Pe banii mei, vreau contract de sănătate !

Quoted post

Ioan

#45 Organizarea corecta a CNAS

2014-03-09 08:03

În domeniul sănătății statul negociază tot cu statul drepturile asiguraţilor, contrar oricărui principiu de drept.

Actuala organizare a CNAS, în care predomină în mod vădit conflictul de interese, este imorală şi ineficientă, stimulează risipa şi furturile enorme din sistem şi împiedică un control eficient al utilizării fondurilor.

Teoretic, pachetul de bază al serviciilor medicale ar trebui negociat, aşa cum spune şi legea, de CNAS, în numele asiguraţilor. Totuşi, întrucât CNAS este condusă în proporţie majoritară de către stat, în fapt, această instituţie nu apără efectiv drepturile celor pe care îi reprezintă.

Banii colectaţi la Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate provin, în principal, de la asiguraţi şi de la angajatorii lor, în părţi aproximativ egale şi, în mult mai mică măsură, de la bugetul de stat.

Organizarea caselor publice de asigurări de sănătate nu ţine seama de această proporţie a provenienţei capitalului: deşi participarea statului la bugetul de sănătate este de numai 20-25%, conducerea casei naţionale şi caselor judeţene de asigurări de sănătate aparţine în proporţie de 75-80% reprezentanţilor statului, respectiv Guvern, Preşedinţie şi reprezentanţi locali.

Am depus o inițiativă legislativă la Senat de restituire a CNAS către asigurații din sănătate, în care, principalele prevederi şi avantaje ale noii organizări a CNAS sunt următoarele:

• Aisgurații vor decide politica de sănătate a CNAS în locul Guvernului şi al MS
• CNAS va răspunde în fața asiguraţilor și nu Guvernului
• Asigurații vor elabora lista de medicamente compensate și nu Guvernul
• Membrii Adunării reprezentanţilor, numiţi acum de politicieni, vor fi aleşi în special de asiguraţi
• Îndemnizaţiile membrilor CA al CNAS vor fi stabilite de Adunarea reprezentanţilor, cu avizul MS, nu de Guvern, cum este acum
• CA al CNAS va fi format din 10 reprezentanţi (în loc de 2, cum este acum) ai asiguraţilor şi 3 reprezentanţi (în loc de 5) ai statului
• Preşedintele şi vicepreşedintele CNAS vor fi aleşi de CA, odată la 2 ani și cu un singur mandat, deci nu vor mai fi numiți de Prim-ministru
• Toţi membrii CA al CNAS vor fi angajaţi cu normă întreagă, deci nu doar preşedintele şi vicepreşedintele
• Preşedintele CNAS va prezida CA, deci nu reprezentantul Guvernului
• Asigurații vor fi responsabilii cheltuirii banilor asiguraților și nu MS și Guvernul cum este acum, profund ineficient, risipitor, stimulând furturile enorme din sistem

Detalii suplimentare, aici: http://www.tody.ro/document/2014-02-18-Senator-Valeriu-Todirascu-Propunere-Legislativa-reorganizare-CNAS

Senator Valeriu Todiraşcu - Partidul Noua Republica

Raspunsuri


Autorul acestei petitii

#48 Re: Organizarea corecta a CNAS

2014-03-09 09:20:18

#45: Ioan - Organizarea corecta a CNAS

Poate și semnați petiția, domnule senator ? Altfel putem bănui că mesajul dumneavoastră este numai un exercițiu de imagine sui-generis.

Un binevoitor care va ofera consiliere in speta pe care tocmasi ati abordat-o, gratuit

#49 Re: Organizarea corecta a CNAS

2014-03-09 10:34:46

#45: Ioan - Organizarea corecta a CNAS

Pana la urma, ati dorit un mesaj cu potential electoral sau credeti cu adevarat ca ceea ce ne scrieti, cu atata convingere, reprezinta chiar pozitia unui expert in Asigurari sociale de sanatate? Domnule, lucrurile nu prea stau asa cum le descrieti, iar solutiile propuse pentru functionarea corecta a sistemului, daca n-ar fi emblematice pentru o crasa necunoastere, ar putea fi amuzante.

Inteleg ca va mistuie problema cheltuielilor facute de catre CNAS, dar in afara de medicamente nu prea cunoasteti, sau nu ne spuneti, alte sectoare ale cheltuirii banilor pentru servicii facute asiguratilor.

Domnule senator, serviciile asigurate nu se negociaza. Ele sunt stabilite pe criterii obiective, din domeniul sanitar, demografic, financiar, etc... si se compara cu oferta din piata serviciilor de sanatate, in vederea realizarii unor preturi platibile acestora, cat mai convenabile si categoric in raport cu cuantumul contributiei asiguratului la fond. Aceste preturi se pot negocia la nivel national cu reprezentanti ai furnizorilor pe criterii bine stabilite, unele fiind obligatorii pentru furnizori.

As putea sa va mai spun cate ceva dar presupun ca platiti (si din banii mei!) un consilier care daca nu se informeaza despre subiectele pe care le doriti abordabile, macar sa nu va sfatuiasca prost si inca pe banii mei.