STOP Construire blocuri Zona Bucium Casa Oaspeti Ceausescu

In zona Bucium, pe terenul in suprafata de aproximativ 10.000 mp, unde actualmente se situeaza fosta Casa de Oaspeti a lui Nicoale Ceasusescu, se doreste construirea unui ansamblu rezidential cu 4 blocuri cu peste 400 apartamente. In acest sens, a fost depusa de catre proprietarul terenului (S.C. ZHOUNING SHENGDE STONE S.R.L. - a carui asociat este Catalin Croitoru, unul din apropiatii lui Iulian Dascalu - Palas Mall) o documentatie  urbanistica de construire a unui complex rezidential.

Locuitorii din zona limitrofa vor fi afectati si solicita autoritatilor locale anularea Planului Urbanistic Zonal Iasi, Soseaua Bucium, numarul 82, Numar cadastral 125145, avand in vedere urmatoarele:

În fapt, documentația este depusă în scopul aprobării PUZ în Șoseaua Bucium nr. 82, în vederea construirii unui ansamblu de blocuri pe terenul S.C.ZHOUNING SHENGDE STONE . Locuitorii din zona si nu numai sunt afectați de această propunere PUZ, urmare a faptului că edificarea în viitor a construcțiilor așa cum sunt identificate în PUZ ar reprezenta un risc major pentru alunecările de teren și degradarea numeroaselor construcții existente și autorizate legal la acest moment.                        

Sunt semnalate urmatoarele încălcări ale legii si nerespectării flagrante ale reglementărilor urbanistice în vigoare:

1. Zona este conform PUG în vigoare, zona DOAR PENTRU LOCUINȚE INDIVIDUALE, POT 15%, regim de înălțime maxim 9 , CUT 0,6. Societatea solicita LOCUINTE COLECTIVE cu depasirea tuturor normelor in vigoare, POT 40%, regim de inaltime 17 m, CUT 2.

2. Terenul este zonă de VERSANT, teren în pantă afectat de vizibile alunecări de teren, care vor fi accelerate în ipoteza construirii unei locuințe colective situatie ce ar crea consecinte dramatice . ESTE INTERZISĂ EDIFICAREA DE LOCUINȚE COLECTIVE PE VERSANȚI.

3. Conform PUG actual, terenul este încadrat în zona CB7, care permite construirea unor imobile dispersate, cu funcțiuni publice. Scopul solicitat în PUZ in discutie  încalcă utilitatea si functiunea impusa  prin PUG.

4. Suprafața de spațiu verde pastrată în propunerea de PUZ este DE DOAR 15% și chiar și acest procent este destinat depozitării deșeurilor, locuri de joacă, respectiv sunt zone care vor fi acoperite de beton.

5. Actualmente, în zona supusă studiului prin documentația urbanistică este dezvoltată vegetație în cea mai mare parte formată din STEJARI SECULARI ȘI REPREZINTĂ CĂMINUL UNOR FAMILII VEVERIȚE PROTEJATE DIN PUNCT DE VEDERE ...

6. Nu s-a respectat obligația notificării vecinilor adiacenți amplasamentului. Precizăm că notificarea este o condiție de valabilitate a actului administrativ de aprobare a PUZ asa cum vom detalia mai jos cu textul de lege .

7. Anunțurile în vederea obținerii aprobării avizelor de mediu au indicat în mod eronat, cu vadita intenție de a crea confuzie, adresa proprietății ca fiind alta decat cea reala și corectă, ceea ce face ca orice avize obținute sa fie NELEGALE. S-a uzat de adresa sos Bucium nr 34 proprietate care se afla in cu totul alta zona .

