Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #13028 Ne-au potolit pana in ianuarie ,dar nemernicia lor continua, sa nu creada ca au scapat !

2013-12-02 16:35

Proteste la Oltchim: Angajaţii cer salariile restante şi schimbarea directorilor. Zece angajaţi au intrat în greva foamei. Conducerea promite plata restanţelor în decembrie

http://www.mediafax.ro/social/proteste-la-oltchim-angajatii-cer-salariile-restante-si-schimbarea-directorilor-zece-angajati-au-intrat-in-greva-foamei-conducerea-promite-plata-restantelor-in-decembrie-11734331


Aproximativ o sută de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea au participat, luni, la un protest spontan, oamenii ieşind în curtea combinatului şi cerând salariile restante pe două luni şi jumătate şi schimbarea directorilor despre care afirmă că sunt "puşi politic în funcţii". Zece dintre angajaţi au anunţat că nu renunţă la protest şi intră în greva foamei.


UPDATE: Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea vor primi drepturile salariale pe septembrie şi octombrie-conducere

Conducerea Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunţat, luni, că va achita, în luna decembrie, drepturile salariale ale angajaţilor combinatului, suma totală aferentă fiind de peste 5,6 milioane de lei, reprezentând tichete de masă şi salarii pentru lunile septembrie şi octombrie.

Potrivit unui comunicat de presă al Oltchim, în luna decembrie angajaţii combinatului vor primi drepturi salariale nete de 5.670.271 lei, reprezentând tichete de masă aferente lunii septembrie, în valoare de 354.374 lei, avansul pe luna septembrie, de 1.885.718 lei, tichete de masă pe luna octombrie, de 425.173 lei şi lichidarea pe luna septembrie, în valoare de 3.005.006 lei.

"La acestea se vor adăuga sumele acordate pentru copiii angajaţilor, cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, conform prevederilor contractului colectiv de muncă, în valoare de 132.960 lei, care se vor acorda până în 20 decembrie. Avem speranţa că în continuare o să beneficiem de sprijin şi înţelegere din partea salariaţilor astfel îîncât activitatea de reorganizare a societăţii să se finalizeze cu succes la începutul anului 2014", se mai arată în comunicatul Oltchim.

Conducerea combinatului precizează că a fost luată decizia plăţii drepturilor salariale "cunoscând sezonalitatea vânzărilor din perioada decembrie - februarie".

Potrivit liderului sindicatului "Victoria" din cadrul Oltchim, Cornel Cernev, zece dintre salariaţii care luni dimineaţă au participat la protestul spontan au anunţat că intră în greva foamei, continuând protestul în curtea combinatului.

Ceilalţi aproximativ 90 de protestatari au revenit în secţii, a precizat liderul sindical.

Conform sursei citate, cei mai mulţi dintre salariaţii Oltchim care au anunţat că intră în greva foamei sunt operatori chimişti angajaţi în combinat de peste 20 de ani.

"Sunt oameni care au copii acasă, sunt cazuri sociale, sunt oameni care asta ştiu să facă, să lucreze în acest domeniu", a declarat Cernev.

El a precizat că în zilele următoare ceilalţi salariaţi din combinat vor continua să protesteze în curtea unităţii, principala nemulţumire fiind faptul că oamenii, care nu şi-au luat salariile de peste două luni şi jumătate, nu ştiu când vor fi plătiţi, în condiţiile în care activitatea unor secţii este oprită.

"Am cerut conducerii combinatului să ne comunice când şi cum vom fi plătiţi pentru decembrie. Nici s-a promis că vom primi un comunicat în acest sens astăzi, dar până acum nu am primit nimic", a spus liderul sindical.

Acesta a adăugat că restanţele salariale şi incertitudinea privind plata salariului pe decembrie nu reprezintă singurele motive ale protestului. Salariaţii combinatului acuză şi faptul că după intrarea în insolvenţă la Oltchim s-au făcut angajări, fiind aduse "persoane care habar nu au despre activitatea acestui combinat chimic". Angajaţii reclamă, de asemenea, "salariile mari, de 8.00-9.000 de lei", pe care le-ar lua membrii conducerii combinatului şi spun că în unitate se fac cheltuieli semnificative pentru maşinile de serviciu şi pentru protocol.

Aproximativ o sută de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea au declanşat, luni, un protest spontan, oamenii ieşind în curtea combinatului şi cerând salariile restante pe două luni şi jumătate şi schimbarea directorilor despre care afirmă că sunt "puşi politic în funcţii".

Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) este în situaţia jenantă de a se ruga de finanţatori să îi dea un credit de 15 milioane euro pentru redeschiderea unei secţii de producţie, dar nicio bancă nu vrea să împrumute combinatul, declara, vineri, ministrul Economiei, Andrei Gerea.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim, şi a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic.

O nouă încercare de vânzare a Oltchim este programată pentru luna februarie a anului viitor, ofertele angajante putând fi depuse până la 17 ianuarie.

Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat săptămâna trecută o scrisoare de intenţie cu două companii din China, Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum, interesate să participe la privatizarea societăţii din Râmnicu Vâlcea.

Oltchim a raportat pentru primele nouă luni pierderi de 172,74 milioane lei, cu 44% mai reduse decât cele consemnate în aceeaşi perioadă din 2012, la afaceri în scădere la jumătate, la 359,48 milioane lei.