativ pe langa verbul copulativ este iar DIFICULTATEA este subiect in principala.
Totodata daca contragem secundara vom avea urmatoarea propozitie: JENANTA este dificultatea rasfoirii. Si in acest caz JENANTA are functie de nume predicativ.
Ceea ce suntem invatati consta in faptul ca schimband topica nu se schimba valoarea gramaticala.
De pilda, intr-un caz mai simplu dar similar putem spune: Maria este frumoasă. Aici frumoasa este nume predicativ. Daca schimbam topica, cuvantul in cauza nu isi pierde valoarea. Astfel, putem spune: Frumoasă este Maria. Si aici, punand cuvantul frumoasa in fata verbului copulativ este, isi pastreaza valoarea de nume predicativ. Aceleasi ratiuni sunt valabile si in cazul frazei date la examen.
Pentru ca subordonata sa fi fost indubitabil subiectiva, fraza ar fi trebuit sa sune astfel: Ceea ce ma jeneaza este DIFICIL (nu dificultatea) de răsfoit. Or, in fraza de la examen adjectivul dificil a fost substantivizat.
Nu in ultimul rand, ne putem pune intrebarea: care este actiunea? Că este dificil ori că jeneaza. Cred că actiunea constă in a jena iar subiectul actiunii de a jena este dificultatea rasfoirii si nu invers cum se incearca a se legitima.
In concluzie, apreciez ca ar trebui punctate ca si corecte ambele variante. Fraza este echivoc formulata, fapt care dovedeste lipsa de profesionalism a celor care au gandit-o.