Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

#COLECTIV DISPONIBILIZARI CREANTELE SALARIALE OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM!!!!!!!!!

/ #45783 Decizie executorie a Tribunalului Bucu_reşti Astra Asigurări, compania intră în faliment

2015-12-04 12:22


Decizie executorie a Tribunalului Bucu_reşti

Astra Asigurări, compania lui Dan Adamescu, intră în faliment

Tribunalul Bucu_reşti a aprobat azi cererea de faliment emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra companiei Astra Asigurări, controlată de Dan Adamescu. Decizia nu este încă definitivă şi va putea fi acţionată prin recu_rs.

Această masura dictată de instanţă a fost foarte aşteptată de clienţii Astra, pentru că declararea falimentului reprezintă momentul când demarează plăţile în contul dosarelor de daună ale companiei de asigurări de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

În acest moment, există 57.000 de dosare de daună şi cerere de răscumpărare ale clienţilor Astra. Avocatul ASF a arătat în instanță că, la momentul formulării cererii de faliment, Astra avea toate conturile poprite și se afla în imposibilitatea de a-și achita obligațiile, fapt care ar fi fost confirmat și de conducerea executivă a companiei.

Astra avea 1,8 milioane de clienți care dețineau 2,5 milioane de polițe de asigurare. În timpul acţiunii judecătoreşti, Astra a solicitat ca procesul să fie suspendat până la soluționarea unui alt dosar, aflat pe rolul Cu_rții de Apel Bucu_rești.

În respectivul dosar, care nu are încă un prim termen fixat, Astra contestă decizia ASF din februarie 2014 de a plasa compania sub administrare specială. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) urmează să preia sarcina de a despăgubii creditorii Astra dacă decizia Tribunalui Bucu_rești va fi confirmată de Cu_rtea de Apel. FGA va achita maximum 100.000 de euro pentru fiecare creditor.

Consiliul ASF a decis la sfârşitul lunii august să solicite instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată ăn administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital. Astra s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având ca administrator special KPMG Advisory.

Compania are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile. Conform Ziarului Financiar, după pronunţarea falimentului, portofoliul Astra Asigurări este vânat de trei societăţi: compania poloneză PZU, chinezii de la Fosun şi un fond american. The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. O estimare a lui Remi Vrignaud, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, arată că mai multe firme de asigurare au acumulat creanțe de circa 37 de milioane de euro împotriva unei companii din domeniu.

Estimarea indică o firmă aflată în procedură de faliment, iar Astra Asigurări este singura societate aflată astăzi în această postură, conform Profit.ro. Declararea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a falimentului Astrei Asigurări reprezintă cea mai mare cădere a unei companii de asigurări din istoria post decembristă. Efectele acestei decizii se pot întinde pe ani buni de acum încolo chiar dacă autorităţile române au declarat că niciun asigurat nu va fi afectat. Plăţile asiguraţilor vor veni însă din contribuţiile companiilor din aceastră industrie, care, probabil, din 2016, vor fi nevoite să verse mai mulţi bani către Fondul de Garantare, cel care va plăti daunele asiguraţilor de la Astra.

Mărirea contribuţiei către Fond va presa şi mai mult pe o piaţă şi aşa vlăguită, plină de scandaluri şi cu incertitudini. Solicitarea falimentului Astra a scos la iveală un mod păgubos de a face afaceri în acest domeniu iar toate privirile se îndreaptă către Dan Adamescu. Din 2002 şi până la începutul anului 2014, omul de afaceri a construit un colos cu picioare de lut, care a ocupat la un moment dat prima poziţie în topul celor mai mari asiguratori. Când a cumpărat Astra, Adamescu a moştenit o socitate înfiinţată în 1991 dar care îşi trăgea seva din fostul ADAS, creat în 1952. Această firmă vindea o serie de asigurări, de la cele obligatorii, precum asigurarea de răspundere civilă obligatory, până la cele facultative, cum ar fi asigurarea destinată navelor maritime şi fluvial.

--- citeste mai mult aici http://www.cotidianul.ro/

În respectivul dosar, care nu are încă un prim termen fixat, Astra contestă decizia ASF din februarie 2014 de a plasa compania sub administrare specială. La ultimul termen, pe 23 noiembrie, avocatul Astra s-a prezentat la ședința de la ora 9:00 a completului și a cerut amânarea judecății invocând un potențial viciu de procedură. Acesta a arătat că în citația primită este precizat ca termen, 23 noiembrie 2015, la ora 9:00, în timp ce instanța a fixat ședința penmtru ora 13:00, în aceeași zi. Judecătorul a respins cererea Astra. La ora 13:00, avocatul Astra nu s-a mai prezentat. În dosar au mai intervenit pe parcu_rs și Oltchim, reprezentată de societatea de lichidatori a avocatului Gheorghe Piperea, dar și mai mulți creditori cărora le-au fost respinse cererile de intervenție. De asmenea, Casa de Insolvență Transilvania a transmis instanței concluzii prin care a încercat să arate că societatea KPMG Restructuring, propusă de ASF pentru funcția de lichidator al Astra, se află în incompatibilitate având în vedere că o entitate din grupul KPMG a fost și administrator special al asigurătorului. CITR nu a formulat însă o cerere de intervenție.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) urmează să preia sarcina de a despăgubii creditorii Astra dacă decizia Tribunalui Bucu_rești va fi confirmată de Cu_rtea de Apel. FGA va achita maximum 100.000 de euro pentru fiecare creditor.

citeste mai mult aici http://www.cotidianul.ro/