Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #16171 Licitaţia pentru Oltchim a fost amânată pentru 28 martie

2014-01-28 19:58

http://www.economica.net/vuza-chimcomplex-licitatia-pentru-oltchim-a-fost-amanata-pentru-28-martie_72260.html

Vuza, Chimcomplex: Licitaţia pentru Oltchim a fost amânată pentru 28 martie.

Licitaţia pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni scos pentru vânzare la Oltchim, ce urma să se desfăşoare pe 31 ianuarie, a fost amânată pentru data de 28 martie, după ce Adunarea Creditorilor, întrunită marţi, a aprobat o asemenea decizie, a declarat, pentru AGERPRES, Ştefan Vuza, preşedintele Grupului SCR, proprietarul Chimcomplex Oneşti, firmă înscrisă în cursa pentru achiziţionarea combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Chimcomplex Borzeşti, al doilea fabricant de produse clorosodice din România, după Oltchim, dar care deţine, în Europa, cea mai modernă instalaţie, de generaţia a V-a, pentru obţinerea de sodă caustică, ar fi urmat să concureze la termenul iniţial cu doi investitori, Oil and Gas Trade (Rusia) şi consorţiul de companii Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co. din China. De combinatul vâlcean s-a mai interesat şi compania MOL, din Ungaria, prin divizia sa petrochimică, Petchem.

'Organizatorii licitaţiei au spus că pot modifica prevederile din Caietul de Sarcini până la data desfăşurării acesteia, dar nu ştiu dacă şi ce prevederi noi vor introduce. Oricum noi suntem pregătiţi să concurăm şi avem aprobat de către acţionari contractarea unui credit în valoare de 200 de milioane de lei pentru achiziţionarea pachetului scos la vânzare', a spus Ştefan Vuza.

Activele puse în vânzare la Oltchim, două platforme chimice şi petrochimice, din Râmnicu Vâlcea şi din Piteşti, conectate printr-o conductă dublă care furnizează etilenă şi propilenă, includ instalaţii de producere de sodă caustică, propenoxid şi polioli flexibili şi rigizi, oxo-alcooli şi plastifianţi, PVC, precum şi echipamentele aferente, între care instalaţii de electroliză, de fabricare a acidului clorhidric, hipocloritului de sodiu.

Oltchim funcţionează, în prezent, potrivit conducerii sale, la 23% din capacitate, înregistrând restanţe în plata salariilor. Angajaţii ar urma să îşi primească lichidarea pe octombrie abia la finalul acestei luni. Foştii angajaţi ai societăţii sunt şi ei nemulţumiţi, pentru că nu şi-au primit banii pentru concediile de odihnă şi ameninţă cu reluarea protestelor.

În decembrie, Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea - reper a activelor Oltchim, care au fost transferate la o nouă societate şi vor fi scoase la privatizare. Creditorii au aprobat şi înfiinţarea acestei noi societăţi, Oltchim SPV, care va prelua activele viabile ale Oltchim, vechea companie, şi va fi privatizată.

Combinatul petrochimic din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă de la începutul anului 2013.