8. Conform reglementărilor in vigoare, la intocmirea unei propuneri PUZ este necesara identificarea si notificarea proprietarilor ale caror proprietati vor fi direct afectate de acel PUZ, informarea si consultarea publicului in etape, obligatoriu a fi urmate, ca o conditie de valabilitate a PUZ. Citam din Legea nr. 50/1991:

  • a) Etapa pregatitoare – anuntarea intentiei de elaborare;
  • b) Etapa de documentare si elaborare a studiilor fundamentale;
  • c) Etapa elaborarii propunerilor ce vor fi supuse procesului de avizare;
  • d) Elaborarea propunerii finale, care include toate avizatiile avizatorilor si care presupune transparenta decizionala.

Dupa cum rezulta din cele mentionate, prima etapa obligatorie, nu a fost respectata. Trebuie avut in vedere faptul ca potrivit prevederilor din art. 57 din Legea 350/2001 privind amennajarea teritoriului, „(1)Participarea populatiei la activitatea de amenajare a teritoriului si de urbanism se realizeaza prin: a)informarea populatiei; b)consultarea populatiei; c)alte forme de participare prevazute de lege. (2) Cetatenii pot participa la activitatea de amenajare a teritoriului si de urbanism, individual sau prin asociere, in conditiile legii”.      

De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 61 din acelasi act normativ, „Informarea si consultarea  populatiei se desfasoara diferentiat, in functie de amploarea si de importanta documentatiei de amenajare a teritoriului sau de urbanism, potrivit procedurilor stabilite de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.”      

In conformitate cu prevederile legale precitate, prevederi ce reglementeaza implicarea populatiei in adoptarea normelor ce tin de amenajarea teritoriului si urbanism, a fost adoptat Ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului 2701 din decembrie 2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism.      

Potrivit prevederilor art. 4 din Ordinul MDRT 2701/2010, forma in vigoare la data de 21.11.2013, cea a adoptarii HCL 293/2013, „Documentatiile de urbanism si amenajare a teritoriului care se aproba fara respectarea prezentului ordin sunt nule de drept”.       Conform Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului  si de urbanism adoptate prin Ordinul 2701/2010, anexa a acestuia, in privinta Planului Urbanistic Zonal, art. 37 stipuleaza ca: „Informarea si consultarea publicului cu privire la propunerile de PUZ se fac inainte de transmiterea documentatiei pe circuitul tehnic de avizare, astfel:

a)autoritatile administratiei publice locale informeaza publicul prin cel putin urmatoarele activitati: 1. publica pe propria pagina de internet anuntul cu privire la posibilitatea, modul si perioada, locul si orarul in care se pot consulta documentele si transmite observatiila sediul autoritatii publice competente pentru aprobarea PUZ in termen de maximum 25 de zile calendaristice de la data anuntului, precum si obiectivele, data, locul de desfasurare, ora de incepere si durata estimata pentru fiecare   metoda de consultare; 2. identifica si notifica proprietarii ale caror proprietati vor fi direct afectate de propunerile PUZ; 3. pune la dispozitia publicului spre consultare documentele aferente propunerilor PUZ, incluziv materiale explicative scrise si desenate, intr-un limbaj nontehnic, precum si documentele ce au stat la baza primei variante a propunerilor, dupa caz: certificatul de urbanism, avizul prealabil de oportunitate; 4. afiseaza anuntul la sediul propriu si in alte locuri special amenajate, pe panouri rezistente la intemperii, cu caracteristici stabilite prin procedurile specifice amplasate in cel putin 3 locuri vizibile pe teritoriul zonei studiate; 5. investitorul privat initiator al PUZ afiseaza anuntul pe panouri rezistente la intemperii, cu caracteristici stabilite prin procedurile specifice, in loc vizibil la parcela care a generat intentia elaborarii PUZ;  

