Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS OLTCHIM:

/ #33958 Gheorghe Piperea suscine ca: Disponibilizatii de la Oltchim isi vor primi banii

2015-02-15 14:03

Gheorghe Piperea suscine ca: Disponibilizatii de la Oltchim isi vor primi banii

http://www.impactreal.ro/

După ce sindicaliştii au ieşit la rampă nemulţumiţi de tăcerea urmată după depunerea planului de reorganizare a Oltchim la Tribunal, administratorul judiciar Gheorghe Piperea a catadicsit într-un final să aducă precizări privind viitorul disponibilizaţilor, în presa centrală. Aşadar, potrivit acestuia, datoriile combinatului către salariaţii disponibilizaţi în anul 2013 se ridică la circa 9 milioane de euro. Acestea reprezintă creanţe care „vor fi plătite cu prioritate, conform planului de reorganizare finalizat recent”. De asemenea, avocatul susţine că respectivele creanţe nu sunt chirografare, aşa cum s-a susţinut până acum, inclusiv de către autorităţile vâlcene şi a explicat că, fiind datorii generate în timpul procedurii insolvenţei, legea stipulează că trebuie achitate cu prioritate. Piperea a declarat în presa naţională că salariaţii disponibilizaţi vor începe să-şi primească banii după
aprobarea planului de reorganizare. Aprobarea ar trebui să se discute luna viitoare la întrunirea Adunării Generale a Acţionarilor.
Amintim că aproximativ 55% din acţiuni aparţin statului român. Rămâne de văzut ce poziţii vor avea cei de la PCC – acţionarii minoritari care au fost în permanenţă împotriva oricăror măsuri luate la combinatul chimic.

Declaraţii contrazise de planul de reorganizare

După depunerea planului de reorganizare la Tribunalul Vâlcea, zeci de disponibilizaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, săptămâna trecută, în curtea întreprinderii, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile compensatorii.
Potrivit planului de reorganizare, Oltchim va plăti creanţele salariale, în proporţie de 100%, în termen de 5 zile lucrătoare de la data vânzării Oltchim SPV, respectiv după privatizarea societăţii. Prin urmare actul se cam bate cap în cap cu declaraţia lui Piperea.
Potrivit tabelului creanţelor, combinatul înregistrează datorii totale de 3,45 miliarde lei (800 milioane euro). Dintre acestea, sunt garantate 900 milioane lei, bugetare - 1,28 miliarde de lei, iar chirografare - 1,25 miliarde lei.
Revenind la unul din scenariile existente în planul de reorganizare acesta prevede vânzarea Oltchimului, având ca preţ de pornire 307 milioane de euro. Din aceastea, circa 230 milioane de euro reprezintă datoriile pe care vor să le recupereze creditorii, iar restul de 77 milioane de euro sunt de fapt valoarea activelor. Banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru a stinge o parte din datoriile combinatului chimic.
Pe bursă acţiunile Oltchim sunt suspendate de doi ani. Compania era listată la valoarea de 105 milioane de lei (23 milioane euro), la 30 ianuarie 2013. Preţul de pornire apare în planul de reorganizare a companiei, depus de consorţiul de administratori judiciari la Tribunalul Vâlcea.
Scenariul de mai sus presupune redresarea combinatului prin separarea activelor de producţie ale combinatului într-o entitate nouă, Oltchim SPV, care ar urma să fie vândută unui investitor strategic.

Pierderi reduse anul trecut cu aproape jumătate

O altă ştire apărută în presă în ultima perioadă este legată de reducerea pierderilor şi înregistrarea de profit, în ultimele luni.
Potrivit aceloraşi administratori, Oltchim şi-a redus cu 46% pierderea anul trecut, de la 946 milioane lei în 2013 la 509,4 milioane lei (114,6 milioane euro), în contextul utilizării a 24,3% din capacitatea de producţie, faţă de 20,6% în urmă cu un an.
Compania a reuşit să îşi înjumătăţească şi pierderile din exploatare, de la 965,92 la 445,87 milioane lei. Totuşi, pierderile financiare ale companiei s-au mărit de peste 10 ori, către 63,49 milioane lei, de la 6,14 milioane lei în 2013.
Datoriile totale ale Oltchim au sporit şi ele, cu 1,91%, de la 3,66 la 3,73 miliarde lei, se mai arată în documentul citat.

Rotaru îi îndeamnă pe vâlceni să protesteze în masă

Situaţia de la Oltchim a fost criticată şi de socialistului Constantin Rotaru, liderul naţional al Partidului Alternativa Socialistă, într-o recentă conferinţă de presă. „În Râmnicu Vâlcea, nu pot trece peste ce se întâmplă la Oltchim, de 3 ani încoace. Este condamnabil. Sunt deranjat de Guvern, fiindcă duce o politică de distrugere a Oltchimului. Planul de reorganizare a fost depus pe şestache. Ar fi trebuit, în primul rând, discutat cu salariaţii, că administratorii nu sunt pe post de Bulibaşă. (...) A sosit momentul să luăm atitudine. Nu mai sunt multe lucruri de vândut, în ţara asta. Din planul de reorganizare nu rezultă nimic din care să reiasă speranţa. Că îl vor vinde la fier vechi... păi, pentru asta, nu trebuie să dai 50.000 de euro ca să ţi se spună cum să închizi un combinat! Iar râmnicenii tac. Închiderea Oltchimului este un atentat la bunul nivel de trai al vâlcenilor. Aceştia sunt oamenii
care conduc destinele judeţului! (...) Există soluţii pentru Oltchim! Primii care nu înţeleg acest lucru sunt salariaţii. De frică, fac tot ce pot ca să prelungească boala. Oltchim nu este numai al lor.”, a mai spus Rotaru. L-am întrebat la ce s-a referit când a spus că vâlcenii trebuie să ia atitudine şi care sunt soluţiile pentru salvarea combinatului. „Salariaţii şi noi, vâlcenii avem obligaţia să luăm atitudine. Trebuie să procedăm ca în alte state: 10.000 – 20.000 de oameni blochează tot Oltchimul, circulaţia, îi scot afară pe lichidatori, care n-au făcut nimic în 2 ani. O conducere judeţeană normală ar fi căutat nişte specialişti adevăraţi. Ar trebui forţat Guvernul să nu mai facă politică de falimentare. Să-l luăm înapoi, să nu-l mai lăsăm să fie jefuit”, a mai spus Rotaru.