Petitie impotriva maririi tarifelor notariale
Serviicile notariale din România sunt mai scumpe decât în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, fiind de 4 ori peste medie. Acesta este concluzia unui raport făcut public pe site-ul Consiliului Concurenţei.
Costul serviciilor notariale din România este de 14 ori mai mare decât în Germania, de 7 ori decât în Portugalia, de 5 ori decât în Franţa, de 6 ori decât în Austria sau Spania şi de 4 ori decât în Belgia precum si cel mai ridicat dintre cele 21 de state membre luate in considerare in respectivul studiu.
Onorariile notariale din România sunt mai mari şi în comparaţie cu cele din statele Europei Centrale şi de Est.
In aceste conditii, incepand cu 1 ianuarie 2012, tarifele pe onorarii pe care le vor percepe notarii publici se majoreaza urmand ca, pentru anumite categorii de servicii, acestea sa se dubleze (uneori chiar tripleze!!). Cateva exemple:
Contractul de comodat bunuri imobiliare ajunge la costuri cuprinse intre 500 si 1000 RON!
|
Procura generala intre 100 si 150 RON.
Legalizarea semnăturilor, a specimenelor de semnătură şi a sigiliilor intre 100 si 150 RON.
|
Legalizarea semnaturii traducatorului autorizat intre 70 si 100 RON/ document de la 30-40 Ron cat costa in prezent etc.
In acest ultim caz, se ajunge la situatii aberante in care un act de o pagina tradusa din franceza, engleza, spaniola, italiana sa coste intre 5 si 15 lei/ tariful traducatorului si 70-100 tariful notarului care doar constata autenticitatea semnaturii dupa un specimen depus anterior!!! Acest lucru in conditiile in care majoritatea institutiilor romanesti cer ca actele care poarta ștampila si semnatura traducatorului autorizat sa poarte si autentificarea notariala a acestora.
Cel putin 2,1 milioane de romani lucreaza in statele membre ale Uniunii Europene, majoritatea in Italia, Spania si Germania, aceasta fiind prima cifra oficiala raportata de reprezentantii Comisiei Europene. 30% dintre salaratii sistemului de sanatate intentioneaza sa plece la munca in strainatate, facand deja demersuri in acest sens sasu urmand sa le faca. Conform altui studiu publicat recent, peste 2,4 milioane de tineri intentioneaza sa plece in strainatate. Ca sa nu mai vorbim de restul romanilor care la un moment dat, personal sau membrii familiei, se lovesc de necesitatea de a traduce si legaliza un document tradus. Ne priveste si ne afecteaza asadar pe toti!
In consecinta subsemnatii, semnatari ai acestei petitii, cerem retragerea ințiativei legislative privind tarifele de onorarii pe care le vor percepe notarii publici în anul 2012, considerand-o a fi abuziva.
Aurel Niculescu Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |