Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #49002 INTOARCEREA LUI ZAREMBA LA OLTCHIM!

2016-11-08 11:32


DEŞI COMPANIA A ANUNŢAT CĂ SE VINDE PE BUCĂŢI, ÎN AUGUST

BURSA 08.11.2016

     * Wojciech Zaremba, PCC: "Luăm în considerare să participăm la privatizarea Oltchim"
     * Banca Transilvania a solicitat informaţii detaliate cu privire la componenţa celor nouă pachete de active, cu menţionarea creditorilor garantaţi

       Creditorii "Oltchim" au fost convocaţi, la Tribunalul Vâlcea, pe 23 noiembrie, ca să discute confirmarea modificării planului de reorganizare, după ce, la Adunarea creditorilor din 19 octombrie, le-a fost prezentată evoluţia demersurilor întreprinse în legătură cu proiectul de modificare a strategiei de vânzare a societăţii debitoare.
     Aceste demersuri sunt făcute abia acum, deşi societatea a anunţat, încă din august, că schimbă metoda de privatizare şi că se vinde pe bucăţi, sub binecuvântarea Ministerului Economiei.
     La Adunarea creditorilor, Banca Transilvania a solicitat prezentarea unui material care să cuprindă informaţii detaliate cu privire la componenţa celor nouă pachete de active (implicit cu menţionarea creditorilor garantaţi cu fiecare în parte dintre acestea) pe care consultantul le-a identificat şi demersurile efectuate în vederea valorificării acestora.
     Astfel, procesul de vânzare este posibil să fie întârziat, cu toate că Ministerul Economiei se aştepta ca acesta să fie finaliazat până la finalul anului.
     Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare astfel cum figurează în planul de reorganizare aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).
     Deşi noua metodă de privatizare anunţată presupune vânzarea pe bucăţi, ministrul Economiei Costin Borc a vorbit, într-o întâlnire de la finalul lunii septembrie la Râmnicu Vâlcea, despre găsirea unui investitor pentru combinatul chimic.
     "Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim", a spus Borc, care a precizat că, până la finalul anului, crede că vom avea o ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român.
     Investitorii pentru "Oltchim" par să fie aceiaşi dintotdeauna.
     Preşedintele CA de la Chimcomplex, Virgiliu Băncilă a declarat, la finalul lunii august, că societatea este interesată de vânzarea activelor de la Oltchim, dar tranzacţia trebuie făcută atât în interesul Oltchim, cât şi în interesul vânzătorului şi al cumpărătorului.
     "În ultimii trei ani Chimcomplex a depus trei oferte de cumpărare şi a purtat mai multe corespondenţe la autorităţile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister) în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare a Oltchim este în detrimentul tuturor, atât a vânzătorului cât şi a cumpărătorului, dar şi a societăţii Oltchim", au informat, atunci, reprezentanţii societăţii prin intermediul unui comunicat de presă.
     De asemenea, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în Româ¬nia (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim), ne-a declarat că ia în considerare să participe la privatizarea Oltchim, după ce autorităţile vor demara oficial procesul de vânzare.
     PCC este cel mai important acţionar minoritar al Oltchim, deţinând 32,34% din acţiunile combinatului.
     Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat în luna august că există deja trei investitori serioşi interesaţi să achiziţioneze cele nouă pachete de active scoase la vânzare de autorităţi, însă a refuzat să precizeze despre ce investitori ar fi vorba, potrivit News.ro.
     Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.
     Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.
     Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al aces¬tui an şi vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.