Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

JAF LA OLT. !!! SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA.: OLTCHIM CAND RUPE TACEREA ?

/ #50079 Interes major pentru activele Oltchim. Termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante

2017-03-28 17:01

Interes major pentru activele Oltchim. Termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante a fost prelungit cu trei luni



Interesul pentru preluarea activelor combinatului Oltchim se dovedeşte a fi mare. Administratorii judiciari decis, marţi, prelungirea cu trei luni a termenului limită de depunere a ofertelor angajante, ca urmare a solicitărilor primite.

Iniţial, investitorii interesaţi trebuiau să depună oferte definitive până la data de 24 martie, ei aflându-se în faza de due-dilligence (audit aprofundat) la Oltchim. „Ca urmare a solicitărilor primite de la participanţii procesului de vânzare a pachetelor de active ale Oltchim S.A., precum şi din cauza complexităţii proiectului, s-a decis extinderea termenului limită de depunere a ofertelor angajante, pentru data de 26 iunie 2017”, se arată într-un comunicat al companiei. La începutul acestei luni, administratorii judiciari au decis modificarea planului de reorganizare a activităţii societăţii, pentru a respecta principiul discontinuităţii economice solicitat de Uniunea Europeană. Astfel, Oltchim va fi vândut pe pachete de active, eliminând SPV-ul, iar investitorii care preiau aceste pachete nu vor fi obligaţi să preia şi angajaţii. Reorganizarea activităţii Oltchim prevedea, iniţial, că va avea loc transferul activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor). Potrivit administratorilor judiciari, existau însă în procedura de vânzare inclusă în acest plan iniţial elemente compatibile cu continuitatea economică. Asta ar însemna o extindere a recuperării ajutorului de stat de la potenţialii cumpărători, ceea ce ar fi în contradicţie cu principiul discontinuităţii economice socilitate de Uniunea Europeană. Aceasta ar însemna, de asemenea, şi o posibilă retragere a potenţialilor investitori, care ar considera tranzacţia de achiziţie ca fiind mult prea riscantă. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro. Oltchim a transmis detalii firmelor interesate de privatizare la finalul anului trecut, pentru ca acestea să poată formula oferte neangajante. Până în prezent, mai mult de patru oferte neangajante au fost depuse, potrivit administratorului judiciar Gheorghe Piperea. Oltchim a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,5 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, arată rezultatele financiare preliminare. Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006. La sfârşitul lui 2016, Oltchim înregistra datorii totale în sumă de 1,328 miliarde lei, însă pe parcursul anului societatea a continuat să achite integral la scadenţă toate datoriile curente.  

Citeste mai mult: adev.ro/oniwb3