http://www.impactreal.ro/
Schimbare importantă de acţionariat la SC Oltchim SA
Zilele trecute, SC Depozitarul Central SA a înregistrat oficial transferul de proprietate al unui număr de 48,13 milioane de acţiuni (reprezentând 14,02% din capitalul social) emise de societatea Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, din contul firmei Polyolt Holding Limited în contul societăţii Petro Carbo Chem (PCC) SE, ca urmare a fuziunii prin absorbţie a societăţii Polyolt Holding Limited. În aceste condiţii, structura acţionariatului la SC Oltchim SA este următoarea: Ministerul Economiei - 54,8%, PCC - 32,34%, persoane fizice - 11,36%, persoane juridice - 1,48%. La începutul anului trecut, SC Oltchim SA a primit din partea acţionarului minoritar Petro Carbo Chem SE o notificare cu privire la preluarea de către acesta a pachetului de acţiuni deţinut de Carlson Ventures International Ltd la societatea Polyolt Holding Limited. Ultima dintre ele deţinea un pachet de acţiuni reprezentând 14,025% din capitalul social al SC Oltchim SA. PCC SE din Germania, în calitate de acţionar al SC Oltchim SA, a preluat astfel întregul pachet de acţiuni deţinut de Carlson Ventures International Ltd, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, în societatea Polyolt Holding Limited, firmă înfiinţată în mod legal şi care funcţionează în conformitate cu legile în vigoare din Cipru. Preluarea pachetului de acţiuni de către PCC SE, de la Carlson Ventures International Ltd, a fost înregistrată la autoritatea competentă din Cipru la data de 7 ianuarie 2013. Conform unor surse din piaţă, în urma eşuării privatizării SC Oltchim SA, Carlson Ventures a decis să-şi retragă investiţia în acţiuni de la combinatul chimic vâlcean, considerând că situaţia companiei şi viitorul acesteia sunt incerte. Potrivit unui comunicat de presă, PCC SE consideră investiţia de la SC Oltchim SA drept una strategică şi de lungă durată. De fapt, PCC SE a achiziţionat acţiunile deţinute anterior de Carlson Ventures, prin Nachbar Services Limited, în baza memorandumului de a acţiona concertat cu privire la SC Oltchim SA, semnat între PCC SE şi Carlson Ventures în data de 17 iunie 2011 şi notificat în timp util către Bursa de Valori Bucureşti şi fosta Comisie Naţională de Valori Mobiliare. Compania Petro Carbo Chem SE a devenit acţionar al SC Oltchim SA prin achiziţii de acţiuni pe piaţa de capital efectuate în cursul anului 2007 (perioada mai-noiembrie), ajungând să deţină, în luna noiembrie 2007, peste 1,1% din capitalul social al societăţii. Ulterior, ca efect al aplicării prevederilor OUG nr. 45/2006, participaţia PCC SE la capitalul social al SC Oltchim SA s-a majorat la 12,15%, prin diminuarea capitalului social al SC Oltchim SA cu valoarea unei creanţe a statului român (prin intermediul AVAS). Informaţiile disponibile privind structura controlului în această companie arată că PCC SE este deţinută în proporţie de 100% de către cetăţeanul german de origine poloneză Waldemar Preussner, care a deţinut şi calitatea de administrator al SC Oltchim SA în perioada ianuarie 2008 - martie 2009.
Comisia Europeană a cerut clarificări pe tema privatizării SC Oltchim SA
Potrivit unor precizări recente ale conducerii Consiliului Concurenţei, Comisia Europeană a cerut României o serie de clarificări pe tema privatizării SC Oltchim SA, întrucât există suspiciuni că statul nu se comportă ca un investitor privat, iar preluarea Rafinăriei Arpechim de la OMV Petrom ar putea avantaja compania petrolieră. „Există suspiciunea că preluarea Rafinăriei Arpechim de la OMV Petrom ar putea aduce avantaje celor de la OMV Petrom, întrucât, în aceste condiţii, OMV Petrom ar scăpa de unele obligaţii foarte costisitoare pe care le are cu închiderea rafinăriei, precum decontaminarea zonei.”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Rafinăria Arpechim Piteşti este principalul furnizor de materii prime al SC Oltchim SA, iar statul s-a angajat să preia rafinăria de la OMV Petrom şi să o vândă la pachet cu SC Oltchim SA, în cazul în care potenţialii investitori doresc acest lucru.
OMV Petrom a închis Arpechim în anul 2011, din cauza cererii mici de produse petroliere de pe piaţa din România, iar rafinăria se află acum în conservare. Potrivit contractului de privatizare al Petrom, statul este cel care suportă costurile poluărilor istorice. Conform lui Chiriţoiu, Comisia solicită statului român să demonstreze că, în cazul SC Oltchim SA, se comportă ca un acţionar privat. „Comisia cere explicaţii cu privire la faptul că, deşi SC Oltchim SA are datorii la stat, statul nu o execută, cum ar trebui să facă orice creditor, iar acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la un posibil ajutor de stat.”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei. Statul ar putea argumenta, însă, că vânzarea combinatului chimic vâlcean şi funcţionarea sa ulterioară ar aduce mai multe beneficii decât dacă utilajele şi instalaţiile ar fi vândute la fier vechi. Administratorii judiciari au cerut 300 de
milioane de euro pentru activele SC Oltchim SA, grupate în vehiculul de investiţii SC Oltchim SPV SRL, bani din care ar fi îndestulaţi creditorii companiei. Tot statul este şi cel mai mare creditor al societăţii, Electrica având de recuperat 150 de milioane de euro pentru energia livrată, iar Fiscul are de recuperat 250 de milioane de euro. Comisia Europeană a aprobat, în 2012, conversia în acţiuni a unei creanţe care ajunsese să totalizeze, inclusiv penalităţi şi dobânzi, 2 miliarde de lei. Guvernul nu a mai făcut însă acest lucru, după ce acţionarul minoritar PCC SE s-a aliat cu un fond de investiţii şi a ajuns să controleze în jur de 32% dintre titluri, obţinând astfel minoritate de blocaj. SC Oltchim SA se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar termenul de privatizare a fost stabilit pentru luna decembrie a acestui an, după mai multe amânări succesive. Principalul investitor interesat este consorţiul chinez
alcătuit din companiile Baota Petrochemical şi Junlun Petroleum, care doresc şi SC Oltchim SA şi Arpechim. Alţi potenţiali investitori sunt SIF Transilvania sau Chimcomplex Borzeşti, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, care a participat şi la privatizarea din 2012.