Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

as vrea sa intelegeti ceva..

/ #2724 poate intelegeti ceva

2013-04-03 15:35

Dragi colegi,
Pentru a intelege si MUSAFIR SI ALIN:
Plata salariilor restante se va face din Fondul de Garantare, gestionat cf.Legii 200/2006, de actre Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca

ART. 5
(1) Resursele financiare ale Fondului de garantare se constituie din:
a) contributia angajatorilor;
b) venituri reprezentand dobanzi, majorari de intarziere pentru neachitarea in termenul de plata a contributiei la Fondul de garantare, precum si din alte sume provenite din surse admise de lege;
c) sume provenite din recuperarea debitelor create in conditiile prezentei legi, altele decat cele provenind din contributiile la Fondul de garantare.
(2) Resursele financiare constituite potrivit prevederilor alin. (1) se prevad distinct la partea de venituri a bugetului asigurarilor pentru somaj.
(3) Resursele financiare constituite potrivit alin. (1) sunt destinate in exclusivitate pentru finantarea categoriilor de creante salariale prevazute de prezenta lege, precum si pentru finantarea cheltuielilor de gestionare a Fondului de garantare.
(4) Cheltuielile pentru finantarea categoriilor de creante salariale prevazute de prezenta lege, precum si pentru finantarea cheltuielilor de gestionare a Fondului de garantare se prevad distinct la partea de cheltuieli a bugetului asigurarilor pentru somaj.
(5) In cazul in care veniturile Fondului de garantare depasesc cheltuielile efectuate potrivit prevederilor prezentei legi, excedentele anuale rezultate se reporteaza in anul urmator si se pot utiliza pentru finantarea cheltuielilor prevazute la art. 13 alin. (1).
(6) Eventualele deficite inregistrate in situatia in care veniturile sunt depasite de cheltuielile Fondului de garantare se acopera din disponibilitatile inregistrate in anii precedenti.

CAP. IV
Utilizarea Fondului de garantare

ART. 13
(1) Din resursele Fondului de garantare se suporta, in limitele si in conditiile prevazute in prezentul capitol, urmatoarele categorii de creante salariale:
a) salariile restante;
b) compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca;
c) platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca;
d) compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale;
e) indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii.
(2) Din Fondul de garantare nu se suporta contributiile sociale datorate de angajatorii in stare de insolventa.
ART. 14
(1) Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.
(2) Salariul avut in vedere la alin. (1) este salariul mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica in luna in care s-a deschis procedura insolventei.
ART. 17
In situatia in care se pronunta inchiderea procedurii de insolventa, ca urmare a redresarii angajatorilor, acestia sunt obligati sa restituie sumele suportate din Fondul de garantare, in termen de 6 luni de la pronuntarea hotararii de inchidere a procedurii.

ART. 19
(1) Stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de agentiile teritoriale, la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa.
(2) Agentia teritoriala poate proceda la stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si la efectuarea platii acestora si in baza cererii formulate de catre salariatii angajatorului in stare de insolventa sau de organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora.
(3) Cererile prevazute la alin. (1) si (2) vor fi insotite de documente care sa ateste ca impotriva angajatorului a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei si a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.
(4) Inainte de a se adresa agentiei teritoriale, salariatii sau organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora trebuie sa notifice in scris administratorul sau lichidatorul angajatorului in stare de insolventa, in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru plata creantelor salariale potrivit alin. (1). O copie a notificarii se va atasa la cererea adresata agentiei teritoriale, potrivit alin. (2).
Pe intelesul tuturor: statul roman a prevazut in anul 2006 situatia in care o societate intrata in insolventa sau faliment sa protejeze salariatii.Astfel, a creat aceasta prin aceasta lege Fondul de Garantare a salariatilor aflati in dificultate, la care contribuie toate societatile comerciale. Aceste sume pot fi solicitate de catre administratorul judiciar sau lichidator, printr-o notificare inaintata catre AJOFM. Salariatii vor primi catre 3 (trei) salarii medii brute pe economie. Nivelul salariilor medii brute se comunica de Institutul National pentru Statistica in fiecare luna.Se va lua nivelul acestuia existent in luna in care societatea a intrat in insolventa.In cazul Olchim ianuarie 2013.
Daca salariul restant, al unui salariat, depaseste suma celor 3 (trei) salarii medii brute pe economie,diferenta va fi achitata de societate. Suma totala pe care un salariat o poate primi de la Fondul de Garantare nu poate depasi 64.000 lei. In luna ianuarie salariu mediu brut conform INS a fost de 2.138 lei.Aceste plati sunt un fel de imprumut fara costuri, adica dobanda,dar trebuie restituite in totalitate in maxim 6 luni de la declararea iesirii din insolventa a societatii.
Acum ne punem intrebarea : De ce administratorii judiciari nu au facut cunoscut acest lucru? De ce este invaluit totol intr-un mare mister? Ori sunt incompeteti si trebuie sa plece, ori sunt rau intentionati si trebuie sa plece.