b)autoritatile administratiei publice responsabile cu aprobarea planului au urmatoarele obligatii; 1.informeaza publicul cu privire la rezultatele informarii si consultarii, cel putin prin publicarea pe propria pagina de internet si de la sediul propriu a observatiilor si sugestiilor publicului si a raspunsului la acestea, in termen de 15 zile de la incheierea perioadei de consultare a publicului; 2.informeaza in scris proprietarii ale caror imobile sunt direct afectate de propunerile PUZ si care au trimis opinii, cu privire la observatiile primite si raspunsul argumentat la acestea.”       De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 4 din Metodologie „Informarea si consultarea publicului se fac obligatoriu in urmatoarele etape din cadrul procesului de elaborare sau revizuire a planurilor de urbanism sau amenajare a teritoriului: a)etapa pregatitoare – anuntarea intentiei de elaborare; b)etapa de documentare si elaborare a studiilor de fundamentare;

c)etapa elaborarii propunerilor ce vor fi supuse procesului de avizare; d)elaborarea propunerii finale, care include toate observatiile avizatorilor si care se supune procedurii de transparenta decizionala.”       

Din coroborarea prevederilor legale precitate, se poate lesne constata ca obligatia de informare si consultare subszista pentru fiecare etapa a elaborarii unei documentatii de urbanism.      

De asemenea, in privinta P.U.Z, normele mai sus citate stipuleaza in mod expres 3 obligatii cumulative care in prezenta speta nu au fost respectate: - autoritatea publica locala are obligatia identificarii si notificarii persoanelor care sunt afectate de propunerile P.U.Z;

- autoritatea publica locare are obligatia de a afisa anuntul cu privire la propunerea de PUZ pe panouri rezistente la intemperii, cu caracteristici stabilite prin procedurile specifice amplasate in cel putin 3 locuri vizibile pe teritoriul zonei studiate;

- investitorul are obligatia de a afisa anuntul pe panouri rezistente la intemperii, cu caracteristici stabilite prin procedurile specifice, in loc vizibil la parcela care a generat intentia elaborarii PUZ;         

Initiatorul P.U.Z avea obligatia afisarii unui anunt referitor la propunerile P.U.Z la parcela in privinta careia acesta a fost initiat. Fara a intra in alte detalii legate de celelalte obligatii ce tineau de informarea si consultarea publicului potrivit reglementarilor Legii 350/2001 si a ordinului MDRT 2701/2010, niciuna dintre cele 3 obligatii legale mai sus amintite nu a fost indeplinita respectiv:

-          locuitorii zonei limitrofe nu au fost notificati cu privire la propunerile initiatorului planului;

-          autoritatea publica locala nu a afisat anuntul cu privire la propunerea de PUZ pe panouri rezistente la intemperii, cu caracteristici stabilite prin procedurile specifice amplasate in cel putin 3 locuri vizibile pe teritoriul zonei studiate;

-          investitorul nu si-a respectat obligatia de a afisa un anunt cu privire la propunerile P.U.Z in loc vizibil, la parcela care a generat initierea elaborarii planului.

Asa cum rezulta din prevederile art.4 din Ordinul 2701/2010 al MDRT, nerespectarea prevederilor ordinului mai sus amintit, respectiv a metodologiei aprobate prin aceasta, atrag nulitatea de drept a documentatiei de urbanism.        Fiind vorba de o nulitate absoluta, aceasta intervine in toate cazurile in care nu sunt respectate conditiile prevazute in mod imperativ de lege in materia intocmirii, avizarii si adoptarii actului in cauza si fara posibilitatea de confirmare sau ratificare a acestuia.       

Totodata, nulitatea absoluta nu presupune invocarea vreunei vatamari, in contextul in care aceasta este stipulata in mod expres prin normele ce o reglementeaza, simpla incalcare a normei imperative atragand nulitatea actului in cauza.  

 

9. Conflictul de interese , incompatibilitatea și vadita partinire generata de faptul ca domnul arhitect Chirita Jean, autorul documentatiei este si membru in comisia de aprobare a acestei documentatii.  

10. Prezentare incorecta si in MOD FALS a situatiei la fata locului, in sensul ca, s-au evidentiatin schite  constructiile vecine ca fiind la alta distanta decat sunt situate in realitate. Aceasta prezentare neconforma cu realitatea reprezinta un fals si poate atrage raspunderea penala a celor care au uzat de datele conforme cu realitatea dar si a celor care fiind incunostiintati prin prezenta plangere achieseaza de fapt la aceste ilegalitati .  

