O completare la comentariului precedent
Consumul "exponential" din ultimul secol de catre marile industrii ale planetei (din tari precum SUA, China, Japonia, Coreea Sud, Germania, Anglia,Rusia,etc.), razboaiele mondiale si celelalte care au urmat si care au vizat in principal controlul tarilor producatoare de petrol si gaze, crearea OPEC (formata din tari producatoare) care a incercat si incearca propria politica a pretului de vanzare petrol, aparitia unui personaj de legenda precum Gaddafi care a dat primul exemplu lumii arabe (nu numai) ca se poate sa se elibereze de dictatul strainilor in furtul petrolului, toate au contribuit la evolutia pretului petrolului punctat mai jos. Desigur ca sunt cateva repere, pretul a variat uneori infricosator de la o zi la alta, etc. Constatam ca dupa 1970 suntem intr-o criza energetica permanenta, in mare parte generata de petrol si gaze. Energia complementara nu este inca preponderenta. Aceasta energie rezulta prin consum de curentul electric (produs prin hidrocentrale, turbina eoliana, centrala nucleara, sau prin centrale termoelectrice, care ard carbune si gaze pentru a produce curent, apa calda si abur), la care se adauga caldura captata de la soare si din ape geotermale, o caldura rezultata din arderea de lemn si reziduri din lemn, precum si o energie rezultata prin ardere a unor produsi biocombustibili.
Cateva repere din evolutia pret petrol $USA / Baril (159 litri cu aproximatie)
1900: 1.20
1960: 1.80 (s-a format OPEC)
1967 (primul razboi arabo-islaelian)
1969 (Muammar Gaddafi preia conducerea in Libia - 2011 cand este asasinat ca urmare a
razboiului civil orchestrat de americani dar aparent de Sarkozy al Frantei , dupa gurile rele finantat de Gaddafi cu circa 50 milioane de euro in campania din 2007)
1970: 1.80
1973: 5 (al 2lea razboi arabo-islaelian si embargo OPEC)
1979: 16 (Saddam Hussein preia conducerea Irak)
1980: 40 (criza iraniana, alungarea Sahului si apoi 1980-1988, razboiul de 8 ani dintre Irak si Iran)
1990: 46 (primul razboi din Golf urmat in 1991 de invazia americana. Dupa ocuparea Bagdadului
si infrangerea Irakului, curios, americanii nu-l inlatura pe Saddam fostul lor aliat rebel)
2001 (razboiul din Afganistan)
2003: (americanii ocupa a doua oara Irak si inca n-au plecat in 2012)
2003: 30 (baza la negocierea furtului OMV)
2004: 60 (semnarea furtului OMV)
2008: 147 (in 4 ani de furt OMV)
2009: 80
2011: 97
2012: 110
Am putea spune ca un dolar la anul 1900 face cat 100 dolari de azi.
Muammar Gaddafi si evolutia pretului la petrol si gaze naturare.
Muammar Gaddafi s-a născut în 7 iunie 1942, într-o familie de ţărani beduini, în apropiere de oraşul Sirte. A studiat dreptul şi a urmat academia militară libiană. A urmat cursuri de specializare la Academia militară din Atena şi la The British Army Staff College din Londra. La numai 27 ani devine conducatorul Libiei, pe care o conduce pana in 20.10.20011 cand este asasinat.
Pe 1.09.1979 un grup de ofiteri condusi de Gaddafi a inlaturat fara varsare de sange pe regele Idris si camarila sa aservita strainilor abolindu-se monarhia. Pe durata instruirii la Londra, Gaddafi a vazut tradarea tarii sale de catre clica fostului regim care se distra acolo in timp ce petrolul era jecmanit de straini, iar majoritatea libienilor traiau in corturi. Atunci a jurat sa curme aceasta stare. Si s-a tinut de cuvant cand s-a intors in tara. Imediat dupa preluarea puterii in 1979:
1. Notifica public armatei americane ordinul de a evacua baza aeriana Wheelus Airfield si de a parasi tara. Baza era inexpugabila iar Flota a VI-a americana se indrepta spre coasta libiana. Moment de maxima incordare, nimeni nu credea, dar SUA ordona evacuarea
2. Dupa 2 saptamani guvernul britanic ordona evacuarea bazelor de la Tobruc si Benghazi. Sa ne amintim ca razboiul civil din 2010 a fost declansat nu intamplator din Benghazi ;
Lumea araba era uluita si incantata de aceste doua mari victorii obtinute si acestea fara varsare de sange precum a fost si preluarea puterii si inlaturarea monarhiei. Urmeaza acum esentialul.
3. Nationalizarea sau acceptarea conditiilor contractuale impuse de Libia (pretul era esential) de catre toate companiile petroliere de pe teritoriul Libiei. Anglo-americanii amenintau cu invazia si inlaturarea lui Gaddafi. Dar si aici acesta a iesit victorios, iar poporul libian putea decide de acum inainte asupra destinului sau si putea incepe proiectul de dezvoltare a tarii si a imbunatatirii conditiilor de trai ale libienilor.
Aproape 42 de ani Gaddafi si-a dedicat viata servirii tarii si poporului sau. Cat timp a condus Libia cu mana forte libienii au ajuns sa traiasca in casa cu apa curenta si electricitate si sa aibe un nivel de trai de invidiat pe planeta. Multe gratuitati si ajutoare pentru fiecare familie, fiecare membru de familie, pentru fiecare nascut. Benzina foarte ieftina. Invatamantul si asistenta medicala gratuita!,etc.
