(semnati formularul de mai jos)
Primul anticariat privat din Bucureşti se află în pericolul de a fi evacuat
O colecţie de peste 15.000 de volume de carte veche este ameninţată cu evacuarea
Comunicat oficial 9 ianuarie 2015 -
|
|
Ant’Art este primul anticariat privat deschis după anii ’90 la iniţiativa lui Nicolae Muşcel, cunoscut publicului larg îndeosebi după numele de „Anticarul cu Joben”. Construit de la zero de anticar, începând cu anul 1996 anticariatul a funcţionat fără întrerupere timp de 18 ani la adresa din Bd. Hristo Botev nr. 31.
În prezent, Ant’Art se numără printre puţinele anticariate bucureştene dedicate în exclusivitate colecţiilor de cărţi, pe piaţa bucureşteană regăsindu-se un număr aproximativ de doar 7 astfel de anticariate. Este cel mai redus număr de anticariate cunoscut de Bucureşti din ultimii 20 de ani, iar publicul bucureştean riscă să piardă încă un reper pe harta culturală a oraşului.
|
|
Prestigiul anticariatului a atras fidelitatea a numeroşi intelectuali de vârf (profesori universitari, istorici, jurnalişti, actori, medici) şi a pus la dispoziţie de-a lungul timpului numeroase cărţi fundamentale la preţuri modice pentru generaţiile de studenţi din toate domeniile universitare. De asemenea, Ant’Art a pus în circulaţie numeroase titluri rare printre care se numără tratate de medicină din secolul al XVII-lea, prima ediţie aAmintirilor lui Ion Creangă, autografe Enescu, Eliade, Ionescu, Verdi, Leoncavallo.
Pasiunea anticarului de a cunoaşte, de a colecţiona şi evalua cărţi importante pentru piaţa culturală se întinde pe o perioadă de aproape 30 de ani. Cu un patrimoniu ce cuprinde peste 15.000 de volume, anticariatul se află în pericolul de a fi evacuatîn condiţiile în care un cunoscut sediu de partid a refuzat prelungirea contractului şi orice formă de dialog.
|
|
Nicolae Muşcel: „Contractul de asociere în participaţiune a fost făcut din 1996 până în 2000, apoi a fost prelungit până în 2004. După aceea nu a mai fost reînnoit, pentru că ni s-a spus: «Lasă, dom’le, eşti sub umbrela noastră, merge!». Am plătit o chirie modică după 2004, de fapt un fel de donaţie. De un an şi jumătate n-au mai vrut să primească acea donaţie, n-au vrut să mai vorbească cu noi. Am avut mai multe tentative de dialog, atât cu preşedintele filialei, cât şi cu vicepreşedintele, dar nu am reuşit.
Există şi un proces. La primul termen, care a avut loc anul trecut în decembrie, am pierdut. Acum avem apelul. Ne-au intentat acţiunea pe motiv că nu mai avem contract. Am încercat în nenumărate rânduri să încheiem un nou contract, dar nu am avut cu cine discuta. Ei au cumpărat imobilul în 2008, inclusiv acest loc, şi nu am mai putut face nimic aici”, a declarat anticarul.
|
|
Nicolae Muşcel, prin prezenta comunicare, face un apel la opinia publică pentru găsirea unui spaţiu în care anticariatul să-şi poată continua desfăşurarea activităţii.
Posibila desfiinţare a anticariatului va duce nu doar la pierderea unui adevărat focar în propagarea culturii scrise, ci şi la dispariţia unuia dintre cele mai importante anticariate bibliofile de pe harta Bucureştilor, o capitală europeană care deţine poate cel mai mic număr de anticariate din Europa. După închiderea Bibliotecii Pedagogice şi a Muzeului Literaturii, situaţia culturii scrise se află în prezent într-o situaţie fără precedent.
„Prin acest apel, îmi pun toate speranţele în solidaritatea celor care îşi doresc să ajute anticariatul aflat acum în cel mai dificil moment de la înfiinţare” – Nicolae Muşcel.
Anticariatul Ant’Art a participat activ la viaţa culturală Bucureşteană prin oferta de carte veche la cele mai importante manifestări din Capitală:
- A participat cu un stand de carte la fiecare Târg de carte Gaudeamus
- A participat în nenumărate rânduri la Târgul de carte Bookfest
- Este membru fondator al Târgului Anticarilor ajuns la ediţia cu numărul 22
- A participat cu stand la Festivalul Enescu, Festivalul de Muzică şi Film, Ziua Limbii Române
- A primit numeroase diplome şi distincţii pentru întreaga activitate
Cei care doresc să-i transmită mesaje Anticarului cu joben o pot face prin intermediul paginii de Facebook (Anticarul cu Joben) sau la numărul de telefon: 0745.981.068.Anticariatul este deschis: Luni - Vineri: 11.00 - 19.00; Sâmbătă: 11.00 - 17.00
|
|
|
|