http://www.monitoruldevalcea.ro/actualitate/44933/
• o noua adresa a fost trimisa la Guvernul României
Sindicalistii de la SC Oltchim Râmnicu Vâlcea au trimis o noua adresa Guvernului României in care explica situatia critica in care se afla combinatul chimic. Daca de aceasta data premierul Victor Ponta va avea timp sa o citeasca sau daca ea va ajunge pe mâna unui consilier ramâne de vazut. "Sindicatul Liber Oltchim (SLO), in calitate de sindicat reprezentativ in SC OLTCHIM, conform Legii nr. 62/2011, privind dialogul social, va sesizeaza ca administratorii judiciari au generat situatia economica si sociala critica la SC OLTCHIM dupa declararea procedurii insolventei (incepând cu 30.01.2013) prin adoptarea unor masuri neprofesioniste.
Situatia economica si sociala critica a SC OLTCHIM este determinata de:
1. Inexistenta unei strategii de functionare si privatizare a SC OLTCHIM in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim Pitesti.
2. Functionarea instalatiilor tehnologice la maxim 15% din capacitatea de productie in conditii nerentabile a generat in 2013 o pierdere de 947.687.000 lei din care:
- 651.990.000 - prin efectul reevalorii
- 296.000.000 - din activitatea de productie
3. Nerespectarea legislatiei si a Contractului Colectiv de Munca (CCM) la nivelul SC OLTCHIM doarece:
- personalul disponibilizat (969 persoane) in 14.06.2013 nu a primit pâna in prezent platile compesatorii conform CCM
- salariatii au 3 luni (mai, iunie si iulie 2014) restante salariale la care se adauga drepturile salariale anterioare datei de 30.01.2013, care au fost trecute la masa credala.
4. Nu exista nici un plan de reorganizare a SC OLTCHIM, care trebuia elaborat conform art. 94 din Legea nr. 85/2006, atât de administratorii judiciari cât si de administratorul special.
5. Programul de reorganizare aprobat in 03.12.2013 de Adunarea creditorilor in baza caruia urmeaza sa se constituie OLTCHIM SPV, care sa includa activele viabile, s-a dovedit ca nu este o solutie pentru SC OLTCHIM, deoarece nu s-au depus ofertele angajante din partea investitorilor la datele stabilite: 28.01.2014, 28.03.2014, 16.05.2014 si 06.06.2014. Urmatoarea data stabilita pentru depunerea ofertelor angajante este 12.12.2014.
6. Prin nefunctionarea totala sau partiala, instalatiile tehnologice se degradeaza fizic si moral, generând noi pierderi, si nu vor mai fi functionale.
7. Nu s-a majorat capitalul social prin conversia creantelor conform art.95, al.6, lit.j, din Legea nr. 85/2006-privind procedura de insolventa, masura care capitalizeaza SC OLTCHIM.
8. Administratorii judiciari nu au apelat la o comisie de specialisti conform art. 23 din Legea nr. 85/2006 si astfel nu au indeplinit atributiile de redresare a SC OLTCHIM prevazute la art.20 din Legea nr. 85/2006
9. Administratorii judiciari nu au colaborat cu autoritatile locale din jud. Vâlcea pentru masurile economice si sociale la nivelul SC OLTCHIM, promovând unilateral masuri ant-economice si antisociale.
10. Nu s-a accesat capitalul de lucru de minim 45 milioane de euro pentru punerea in functiune a capacitatilor de productie.
11. Nu s-a intreprins nimic pentru preluarea Rafinariei Arpechim Pitesti.
12. In Raportul privind cauzele declansarii insolventei administratorii judiciari considera ca prioritare cauzele:
a. preluarea Petrochimiei Arpechim Pitesti
b. majorarea salariilor
c. mentinerea locurilor de munca
care de fapt reprezinta conditii de baza pentru viitorul SC OLTCHIM. Nu amintesc in raport nici o fraza despre actiunile intrprinse de actionarul minoritar PCC - SE impotriva SC OLTCHIM.
13. Administratorii judiciari au dovedit ca nu au solutii pentru redresarea SC OLTCHIM si au incercat sa vânda Oltchim cu bucata (ex. Sectia Ramplast, care astazi este inchiriata).
14. Tensiunea sociala in SC OLTCHIM este aproape de a redeveni exploziva deoarece nu exista siguranta locului de munca, sunt restante salariale si nu s-au dat platile compensatorii personalului disponibilizat.
Fata de cele mentionate va rugam dle prim-ministru Victor Viorel Ponta sa dispuneti:
1. Stabilirea unei strategii de functionare si privatizare a SC OLTCHIM in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim Pitesti.
2. Desemnarea unei comisii de specialisti coordonate de dl Ionel Blanculescu, in calitate de consilier al dumneavoastra, pentru elaborarea planului de reorganizare a SC OLTCHIM care asigura revigorarea economica si sociala
3. Analiza activitatii desfasurate de administratorii judiciari la SC OLTCHIM in perioada procedurii de insolventa si stabilirea masurilor necesare.
4. Analiza deciziilor completelor de judecata care suspenda procesele personalului disponibilizat din SC OLTCHIM privind plata platilor compesatorii conform CCM, interpretând eronat prevederile art.36, din Legea nr. 85/2006.
5. Implicarea autoritatilor locale privind redresarea SC OLTCHIM.
6. Acordarea la zi a drepturilor salariale restante si a platilor compesatorii pentru personalul diponibilizat.
7. Decizie politica si/sau executiva privind prezentul si viitorul SC OLTCHIM .
8. Implicarea directa pentru redresarea SC OLTCHIM a creditorilor din partea statului român prin decizia organelor de conducere a acestora, astfel incât administratorii judiciari sa nu mai vina cu solutii neprofesioniste.
9. Stabilirea masurilor de capitalizare a SC OLTCHIM prin conversia creantelor.
10. Asigurarea capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor tehnologice la capacitate maxima.
SLO este adeptul promovarii cu prioritate a dialogului social in rezolvarea problemelor economice si sociale la nivelul SC OLTCHIM si va roaga, dle prim-ministru Victor Viorel Ponta, sa analizati si sa dispuneti masuri pentru a se evita falimentul SC OLTCHIM.", se anunta in adresa trimisa de liderii Sindicatului Liber Oltchim - presedintele Mihai Diculoiu si vicepresedintii Sorin Marcu si Mircea Prisacaru - premierului Victor Ponta.