Semnează petiția pentru ieftinirea medicamentelor cu 35%
Guvernul Cioloș a amânat deja, în iunie, o decizie care ar fi ieftinit cu 35% medicamente importante pentru zeci de mii de bolnavi. Ministrul Sănătăţii intenționează să amâne din nou decizia.
Semnează petiția dacă vrei ca de la 1 noiembrie prețul la medicamentele originale, pentru care expiră patentul și trec în categoria medicamentelor generice, să scadă cu 35%.
De ce să semnezi?
Conform unui Ordin al Ministrului Sănătății emis în perioada fostei guvernări PSD, începând cu 1 iulie 2016 ar fi trebuit să intre în vigoare o reglementare privind alinierea prețurilor medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice echivalente.
Prin această măsură, prețul medicamentelor originale care își pierd patentul ar trebui să scadă cu 35%.
Pentru a ne da seama ce înseamnă acest lucru este suficient să spunem că românii cheltuiesc anual 4,2 miliarde lei pe generice și 9,8 miliarde lei pe originale. Pe data de 28 iunie 2016, actualul ministru al Sănătății a emis un ordin prin care a amânat, până la data de 1 noiembrie, aplicarea prevederii de mai sus.
Ce înseamnă această amânare pentru bolnavi?
- Preţuri mai mari la medicamentele de calitate de care au nevoie.
- Pentru românii care plătesc taxe şi impozite înseamnă 400 MILIOANE EURO în plus din bugetul CNAS. Adică peste 20 de euro din buzunarul fiecărui român.
- Cel care pierde este pacientul român care a scos din buzunar diferența de 35% pentru medicamentele originale fără patent ce i-au fost prescrise de către medic – el neavând competența medicală de a „opta” pentru un alt produs. Un alt pierzător este statul român care „compensează” prețuri mai mari la medicamentele originale.
Ce înseamnă această amânare pentru marii producători străini de medicamente?
- Profituri grase pe spatele bolnavilor;
- România ar continua să rămână o piaţă nereglementată, în care marii producători fac jocurile;
- Ţara cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană ar continua să plătească prețuri uriașe pentru medicamente importante pentru pacienți.
Cine profită?
„Băieţii deştepţi” care lucrează pentru multinaționalele din industria farmaceutică, conectați cu membrii actualului guvern. Dacă nu ai auzit de ei, iată aici un link:
http://www.stiripesurse.ro/dezvaluiri-vlad-voiculescu-un-pion-in-mafia-medicamentelor_1150961.html
Ce spun producătorii străini de medicamente?
Ei pretind că și acum pacienții pot să-și aleagă medicamentele mai ieftine.
Fals! Pacienții cumpără medicamentele pe baza prescripției primite de la medic sau pe baza recomandării farmacistului. Pacienții nu au calificarea medicală pentru a stabili care medicamente funcționează mai bine pentru tratamentul lor. Deci nu pot face „alegeri” ca și cum ar fi la piață.
Ei pretind că dacă medicamentele originale s-ar ieftini, distribuitorii le-ar cumpăra pe toate ca să le revândă în străinătate.
Fals! Există o prevedere legală care îi obligă pe producători să asigure necesarul de consum pe piața românească pentru fiecare medicament înregistrat. Mai mult, Ministerul Sănătății are posibilitatea legală de a interzice exportul pentru medicamente, dacă s-ar încerca astfel de speculații din partea distribuitorilor. Agenția Națională a Medicamentului are posibilitatea de urmări toate tranzacțiile cu medicamente.
Ei pretind că dacă medicamentele originale fără patent s-ar ieftini, atunci le-ar retrage de pe piață.
Fals! Producătorii de medicamente au obligația de a notifica retragerea unui medicament de pe piața românească, iar după notificare au obligația de a furniza medicamentul respectiv timp de un an de zile înainte de a-l retrage.
Împreună cu TINE PSD poate pune capăt acestor jocuri. Să ne asigurăm că bolnavii nu plătesc din buzunarul lor profiturile grase ale unor producători străini care câștigă profituri uriașe pe piața din România.
Semnează şi tu pentru a reduce preţul la medicamente!
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |