Salvați colecția muzeală Ion Ghica!
„Labor improbus omnia vincit” („Munca stăruitoare pe toate le biruie”), Virgiliu
Ion Ghica (12 august 1816, Bucureşti - 22 aprilie 1897, Ghergani, judeţul Dâmboviţa) a reprezentat pentru România modernă spiritul, „munca stăruitoare” din deviza familiei sale, viziunea, speranța, încrederea, vivacitatea, erudiția, memoria, lupta, victoria. A fost un fondator și un pionier, un inspirator și un mentor, un om al ideilor îndrăznețe și al faptelor cumpănite, al viitorului și al sintezelor în care istoria avea întotdeauna un loc aparte.
Strănepot pe linie paternă al lui Dimitrie Alexandru Ghica, nepot al lui Scarlat Ghica şi fiul lui Dimitrie Ghica, boier cu studii la Viena, viitorul politician şi diplomat se bucura de augurii unei educaţii alese însuşite încă din familie. Pe linie maternă, Ion Ghica se trăgea din familia Câmpinenilor, unchiul său matern fiind nimeni altul decât Ion Câmpineanu, lider al Partidei Naţionale şi pledant al unirii celor două principate româneşti extracarpatice. Printre rudele sale se numărau, de asemenea, familiile Văcărescu, Filipescu, Dudescu, Grădişteanu, care toate au jucat un rol însemnat în istoria românilor. Educat în limbile greacă, română şi franceză, Ion Ghica i-a avut, în Ţara Românească, ca profesori pe Ion Heliade Rădulescu şi Jean Alexandre Vaillant. A studiat, de asemenea, la Paris, unde a reuşit să obţină bacalaureatul, licenţa în Litere la Sorbona şi în geologie la Şcoala de Mine. A legat o strânsă prietenie cu unii dintre colegii săi de şcoală sau de facultate şi cu membri ai cercurilor acestora, în special cu C.A. Rosetti, Grigore Alexandrescu, Nicolae Bălcescu şi Vasile Alecsandri. De altfel, unora dintre aceştia, în special lui Ion Câmpineanu, Grigore Alexandrescu sau Nicolae Bălcescu le închină, cu generozitate sufletească, emoţionante pagini de o deosebită frumuseţe stilistică.
Ion Ghica a fost politician și o personalitate proeminentă a vieții culturale, economice, sociale, ocupând unele dintre pozițiile cele mai importante în stat: președinte al Consiliului de Miniștri, Ministru al Afacerilor Străine, Ministru de Interne, Președinte al Academiei Române, Director General al Teatrelor. A fost, de asemenea, unul dintre cei mai însemnați diplomați români ai celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, contribuind la recunoașterea pe plan internațional a principalelor acte ale unității și modernității românești. Se cuvine să amintim, de asemenea, rolul său de pionier al gândirii economice românești.
Pe lângă proprietățile din București, familia lui Ion Ghica moștenise o moșie situată în localitatea Ghergani, județul Dâmbovița, unde astăzi se mai află încă superba capelă unde marele pașoptist și familia sa își dorm somnul de veci, parcul cu glădițe și arbori seculari, conacul aflat în proces de restaurare. Acesta este, de altfel, locul de memorie al lui Ion Ghica, unde acesta și-a petrecut ultima parte a vieții.
Rolul pe care Ion Ghica l-a jucat în prima etapă a constituirii statului modern și unificat român ne îndreptățește să solicităm, în anul în care la nivel guvernamental și al autorităților publice județene și locale este marcat Centenarul Unirii de la 1918, achiziția celor 234 de obiecte ce au aparținut lui Ion Ghica și familiei acestuia ce se află la vânzare pe Artmark, în cadrul unei licitații ce este programată a se desfășura pe data de 9 mai 2018 ((https://www.artmark.ro/licitatii-curente/licita-ia-patrimoniului-scriitorului-i-omului-politic-ion-ghica.html?dir=asc&order=lot_nr). Acestea provin, în marea lor majoritate, din conacul Ghica de la Ghergani. În cadrul licitației este reunită o întreagă colecție de obiecte și mărturii istorico-documentare care au aparținut familiei lui Ion Ghica, piese autentice de o mare valoare istorică și patrimonială al căror loc nu poate fi decât în patrimoniul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște și, în cazul câtorva dintre acestea, al Castelului de la Miclăușeni, Mitropolia Moldovei exprimându-și deja interesul pentru a achiziționa acele obiecte ce țin de domeniul și castelul fiicei lui Ion Ghica, Maria Ghica Sturdza. Obiectele astfel achiziționate vor putea fi expuse publicului în cadrul Muzeului Scriitorilor din Târgoviște sau al Casei natale a bunului prieten al lui Ion Ghica, marele poet Grigore Alexandrescu. În vederea achiziționării acestor bunuri, a căror valoare nu ar depăși 50.000 Euro, s-ar putea dispune de fondurile alocate pentru marcarea Centenarului și incluse deja în bugetul Consiliului Județean Dâmbovița.
Departamentul de Istorie al Universității „Valahia” din Târgoviște Contactați autorul petiției
Autorul acestei petiții a decis să stopeze continuarea strângerii de semnăturiAnunț de la administratorul acestui websiteAm eliminat informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |