Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Musafir

/ #4706 Re: re:4703

2012-03-24 04:31

#4705: mama unui student roman la medicina in Tg. Mures - re:4703

Dragă doamnă,

dacă nu luaţi în considerare şi pe contextul mai larg al problemei, nici nu puteţi înţelege, de ce avem o opinie diferită:

un student român după liceu are posibilitatea să aleagă dintre 11 de universităţi de medicină, dintre care sunt şi mai prestigioase şi mai puţin de prestigioase.

Pentru comunitatea noastră aceasta e SINGURA posibilitate.

Suntem în 7% la nivelul populaţiei totale. Ca urmare ar trebui să avem 0,8 universităţi conform acestui procent (ca urmare teoretic trebuia să există o univeristate unde 80% sunt maghiari).

Asta nu am cerut şi nici nu cerem.

Am cerut doar 0,5 (adică o jumătate din UMF) şi vă lăsăm în dar 0,3 (ca să beneficiaţi de "discriminare pozitivă").

Poate că la UMF mediile românilor erau mai mari decât cele ale maghiarilor, nu ştiu. Dar sunt convins că la nivel de ţară nu erau mai mari.

Un român are posibilitatea să intră la medicină şi cu nota 5 sau 6. Poate nu la Târgu Mureş, poate la Oradea, la Arad, la Galaţi, la Craiova sau la Sibiu. Dar are posibilităţi.

Comunitatea noastră nu are - şi totuşi nu e normal să nu avem drepturi EGALE (la nivelul ŢĂRII).

Poate că la nivelul universităţii asta nu ar însemna egalitate (deşi nu cred că diferenţele ar fi atât de mari în fiecare an - între 2005 şi 2007 de exemplu sigur că nu erau), dar la nivelul ţării asta e singura soluţie pt. egalitate.

Ar exista, desigur şi alte posibilităţi: aţi putea să înfiinţaţi linie maghiară la fiecare universitate de medicină din transilvania cu un procent de 19% (cam atât avem în Transilvania) sau la fiecare din ţară cu un procent de 7% (deşi asta ar fi cam greu de organizat).

Însă un lucru e absolut sigur: că timp ce suntem în 7% din populaţia totală, nu e normal ca să avem doar 3-5% dintre locurile la medicină. Că nu suntem nici mai proşti nici mai leneşi decât românii.

Acel sistem meritocratic despre vorbiţi (şi despre care vorbesc unii profesori români) ar funcţiona dacă ar exista câteva locuri maghiare la fiecare universitate de medicină din Transilvania (sau chiar din întreaga ţară), astfel încât şi maghiarii să aibă posibilitatea să ALEAGĂ:

cele mai bune să meargă la Cluj, ceilalţi la Mureş, iar cele mai slabe la Oradea. Eu personal n-aş avea nimic înpotrivă.

Dar ceea ce se întâmplă în prezent e discriminare (cel puţin la nivel de ţară) şi nedreptate, şi soluţia propusă de dumneavoastră la fel.

Dacă nu asiguraţi locuri maghiare decât la Târgu Mureş, atunci aici trebuie să studieze toţi cei care doresc să studiază în limba maternă, conform procentului maghiarilor din ÎNTREAGA ŢARĂ.

Dacă mai înfiinţaţi una, atunci locurile pot fi reduse: de exemplu 200 loc în total: 100 la mureş şi 100 la Cluj de exemplu. De ce nu?

Însă la nivel de ţară trebuie rezolvat problema discriminării dure! Dacă rezolvaţi acest lucru în mai multe facultăţi, să faceţi aşa, dacă în una singură, şi aşa e bine, dar la nivel de ţară trebuie să AVEM DREPTUL LA EGALITATE.

Eu vă înţeleg şi pe dumneavoastră (mai ales ca mamă), dar să ne înţelegeţi şi dumneavoastră (tocmai ca o mamă - căci avem şi noi mamele noastre de la care am învăţat această limbă scumpă în care vrem să studiem: limba noastră maternă).

Eu ca minoritar nu pot să accept să fiu discriminat în sensul că făcând parte dintr-o minoritate naţională de 7%, nu numai că nu am posibilitatea de a alege instituţia, ci nici măcar şanse egale, căci în limba mea maternă sunt doar 3-5% din totalul locurilor din ţară (deci şansa unei persoane de naţionalitate maghiară să intră la medicină şi să învaţă în limba maternă e mai mică decât unei persoane de naţionalitate română - şi acest lucru nu corespunde dreptului constituţional la învăţământ în limba maternă).

Sper că m-aţi înţeles şi succes pt. fiul dumneavoastră!