11. Atat zona pentru colectarea gunoiului, cat si zonele de parcare incalca grosolan distantele obligatorii de siguranta fata de proprietatile vecine, distante impuse de normele in vigoare.  

12. Indicatorii urbanistici ce se doresc a fi aprobati  prin Hotararea Consiliului Local, aferenta PUZ-ului, din Iasi, Soseaua Bucium, numarul 82, sunt nelegali.        

Din analiza propunerii formulate de initiatorul PUZ-ului in discutie, evidentiata chiar si in Proiectul de Hotarare de Consiliul Local identificat pe pagina de web a Primariei Iasi, rezulta ca locuintele propuse sunt locuinte colective, POT 40%, CUT 2, REGIM DE INALTIME 17ML., in conditiile in care toate imobile din zona sunt locuinte individuale cu regim de inaltime P+1E, POT 15%, CUT 0,6, acesti indicatori fiind valabili pentru zona de versant pe care se afla proprietatile.

Trebuie avut in vedere ca, asa cum rezulta din dispozitiile art. 32 din Legea 250/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, „(7)Modificarea prin planuri urbanistice zonale de zone ale unei unitati teritoriale de referinte, stabilite prin reglementari aprobate prin Planul Urbanistic general, poate fi finantata de persoane juridice si/sau fizice. In aceasta situatie , coeficientul de utilizare a terenului (CUT) propus de noua reglementare nu il va putea depasi pe cel aprobat initial cu mai mult de 20%, o singura data. (9) Planurile urbanistice zonale pentru zone construite protejate in integralitatea lor nu pot fi modificate prin alte planuri urbanistice decat cele elaborate de catre autoritatile publice locale. (10) Prin exceptie de la prevederile alin. (9), sunt admise documentatii de urbanism elaborate in baza unui aviz de oportunitate, initiate de persoane fizice si juridice, care contin modificari ale indicatorilor urbanistici in limita a maximul 20% si care nu modifica caracterul general al zonei.”       

In lumina acestor prevederi legale precitate, se poate lesne concluziona ca:

Pot fi admise derogari de la regulamentele de urbanism aprobate (PUG) prin elaborarea unui PUZ finantat de o persoana fizica, in aceasta situatie CUT (coeficientul de utilizare a terenului) putand fi depasit cu maxim 20% ( alin. 7 al art. 32).

Majorarea cu 20% a acestor procente ar duce la valori ale CUT de 0.72 – 1,08 mp.ADC/mp teren , valori mult sub cele propuse de documentatia PUZ supusa avizarii .    

In final, trebuie semnalat ca aprobarea documentatiei urbanistice in forma depusa la acest moment ar reprezenta atat un pericol de alunecari de teren si afectare iremediabila atat a versantului Bucium, cat si a partii de versant orientata spre Barnova, precum si o incalcare grosolana a legii care ar crea un precedent si o incurajare la nerespectarea legii.

Se solicita astfel:

–        ANULAREA AVIZULUI DE OPORTUNITATE nr. 626 / 03.02.2017 ;

–        ANULAREA PROIECTULUI DE HCL afisat pe site-ul primariei la data de 31 mai 2017 sub nr.57013;

–        REANALIZAREA  NOTEI DE CONFORMITATE din proiectul de HCL , notă prin care Directia de Urbanims isi asuma raspunderea ca datele si informatiile prezentate ar fi corecte si in conformitate cu normele in vigoare . Daca Directia de Urbanism ( si persoanele care au semnat aceasta nota) isi asuma informatiile ca fiind corecte se va impune sa raspunda impreuna cu persoanele care incalca legea .

–        ANULAREA/MODIFICAREA AVIZELOR depuse pentru aceasta documentatie dupa analizarea documentelor in lumina celor mai sus prezentate.


Asociatia Vecini Sos Bucium 82    Contactați autorul petiției