Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE OLTCHIM.

/ #33632 Declaraţie şoc a lui Mihai Diculoiu Planul de reorganizare a Oltchim duce spre... faliment!

2015-02-10 08:43

Declaraţie şoc a lui Mihai Diculoiu Planul de reorganizare a Oltchim duce spre... faliment!

Aşa cum v-am mai informat, pe data de 5 februarie 2015, administratorii judiciari ai Oltchim au depus la Tribunalul Vâlcea, în mare taină, planul de reorganizare a combinatului vâlcean. Asta după doi ani de la intrarea în insolvenţă a societăţii. Dosarul depus la Tribunalul Vâlcea are aproximativ 350 de pagini şi conţine restructurarea operaţională şi corporativă, precum conversia parţială sau totală a acţiunilor creditorilor bugetari în părţi sociale sau modalitatea de acoperire a pasivului, precum şi programul de plată a creanţelor. Administratorii judiciari au stabilit un termen de executare a planului de reorganizare de 36 de luni de la data confirmării acestuia, cu posibilitatea de prelungire, conform legii. Termenul de judecată este fixat pentru data de 25 martie. Numai că, iată, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, a reuşit, la câteva zile după depunerea planului de reorganizare, să afle ce scrie în el şi ce propuneri au făcut administratorii judiciari. Ce a citit acolo, nu i se pare deloc un plan care să aducă salvarea Oltchim, ci mai degrabă, în opinia sa, o cale sigură spre falimentul combinatului vâlcean.

Nimic nou în planul de reorganizare

Mihai Diculoiu spune că îşi pusese mari speranţe în planul de reorganizare, chiar dacă el a întârziat să apară timp de doi ani, însă, după ce l-a parcurs, a rămas dezamăgit: “Eu chiar am avut speranţe cu acest plan de reorganizare. Din păcate, nu are nimic nou faţă de ce am tot auzit de doi ani încoace. Achitarea creanţelor salariale, care constă în plăţile compensatorii pentru disponibilizaţi şi plata salariilor restante de trei luni, se va face, conform planului, în termen de trei ani. Nu se vorbeşte de eşalonare, de nici un fel de termen. Pentru plata aceasta şi parţial a celorlalte creanţe se merge pe trei variante de lucru. Prima variantă se referă la vânzarea acelui mult discutat Oltchim SPV, la o licitaţie care să pornească de la 307 milioane euro sumă minimă, asta în condiţiile în care s-a dovedit că nu există investitori interesaţi de aşa ceva. Au fost cinci licitaţii eşuate. Ce să mai sperăm? A doua variantă este reconversia creanţelor în acţiuni, în aşa fel încât societatea să devină bancabilă, să se atragă fonduri şi să se mărească cifra de afaceri. Nici la această variantă nu este nimic concret, doar nişte dorinţe expuse acolo. În fine, în a treia variantă de lucru se spune despre vânzare de bunuri, active, imobile, fier vechi... La această variantă nici nu este mult de comentat, fiecare înţelege ce înseamnă. În fine, sunt şi variantele de funcţionare ale combinatului pentru perioada următoare. Culmea, însă, în următorii trei ani se spune că un an o să fie de revizie pentru Secţia de Oxoalcoli, eu aşa ceva nu am mai auzit în viaţa mea. Se mai spune şi că se poate reporni Secţia AF DOF, dar toate variantele duc la o pierdere anuală de 20 milioane de euro. Cum să accepţi aşa ceva?”, afirmă liderul SLO, Mihai Diculoiu.

Un plan făcut pe genunchi

Aşa că, în final, concluzia trasă de preşedintele Sindicatului Liber Oltchim este că planul este făcut de nespecialişti, nu aduce nimic nou decât ceea ce s-a spus până acum, iar aplicarea lui duce spre falimentul Oltchimului: „Ca o concluzie, acest plan de reorganizare este unul în ceaţă doi ani, făcut fără specialişti. Eu cred că Adunarea Creditorilor şi chiar judecătorul sindic îl va respinge. Nu se poate să accepţi ceva făcut pe genunchi şi atârnat în cui. Eu cred că e nevoie de intervenţia premierului Victor Ponta care să ducă la reluarea procedurii de insolvenţă, cu alţi administratori judiciari. Dacă se merge pe acest plan, se umflă conturile administratorilor cu câte 50.000 de euro pe fiecare lună şi apoi mergem spre faliment. Nu vă mai spun că în prima lună se prevede o economie de 480.000 euro, chiar sunt curios de unde, poate prin noi disponibilizări... Trebuie să fie şi o intervenţie a oficialităţilor locale, dar de la prefect nu mă aştept la nimic, iar cei de la Consiliul Judeţean văd că s-au instalat în posturi călduţe şi nu-i mai interesează. Domnul preşedinte Păsat mi-a spus că nu e treaba lui problema Oltchim. Cum oare nu e treaba lui când preşedintele Consiliului Judeţean trebuie să fie garantul funcţionării în parametri buni a întregului judeţ?”,