Luati cu doua maini! Ce primim in schimbul taxelor noastre?

toti_contam.jpgAți afirmat electoral că nu veți mări taxele și impozitele în 2024 și nu veți introduce taxe noi pentru angajatul și așa împovărat de fiscalitatea excesivă pe salarii.

Dar asta nu a însemnat deloc că nu ați umblat șmecherește la puterea noastră de cumpărare.  

Când ne tăiați puținele beneficii extrasalariale și deductibilități legale este implicit o formă de a-l face mai sărac pe angajatul obișnuit.  

Ne-am adus aminte din plin de drepturile și beneficiile pierdute acum că se apropie 1 mai, ziua când reflectăm la starea de fapt a celui ce trudește.

Și în 2024 am simțit asta din plin la buzunar:

  • Ați umblat la coșul nostru de alimente prin modificarea tratamentului fiscal preferențial pentru tichetele de masă.
  • Ne-ați sărăcit experiențele din călătorii prin includerea voucherelor de vacanță în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate.
  • Deși ne luați cu japca tot mai mulți bani pentru CASS, ne-ați pus și o taxă pe boală, să nu ne mai permitem "luxul" de a ne lua câteva zile de refacere și vindecare printr-un concediu medical - atunci când suntem nevoiți. 
  • Ca să evităm să ne îmbolnăvim, poate ne motivați să facem în mod regulat mai mult sport? De unde? Ați scăzut de la 400 la 100 de euro anual deductibilitatea abonamentelor la sălile de sport. Așadar, dacă vrem sănătate prin mișcare trebuie, din nou, să ne băgăm adânc mâna în buzunar.
  • Nici telemunca nu vă mai place. Ați eliminat deducerea fiscală pentru telemuncă, iar dacă ne apucăm din nou de naveta zilnică la birou, ne-ați crescut accizele carburanților ca să ne luați astfel alți bani în plus.
  • Vorbiți cu emfază despre educația financiară a românilor, faceți strategii pompoase pentru a ne învăța să economisim mai mult și să investim mai inteligent, dar aveți grijă să ne luați 70% din tot ce câștigăm prin impozitarea muncii, accize și TVA pe tot ce mișcă și pe tot ce consumăm. Iar dacă totuși reușim să investim, ne luați CASS și impozite pe dividende.

Pentru noi netul e problema. Netul încasat lunar de angajați este mai mic acum decât în anul anterior, în timp ce prețurile o iau în continuare razna. Conform calculelor noastre, efectul cumulat al acestor măsuri a dus la o depreciere a venitului net lunar cu până la 5%. România a avut pentru trei luni consecutiv, la începutul anului 2024, cea mai ridicată rată a inflației din UE. Suntem campioni la inflație și la impozitarea angajaților, dar zgârciți cu deductibilitățile salariale și beneficiile extrasalariale - care erau printre puținele pârghii rămase la îndemâna angajatorilor pentru a stimula și motiva angajații.

Ca atare, și Consiliul de Administrație al BNR a menținut neschimbată la începutul lunii aprilie rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an, precum și nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii ale băncilor. Deci, nicio șansă să ne scadă în curând costul creditării acelora dintre noi care am avut curajul să ne întemeiem o familie și să luăm un credit pentru locuință. Printre motivele enumerate de BNR pentru rata ridicată a inflației ce nu permite reducerea dobânzilor la creditele bancare sunt:  

  • scumpirea combustibililor pe fondul majorării accizelor și 
  • efectele măsurilor fiscale aplicate la debutul anului curent în vederea susținerii procesului de consolidare bugetară pe umerii salariaților.

Având în vedere frecvența modificărilor legislative, departamentele de salarizare sunt într-un proces continuu de adaptare, pentru a se conforma noilor reglementări. Pe lângă acest aspect, una dintre marile provocări ale departamentelor de HR rămâne cea legată de adaptarea într-un timp foarte scurt a sistemului informatic de salarizare la noile cerințe de raportare/calcul salarial, precum și asigurarea acurateței calculului salarial și plata la timp a drepturilor salariale. Iar salariații furioși cer și ei explicații la HR și la sindicat atunci când își văd fluturașul cu salariul ciuntit.

Am rămas uimiți să constatăm faptul că în Nota de Fundamentare a OUG nr. 115/2023 - prin care ați introdus toate aceste "minunate" măsuri de consolidare fiscală - precizați cu nonșalanță că:

  • nu este cazul să luați în considerare vreun impact social al schimbărilor legislative, iar 
  • impactul asupra mediului de afaceri ar fi unul pozitiv deoarece "consolidează mediul concurențial corect și conduce la reducerea drastică a concurenței neloiale generate de cei care își creează un avantaj nelegal prin sustragerea de la îndeplinirea sarcinilor fiscale".

Nu ați ținut cont nici de avizul nefavorabil al partenerilor sociali din Consiliul Economic și Social - motivat, printre altele, de lipsa unui studiu de impact. Avizul CES constată ceea ce am afirmat și noi: diminuarea plafonului cheltuielilor ce puteau fi decontate angajaților pentru abonamente medicale sau acces la facilitați sportive fără a fi considerat venit impozabil la aceștia de la 400 euro/an la 100 euro/an afectează capacitatea de a motiva, reține și de a asigura capacitatea deplină de muncă a angajaților.

Din cauza eliminării sau restrângerii beneficiilor extrasalariale prin efectul legii, Sindicatul UPA România nu mai poate negocia cu angajatorul un pachet de beneficii extrasalariale motivante și atractive pentru membrii săi.

Ținând cont de impactul social real negativ al modificărilor fiscale sus-menționate manifestat în practică pe parcursul anului 2024 la nivelul angajatorilor și angajaților, solicităm Ministerului Finanțelor să reanalizeze prevederile din O.U.G. nr. 115/2023 care reduc beneficiile extrasalariale și deductibilitățile legale pentru salariați și să promoveze modificări legislative care să asigure revenirea de urgență la situația precedentă mai favorabilă pentru membrii de sindicat. Nu putem vorbi despre intenții politice de deductibilități salariale suplimentare în cazul introducerii unei impozitări progresive pe veniturile din salarii dacă eliminăm și reducem și puținele deductibilități și beneficii extrasalariale existente în legislația actuală. 


Sindicatul U.P.A. Romania    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Sindicatul U.P.A. Romania să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...