Desfiintarea examenului scris de titularizare in invatamant

Marinica

/ #267 Titularizare (inamovilitate)

2020-04-26 19:34

Suplinirea unui post doar pe durata unui an scolar si nu a unui cilclu de invatamant DAUNEAZA GRAV INVATARII.
Va intrebati cit de daunator este pentru elev sa schimbe in fiecare an profesorul de Electrotehnica, sa zicem, ce sa mai vorbim la mate, fizica, chimie……, dar va intrebati cit de implicat este profesorul in acest interval de timp stiind ca la anu preda in alta scoala si la alti elevi?
Eu in ultimi 4 ani am schimbat 6 licee si 18 clase………
Titularizarea (inamovibilitatea) este “Covid XX” in invatamantul Romanesc. Rezultatele le vedem acum. Unii nu stiu sa lucreze cu un PC, ce sa mai vorbim de tehnoligiile pe care le gasesc la angajare copii la privat.Chiar si angajatorii din DUAL stiu cat de “pregatiti” unii profesori.
Cel putin in tehnic, sunt multe cadre didactice care nu au vazut o ora, o fabrica, dar vorbesc despre CNC, automat programabil, motare pas cu pas, senzori si traductoere , PLC, motoare cu mag. neodim………sau mai predau inca aparate de masurare cu ac indicator…..
Concluzie.
Un suplinitor sa ocupe postul pe un ciclu de 4 ani ( daca sunt conditii de fiabilitate)
Titulatizarea sa se regandeasca astfel incit sa fie anulata “inamovibilitatea”.
Cred ca un examen de DEFINITIVAT serios este elementul care determina gradul de acces in invatamant. Ce rol au gradele didactice, dar criteriile pentru gradatii de merit……..?
Atunci daca spuneti ca cel cu gr I este mai bun decit cel cu def. va rog sa-mi permiteti sa cer Statului ca la cvlasa copilului meu sa predea doar cei cu gr. I pentru ca de aceea copilul meu are rezultate slabe la BAC, ponderea profesorilor cu grad II, def. si suplinitori a fost mai mare la clasa lui (sau la acel liceu) , unde este egalitatea de sansa.
Constitutia si celelalte legi imi da dreptul sa cer acces cu un drept egal de sanse la invatamant.
Dupa acces in invatamant(definitivat), profesorii sa participe o data la doi ani la cursuri de perfectionare Psiho- pedagogie scolara (tinute de universitati)cu EXAMEN, si cursuri de formare profesinala in domeniu, tinute de Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic si respectiv CENTRUL NATIONAL DE EVALUARE SI EXAMINARE, cu prag de trecere . Cine nu otine nota de trecere sa mearga in privat. Pina acum este invers. Cine nu este acceptat la privat vine in INVATAMANT.
Mai mult, profesorii sa nu poata preda mai mult de o norma, doar in cazul in care orele ramase si publicate la ISJ nu au fot ocupate. Majoritatea profesorilor au mai mult de 1 si 1/2 norma fap care duce la oboseala si uzura (fizica si psihica) adit petru perioada imediata dar si in cursul anilor de predare (eficienta/eficatitate/randament…..)
Iesirea din invatamat la pensie sa se faca la 60 de ani daca ai min 15 ani in invatamant. Un profesor implicat are un consum neuro-psihic foarte ridicat.
La ce foloseste sporul primit actual , sa-l dai pe medicamente la pensie?????