SOS Parcul Babes
Stimate rector Ioan-Aurel Pop,
Stimate primar Emil Boc,
Stimați reprezentanți ai Gărzii de Mediu,
Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”, denumit Parcul Babeș de cei care îl folosesc cu fidelitate, este parțial mutilat în numele unei „modernizări” prost înțelese, de șapte milioane de euro.
Construcția de clădiri se extinde. Pământul moale pentru gleznele sportivilor se transformă în dale de piatră și material compozit mai dur. Copaci sănătoși sunt tăiați fără a se respecta studiul dendrologic. Amenajările sintetice preconizate slăbesc din caracterul natural al parcului. Iar folosirea terenurilor în regim de taxă diminuează intenția părintelui parcului, Iuliu Hațieganu, de a da un caracter de sport de masă parcului. Proiectul de reabilitare a parcului are lacune mari pentru că nu s-au realizat consultări publice și cu specialiști, astfel încât cele mai bune variante de reamenajare să fie luate în calcul.
Cerem Universității și Gărzii de Mediu stoparea tăierii copacilor sănătoși și sancționarea responsabililor pentru tăierile neincluse în studiul dendrologic.
Cerem Universității îngustarea aleilor din material compozit și din dale de piatră pentru ca sportivii care utilizează parcul să poată alerga în continuare pe pământ și pe un material moale (rumeguș, lemn de tec, iarbă etc.).
Propunem primăriei și universității deschiderea parcului ulterioară amenajării pentru publicul larg. Astfel, aleile celui mai mare parc existent în oraș, de cca. 20 de hectare, să fie folosite gratuit de clujeni, iar doar terenurile de sport îngrădite să fie folosite în regim de taxă.
Propunem crearea mai multor porți de acces pentru ca parcul să comunice mai bine cu Parcul Rozelor, râul Someș și Canalul Morii, dar și cu cele două cartiere din apropiere, Grigorescu și Mănăștur. Cum Universitatea este deschisă la sugestia deschiderii parcului pentru publicul larg, primăria trebuie să facă un pas concret în ceea ce privește preluarea unor cheltuieli administrative de întreținere a parcului.
Potrivit crezurilor democratice ale lui Iuliu Hațieganu, un stadion adevărat nu este cel în care 22 de persoane fac sport și 22.000 stau și privesc, ci cel în care 22.000 fac sport și doar 22 stau și privesc. Printr-o consultare veridică între societatea civilă, autoritățile locale și universități, sportul de masă poate fi relansat în parc, iar caracterul de agrement al acestuia va fi afectat mai puțin de noile amenajări.
Fotografii cu distrugerile din Parcul Babeș pot fi găsite pe pagina de facebook a Grupului SOS: https://www.facebook.com/sos.lacurilegheorgheni
Cu respect,
Cetățeni și alumni ai universităților din Cluj
PS 1: Petiția este redactată de membri ai grupului de inițiativă civică Societate Organizată Sustenabil (SOS) și de colaboratori. În urma unor petiții similare inițiate de membrii SOS, a fost deschis Parcul Iuliu Prodan din Zorilor, a fost întrerupt traficul auto în jurul primului lac din Gheorgheni și autoritățile au promis realizarea unui parc în zonă care să cuprindă cele patru lacuri și aproximativ 60 de hectare. Când suntem mulți, puterea crește!
PS 2: Semnează petiția, dar trimite-o și în nume personal, cu date de identificare, la adresele de email: comunicat@primariaclujnapoca.ro, rector@ubbcluj.ro, dan.lazar@ubbcluj.ro, calin.rus@ubbcluj.ro, cjcluj@gnm.ro, gardamediu@gnm.ro. Pune la CC: sos.cluj@gmail.com ca să contorizăm sesizările. Autoritățile sunt obligate prin Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de ordin public să îți dea un răspuns în scris la sesizare.
Adrian Dohotaru Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |