Petitie alimentatia corecta a copiilor in scoli si gradinite
Dnei Tatiana NagnibedaTverdohleb
Șefă a Direcției Generale
Educație Tineret și Sport
a Consiliului Municipal Chișinău
P E T I Ț I E
Prin prezenta adresare, noi, un grup de părinți din mun.Chișinău, ne exprimăm îngrijorarea față de calitatea și cantitatea alimentației copiilor din instituțile preșcolare și școlare, dat fiind faptul că în contextul majorării prin ordinul nr.7 din 04.01.2016 a sumei bănești alocate pentru alimentația copiilor, au fost depistate cazuri de sustragere a produselor din cantinele școlare, dar și frecvente cazuri, mediatizate în presă, despre livrarea în instituții a produselor necalitative sau cu termen expirat. În același timp, părinții semnalează mai multe aspecte nesănătoase ale alimentației copiilor în special în grădinițe, cum ar fi:
- cantitatea excesivă de zahăr, care este inclusă zilnic în ceaiuri, compoturi, terciuri, budinci, jeleuri, etc;
- cantitatea mare de grăsimi, în special unt;
- reincluderea recentă în meniul copiilor a produselor din carne procesată (crenvuști);
- lipsa legumelor și fructelor proaspete în alimentația copiilor, în contextul existenței unui program național de asigurare cu mere a copiilor;
- modalități nesănătoase de pregătire a bucatelor, cum ar fi prăjelile.
Reieșind din toate aceste aspecte, solicităm:
1) micșorarea cel puțin cu 50 % a zahărului adăugat în ceaiuri, compoturi, terciuri, etc;
2) înlocuirea pîinei albe (franzelelor) cu pîine de secară și pîine neagră;
3) micșorarea cantității de grăsimi (unt) în meniul copiilor;
4) excluderea totală a cărnii procesate din alimentația copiilor din grădinițe și școli;
5) includerea în meniul zilnic al copiilor a fructelor și legumelor proaspete în cantitate de cel puțin 150-200 gr/copil;
6) folosirea modalităților sănătoare de pregătire a bucatelor, cim ar fi – pregătirea la abur, coacerea în rolă, etc.
Totodată, constatăm că părinții nu dispun de informație cu privire la valoarea energetică a meselor, raportul componenelor nutritive (glucide/proteine/grăsimi), cantitatea zilnică de zahăr, inclusă în meniul copiilor, precum și cantitatea de fructe/legume proaspete. Luînd în considerație faptul că copii de virstă preșcolară, dar și cei din clasele primare își petrec întreaga zi la grădiniță/școală, cunoașterea acestor aspecte sunt deosebit de importante pentru asigurarea unei alimentații corecte și creșterea sănătoasă a copiilor noștri.
Cu considerația acestui fapt, solicităm prezentarea în termenii prevăzuți de legislație a răspunsurilor clare la următoarele întrebări:
1. Care sunt principiile de formare a meniului, cantitatea produselor de bază incluse în meniu, valoarea energetică a meselor zilnice (cantitatea de kalorii) și raportul componentelor nutritive?
2. Care este cantitatea zilnică de zahăr și de fructe/legume proaspete inclusă în alimentația copiilor?
3. Cum este verificată cantitatea, calitatea și termenii de valabilitate a produselor livrate de agenții economici către școli și grădinițe? Cine este persoana responsabilă pentru aceste verificări și care este periodicitatea efectuării verificărilor inopinate (fără avertizare) la acest capitol? Posibilitățile de participare a reprezentanților părinților la aceste verificări?
4. Cum este calculată plata pentru alimentație copiilor în grădinițe, în contextul situației din luna decembrie 2015, cînd aceasta a variat de la 125 lei pînă la 250 lei (pentru luna cu frecvență completă) în diferite grădinițe din municipiu? Care este procedura legală de majorare a plății pentru alimentația copiilor în grădinițe și cine urmează să monitorizeze modul în care sunt cheltuite sumele suplimentare?
5. Care este periodicitatea de coordonare și avizare a meniului și a listei de produse alimentare de către un medic nutriționist?
Cu respect,
Ala Revenco Contactați autorul petiției