Susțin înființarea în România a unui Muzeu dedicat imaginii

Vrem un Muzeu de Istorie a Imaginii

Altădată, fotografiile aveau margini zimțate și miros cald. Se nășteau în camere întunecate, din liniște și mâini precise. Demult, rolele de film ticăiau ritmic în spatele sălii de cinematograf, peste sutele de ochi neclipiți în așteptarea sărutului de pe ecran. Pe-atunci, imaginile nu se numărau în megabytes și megapixeli. Erau colțuri de lume care se numărau în palme, în băi de argint și în ani. România e una dintre puținele țări europene care nu au un centru pentru salvarea, conservarea și expunerea imaginile istorice. Sute de imagini – fotografii, pelicule, clișee realizate pe sticlă – se deteriorează anual din cauza condițiilor primitive de păstrare. Altele – mii – nu ajung să fie văzute niciodată de public: sunt prinse în lăzi de carton, beciuri vechi și ateliere improvizate.

Muzeul de Istorie a Imaginii va avea patru secțiuni: fotografie, film, mass-media și publicitate.

Istoria imaginii românești are multe momente remarcabile: 

În România, la Cluj, s-a născut unul dintre primii zece fotografi ai Europei: Carol Popp de Szathmári. A fost primul fotojurnalist de război din lume. Neurologul bucureștean Gheorghe Marinescu a studiat încă din 1898, cu mijloacele cinematografiei, boli ale sistemului nervos. E unul dintre principalii precursori ai filmului științific mondial. În România s-a realizat primul pseudo-documentar din istoria filmului, o peliculă de popularizare a științei: Grozăviile lumii. Iosif Berman, unul dintre cei mai importanți fotojurnaliști români interbelici, a lăsat în urma lui zeci de mii de fotografii de o forță extraordinară și a inventat, practic, genul fotografiei etnografice.

Sunt doar câteva dintre evenimentele memorabile din istoria României, care trebuie celebrate într-un muzeu dedicat imaginii.

Ce ne dorim?

Vrem un spațiu permanent care să asigure condiții profesioniste de arhivare și expunere a fotografiilor, peliculelor, clișeelor și echipamentelor. Existența unui astfel de centru va însemna salvarea a mii de imagini care se deteriorează din cauza condițiilor precare de păstrare. Muzeul va reprezenta o primă oportunitate reală de centralizare și documentare a istoriei vizuale a României: un centru expozițional și educațional modern, care ne va pune în dialog direct cu instituțiile de acest fel din toată lumea. Fotografia și cinematografia românească sunt de mulți ani pe buzele publicului, curatorilor și cronicarilor din toată lumea. Muzeul de Istorie a Imaginii va promova creatorii români contemporani și ne va ajuta să valorificăm la modul real memoria artiștilor de altădată.

 

Vrem ca Muzeul de Istorie a Imaginii să includă:

Un spațiu expozițional pentru imaginile și echipamentele istorice.

Un atelier profesionist de recondiționare, conservare și digitalizare a imaginilor.

Un spațiu de arhivare a imaginilor.

O sală pentru proiecțiile de film și fotografie.

 

Cine suntem?

Suntem oamenii care au creat Photo Romania Festival, alături de o comunitate de fotografi, regizori și organizații de profil care cred în proiectul Muzeului de Istorie a Imaginii.

Asociația Photo Romania e formată din fotografi și pasionați ai imaginii care muncesc de șase ani pentru un centru artistic și de educație vizuală de importanță europeană în țara noastră. Am reușit: de acum doi ani, Photo Romania Festival e cel mai mare eveniment dedicat fotografiei din Europa de Est și apărem pe harta celor mai importante evenimente de gen din lume.

Avem ideea unui Muzeu al Imaginii încă din 2014, când am organizat o expoziție temporară de istorie a fotografiei: peste 500 de echipamente și imagini de colecție, momente importante din istoria artei fotografice mondiale și românești. Succesul proiectului, promisiunile autorităților și încurajările comunității fotografice ne-au făcut atunci să lucrăm împreună pentru înființarea unui centru permanent de conservare și expunere a imaginilor istorice.  

Cum poți ajuta?

Semnează și distribuie petiția.

Ne dorim să creștem comunitatea de iubitori ai imaginii, indiferent că e vorba de fotografie, film, publicitate sau mass-media. Ne dorim să păstrăm, să salvăm, să educăm prin imagine. Vom prezenta proiectul nostru în fața Guvernului României, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, și vom transforma împreună Muzeul de Istorie a Imaginii în realitate. Imaginea e singurul limbaj înțeles în toate colțurile globului și modul esențial prin care ne înțelegem reciproc, găsim un sens comun al lumii pe care o locuim și ne aducem aminte cine suntem acum.

 


Asociatia PhotoRomania    Contactați autorul petiției