Copiii părinţilor divorţaţi/despărţiţi au nevoie de sprijin!
Divorţul/despărţirea părinţilor reprezintă o traumă pentru copii. Pe lângă suferinţa emoţională cauzată de destrămarea familiei, deseori, apar şi lipsurile materiale. Continuând o luptă surdă, sau pur şi simplu ignorând obligaţiile umane care decurg din calitatea de părinte, mulţi părinţi nerezidenţi rup legăturile cu copiii lor, lipsindu-i pe aceştia nu doar de afecţiunea şi sprijinul moral şi sufletesc de care au nevoie, dar şi de resursele financiare necesare unei vieţi normale, încălcând flagrant obligaţiile lor ca părinţi şi drepturile copiilor. Plătind “pensia alimentară” cu întârziere, fragmentat sau incomplet, sau, în unele cazuri neplătind nimic, aceşti “părinţi” îşi condamnă propriii copii la o viaţă grea, lipsită de cele mai mici bucurii. În alte cazuri, părintele rezident încalcă drepturile copilului interzicând, perturbând sau nesprijinind relaţiile dintre copil şi celălalt părinte.
Credem că este datoria statului să intervină acolo unde sunt nedreptăţi şi cerem autorităţilor:
1 să găsească soluţiile legale necesare pentru ca fiecare copil să primească sprijinul financiar pe care instanţa l-a stabilit în urma divorţului parintilor, pentru că divorţul soţilor nu înseamnă anularea obligaţiilor părinteşti. Există în Europa modele funcţionale, statul plătind pensile alimentare de la buget şi recuperând ulterior sumele respective de la părinţii nerezidenţi!
2 să stabilească modalitatea prin care părintele nerezident trebuie informat (şi consultat) în legătură cu felul în care contribuţia sa bănească este folosită în mod exclusiv pentru creşterea şi educarea copilului!
3 să prevină alienarea parentală asigurând respectarea dreptului la vizită şi la întreţinerea unor relaţii personale bune între copil şi părintele nerezident, luând măsuri rapide acolo unde se constată rea-credinţă!
Adrian Păşcuţă, fondator https://www.facebook.com/groups/familiimonoparentale Contactați autorul petiției