Pe intreaga perioada, Libia a fost amenintata cu rachete (unele chiar expediate la Tripoli) sau chiar invazie armata. Gaddafi a fost supus permanent unei campanii de defaimare mondiala in spatele careia strainii au incercat de cateva ori sa-l asasineze. Gaddafi este unicul lider care si-a format o garda personala numai din femei numita "Garda amazoanelor". Erau in numar 40 si erau devotate pana la sacrificiul suprem. Iata cateva tentative de asasinare a lui Gaddafi:
1. 1969 serviciile engleze;
2. 1976 probabil tot cei care au pierdut petrolul libian;
3. 1981 serviciile franceze;
4. 1986 SUA bombardeaza si trage rachete asupra Libiei;
5. 1993 2000 soldati libieni planuiesc un atentat, probabil cu sprijin extern;
6. 1996 un atac "islamic extremis" condus de serviciile engleze, asupra coloanei oficiale in apropiere de orasul Sirte dar si de locul natal;
7. 1998 atac asupra coloanei oficiale in apropiere de orasul Dirnah. Sacrificiul personal al unei femei din "Garda Amazoanelor" i-a salvat viata;
8. 2010-2011 razboiul civil si executarea lui Gaddafi care aproape 42 de ani a tinut piept strainilor dupa ce i-a alungat din tara si nu i-a mai lasat sa fure resursele de petrol si gaze ale Libiei.
Nereusind sa-l asasineze, strainii au conceput un mecanism de manipulare publica care a dus la razboiul civil declansat in 2010. Razboiul a fost declansat (pentru incurajarea localnicilor, similar cu ceea ce s-a intamplat in Timisoara 1989) si intretinut cu mercenari si arme platite de cercurile interesate de a pune din nou mana pe petrolul libian. Vazand rezistenta lui Gaddafi, s-a intervenit la nivel NATO cu atacuri aeriene si cu rachete lansate din Mediterana. In plus s-a intervenit si cu trupe NATO trimise "pentru a proteja pe civili de Gaddafi". Libienilor li se "urase" de bine. Clamand "libertate" si "democratie" au distrus munca de 40 de ani generatiilor trecute si prezente dar mai grav au compromis destinul in bine al generatiilor viitoare. Au reusit sa predea (dupa mari sacrificii umane si materiale ca urmare a razboiului) tara strainilor dupa ce, cel mai mare patriot, erou si martir al lor, a reusit imposibilul: sa redea tara libienilor fara varsare de sange, si sa-i scoata pe libieni din corturi!
Generatiile actuale au distrus totul in razboiul civil declansat impotriva regimului Gaddafi acesta fiind asasinat in 20.10.20011. In toata istoria lor libienii n-au avut un conducator precum Gaddafi. Nu cred, ca in sute de ani, va mai aparea un alt Gaddafi care sa redea din nou Libia libienilor. Pana atunci majoritatea, vor avea de indurat multe suferinte si lipsuri avand in vedere distrugerile provocate in razboiul civil de tancuri, tunuri si rachete in care s-au distrus numeroase blocuri, scoli, gradinite, retele de electricitate, apa, sosele, etc. Putem afirma fara indoiala ca Muammar Gaddafi este geniul unicat si patriotul exemplar al libienilor din toate timpurile.
Libienii razboinici si romanii pasnici au gasit metode diferite de autodistrugere a tarii lor
Lovitura antiromaneasca din 1989 (fara razboi "libian" armat de peste un an) a avut consecinte evidente precum:
1. Distrugerea sistemului bancar romanesc (in fapt furtul bancilor de catre straini);
2. Distrugerea industriei in frunte cu marile combinate siderurgice (in fapt furate de straini);
3. Distrugerea agriculturii, zootehniei si a marilor combinate de cresterea porcilor, gainilor, etc.;
4. Jaful OMV privind resursele de petrol si gaz;
5. Jaful pe alte resurse strategice precum aur, cupru, aluminiu, otel, energie electrica;
6. Instrainarea pe nimic a unor firme foarte rentabile de distributie (gaz, curent, telefonie,etc.);
7. Cresterea nejustificata a datoriei externe de la zero in 1989 (unicul exemplu de tara din lume fara datorii la camatarii de la FMI, Banca Mondiala) la circa 150 miliarde de euro in prezent. Grav este si faptul ca nu se vede nimic connstruit cu acestia ci din contra tara si viata romanului se degradeaza pe zi ce trece;
8. Circa 1000 miliarde de euro, pentru siguranta, furtul "evacuat" din tara;
9. Consecinta consecintelor dorita de "ocupantul invizibil" este depopularea tarii. Din 23 milione mai sunt circa 17. Depopularea rapida s-a realizat prin genocid. Se moare pe capete prin infometare si stresul cauzat de grija zilei de maine si lipsa de speranta de viitor. Mor sate, mor localitati intregi, mor chiar orase! Depopularea s-a realizat si prin provocarea unui exod in masa a milioane de romani dintr cei mai activi si nu numai. Acestia, cand au norocul, ocupa slujbe de imparia si sunt platiti tot ca imparia de catre "stapanii" lor. Cei care nu mai gasesc de lucru ingroasa randurile la cantina saracilor daca cumva este prin zona respectiva. Din diverse motive (pe care nu le detaliem aici), la cei mai multi dintre acestia, si la eventualii lor copii luati cu ei sau nascuti in pribegie, nu le va fi usor sa mai revina definitiv in tara lor pentru care s-au jertfit cu adevarat strabunii lor dar nu generatiile actuale care au vandut destinul a sapte generatii viitoare.