Vrem conditii normale de scoala!
Domnule primar,
Domnilor consilieri locali,
Noi, comunitatea de părinți ai elevilor "Școlii Gimnaziale Nr. 14 - Sfântul Bartolomeu", în calitate de reprezentanți legali ai acestora, venim către domniile voastre pentru a vă aduce la cunoștință situația în care se desfășoară programul educațional al acestei școli, în urma bine-venitei decizii de mansardare a corpului A al acestei instituții, situat pe Str. Lungă, Nr. 229.
După cum probabil știți, în urma acestei decizii de mansardare a corpului A al școlii, a fost necesară relocarea întregului colectiv de elevi și cadre didactice și administrative, în corpul B al școlii, situat pe Str. Agricultorilor, Nr. 3. Situație ce a dus la supra-aglomerarea acestuia din urmă, și a forțat reducerea programului școlar, prin reducerea pauzelor elevilor, și împărțirea în schimburi a claselor. Astfel că elevii claselor a II-a, a III-a și a IV-a, cât și elevii claselor a V-a, a VI-a și a VII-a ( cu excepția claselor de intensiv engleză) să vină la școală începând cu ora 11:30, urmând a termina cel mai devreme la ora 14:50. Dacă pentru copiii cu vârste mai mari ( referindu-ne aici la elevi de cel puțin clasa a V-a) programul acesta poate fi unul potrivit, pentru cei de clase mici ( a II-a până la a IV-a) programul acesta se dovedește a fi, nu doar anevoios, dar și defectuos din multe puncte de vedere.
Luând această decizie de a începe lucrările de mansardare a corpului A al școlii, la începutul anului școlar, nu v-a ridicat și probleme ce țin de buna organizare a întregului sistem? Ați luat în calcul parcursul orar al unei zile, pentru un elev de 8 ani, care în intervalul orar 8:00 - 16:00, cel mai probabil va fi nesupravegheat de către părinți? Cei mai mulți părinți, în acest interval, sunt la locul de muncă, fiind nevoiți a-și lăsa copiii de vârste mici să se descurce singuri.
Acesta școală deservește o suprafață largă a zonei Bartolomeu -Avantgarden, astfel că pentru mulți dintre copii, drumul către școală presupune traversarea de străzi și intersecții aglomerate și nesemaforizate. Aducând în discuție doar acest aspect, nevorbind aici și de alte pericole pe care le pot întâmpina în drumul lor.
În luarea deciziilor de renovare/mansardare a corpului A al școlii noastre, nu a avut loc nici o dezbatere împreună cu comunitatea, pentru a vă putea aduce la cunoștință și perspectiva noastră, cu avantajele și dezavantajele ei, asupra acestei decizii. Nu ni s-a oferit sprijin, nu ni s-a oferit ocazia de a ne expune părerile sau de a veni cu eventuale soluții. Am fost forțați să ne supunem!
Deși tardiv, așteptăm soluții din partea Administrației publice locale, cu privire la toate neajunsurile situației în care ne aflăm.
Cerem astfel, găsirea de soluții optime, pentru desfășurarea unui program educațional normal pe întreaga durată a lucrărilor de mansardare a corpului A al "Școlii Gimnaziale Nr 14 - Sfântul Bartolomeu", situat pe Str. Lungă, Nr. 229, pentru toate clasele.
Și pentru a putea desfășura un program educațional normal, credem că, în primul rând, se impune găsirea de soluții cu privire la spațiul în care programul să se desfășoare.
Astfel că, vă rugăm să luați în calcul posibilitatea închirierii unei clădiri sau a unui spațiu ( teren) în proximitatea școlii, unde se pot construi, pentru perioada desfășurării lucrărilor de mansardare a corpului A, clădiri modulare, în care s-ar putea reloca o parte a colectivului de elevi și cadre didactice.
Vă rugăm, de asemenea, să aveți în vedere, că această solicitare vine dintr-o mare nevoie de a găsi soluții, nu doar din considerente ce țin de intervalul orar în care se desfășoară cursurile, ci și din considerente ce țin de siguranța elevilor și minimum de confort.
Și ne referim aici la incidente ce apar în spațiul școlii, între elevi de vârste mari și cei de vârste mici, din cauza supra-aglomerării, dar și din imposibilitatea cadrelor didactice și administrative de a-i supraveghea corespunzător.
Ne referim, de asemenea, la spațiul redus al toaletelor, care cu greu fac față unui volum atât de mare de elevi. Ca să nu mai menționăm, din nou, aspectul celor 5 minute de pauză, în care nu toți reușesc să acceseze spațiul toaletelor. Atât elevi, cât și cadre didactice și administrative.
Ne referim și la lipsa unei săli de sport ( ea lipsind cu desăvârșire din dotările școlii), cât și la imposibilitatea de a desfășura orele de educație fizică, pe terenul în aer liber, din curtea școlii, în zile cu vreme nefavorabilă.
Am aprecia dacă în sprijinul elevilor și al părinților, din această comunitate, ați veni cu soluții optime pentru programe de before și after- school, în perioada aceasta în care se desfășoară aceste lucrări. Prin efortul cadrelor didactice, există astfel de programe, însă ele ajung la niște costuri, pe care nu toți și le pot permite. Ar fi binevenit, astfel, dacă alte soluții în privința intervalului orar în care se desfășoară cursurile nu se găsesc, ca măcar în acest fel să se vină în sprijinul nostru: prin crearea de programe de before și after-school, subvenționate de Administrația publică locală, accesibile tuturor, astfel ca fiecare părinte să își știe copilul în siguranță, în intervalul în care este nevoit altfel să îl lase să se descurce singur.
Și poate nici ideea unui mijloc de transport, către și de la școală, pentru elevi ( mai ales pentru cei din clasele primare, care sunt nevoiți să ajungă singuri la școală) nu ar trebui trecută cu vederea.
Așadar, cerem din partea dumneavoastră responsabilitate, empatie, implicare și o bună soluționare a situației în care ne aflăm.
Cerem o privire largă și în perspectivă asupra impactului pe care îl puteți avea asupra copiilor noștri, prin deciziile și soluțiile bune sau dimpotrivă, nepotrivite, pe care le veți lua.
Aplaudăm inițiativa de mansardare a corpului A al școlii noastre, dar vedeți, domnilor, că o bună gospodărire, nu înseamnă doar a semna o autorizație ( și aceea la început de an școlar!) și a lăsa apoi lucrurile să se desfășoare în voia sorții.
Cu încrederea că împreună vom soluționa optim această situație, și ne vom strânge mâinile într-un acord, așteptăm, nu doar un răspuns, ci soluții concrete și optime.
Comunitatea de elevi și părinți ai "Școlii Gimnaziale Nr 14 - Sfântul Bartolomeu", reprezentată prin cei a căror semnături le găsiți în tabelul atașat acestei petiții.
Comunitatea de părinți ai elevilor "Școlii Gimnaziale Nr 14 Sfântul Bartolomeu " Contactați autorul petiției